Sportlövészet: magyar siker az ifjúsági ligadöntőben

Vágólapra másolva!
2017.10.22. 15:14
Címkék
Aranyérmes lett a magyar légpuskás válogatott az Európai Ifjúsági Liga eszéki döntőjében. Az első helyért vívott mérkőzésen 71-49-re verték a svédeket. S bár Joó Éva utánpótlás-koordinátor szerint nem volt hibátlan a csapat teljesítménye, a speciális lebonyolítási módnak köszönhetően magabiztos magyar győzelem született a fináléban.

Gy. Szabó Csilla Erős puskás csapattal utazott a magyar válogatott Eszékre, a sportlövők Európai Ifjúsági Ligájának döntőjére. A Pekler Zalán, Gáspár Lalita, Horváth Lea, Hurai Viktórai összeállítású együttes pedig nem cáfolt rá a szakemberek előzetes véleményére, és esélyeshez méltóan nyerte a viadalt. A döntőben magabiztosan győzték le a svédeket.Gy. Szabó Csilla Erős puskás csapattal utazott a magyar válogatott Eszékre, a sportlövők Európai Ifjúsági Ligájának döntőjére. A Pekler Zalán, Gáspár Lalita, Horváth Lea, Hurai Viktórai összeállítású együttes pedig nem cáfolt rá a szakemberek előzetes véleményére, és esélyeshez méltóan nyerte a viadalt. A döntőben magabiztosan győzték le a svédeket.

A sikerhez vezető út azonban korántsem volt megingásoktól mentes. A csapat pénteki, első csoportmérkőzésén kikapott a szerb együttestől, amely igencsak elszomorította a versenyzőket. Aztán aludtak egyet a vereségre, és szombat reggeltől már megállíthatatlanul meneteltek a vasárnapi döntő és az aranyérem felé. Magabiztosan megverték a szabadkártyával döntőbe került osztrákokat, majd a horvátokat, az aranymeccsen pedig a svédeknek sem kegyelmeztek.

Aranyérmet nyert Eszéken a légpuskás csapat
Aranyérmet nyert Eszéken a légpuskás csapat

Aranyérmet nyert Eszéken a légpuskás csapat

Joó Éva utánpótlás-koordinátor, a csapat kapitánya kétségtelenül a siker egyik fő kovácsa volt. Nemcsak mentálisan támogatta és motiválta versenyzőit, de ügyesen váltogatta is a lövészeket. Mivel vegyes csapatokkal kellett a lőállásba lépni, Pekler Zalán helye volt az egyetlen biztos pont. A korábbi világbajnok szakember tehát körülötte cserélgette a lányokat, s ahogy az eredmény mutatja, ezt a lehető legeredményesebb módon tette. Igaz, minden alkalommal meghallgatta versenyzői véleményét is, különösen a vasárnapi svédek elleni döntő előtt. Így közös megegyezéssel dőlt el az, hogy Horváth Lea, Gáspár Lalita és Pekler Zalán lép lőállásba vasárnap délben a svédek ellen, az osztrákok ellen minden meccsét megnyerő Hurai Viktória pedig a lőállás mellől buzdítja társait a speciális döntőben, ahol ellenfelével párban mindenkinek 20 lövést kellett leadnia.

„Nem mondom, hogy hibátlan teljesítményt nyújtottunk a fináléban, de ebben a lebonyolítási rendszerben a pillanatnyi találat számított csupán, s a svédek szerencsére mindig pont akkor kerültek hullámvölgybe, amikor mi is – nyilatkozta honlapunknak az eredményhirdetést követően Joó Éva, a csapat mestere. – Nem vagyok persze igazságos, ha a szerencsére hivatkozom, hiszen már a tizenhatodik lövésnél behozhatatlan előnyre tettünk szert, Zalán például egyetlen egyszer sem hibázott, csak tízeseket lőtt, még ha ezek nem is voltak nagy tízesek. Persze a győzelem érzése semmi máshoz sem fogható, megérdemlik érte a dicséretet, összességében nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Mivel fiatal versenyzőkről van szó, fontos volt a tapasztalatszerzés, olyan dolgokat éltek most meg, amelyek a későbbi karrierjükben mindig segíteni fogják őket hasonló helyzetekben. Megtanulhatták azt, hogy képesek a győzelemre.”

A döntőben Pekler Zalán tehát egyetlen egyszer sem hibázott. De őrá egyébként is húzóembereként számított a viadal előtt Joó Éva. Igaz, a komáromi korosztályos világbajnok sportlövő a fináléban jött csak bele igazán.

„Mindig feldobnak a döntők, jobban lövök ilyenkor, mint az alapszakaszban – mesélte Pekler Zalán hibátlan sorozata után – Valószínűleg jó versenyzőtípus vagyok, ugyanakkor az évek során megszerzett tapasztalat is közrejátszik ebben. Nagyon jó volt a lányokkal egy csapatban versenyezni, akkor segítettük egymást, amikor kellett. Ami a finálét illeti, nagyon jó volt a svéd ellenfelem, mindig minimális különbséggel nyertem, de ettől volt izgalmas az egész.”

A hullámvölgyekben mindenki segítette a másikat. Horváth Lea ezt különösen saját magára nézve tartotta igaznak, s úgy gondolta, sokat köszönhet társainak.

„Nagyon izgultam a döntő előtt, úgy érzem nagy szerencsém volt, hogy az ellenfél is hibázott – mesélte vidáman Lea a finálé után – Szerintem ő még nálam is idegesebb volt. Nagyon jó érzés volt Lalita és Zalán mellett lőni, ők vitték ma hátukon az egész csapatot. Nagyon jók voltak. Bár indultam már korábban is nemzetközi versenyen, ez most annyira más volt. Egymás után kellett a húsz lövést leadni, nagyon izgalmas és jó hangulatú lett ettől a verseny. Sok tapasztalatot gyűjtöttem a három nap alatt, a győzelem pedig egyszerűen csodálatos.”

További korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

EURÓPAI IFJÚSÁGI LIGA, DÖNTŐ, ESZÉK (HORVÁTORSZÁG)
10 méteres légpuska
A döntőben: Magyarország (Horváth Lea, Gáspár Lalita, Pekler Zalán)−Svédország 71-49
A harmadik helyért: Szerbia−Franciaország 64-56
Végeredmény: 1. Magyarország, 2. Svédország, 3. Szerbia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik