Sportlövészet, junior Eb: újabb újonc, Polgár János lett a legjobb magyar

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.21. 20:24
Címkék
Újabb újonc okozott meglepetést a győri 10 méteres légfegyveres junior Európa-bajnokságon. A debreceni Polgár János a fiú pisztolyosok mezőnyében jutott döntőbe, ahol az ötödik helyen végzett. A többiek ismét messze elmaradtak a finálétól. A várva várt érmet most már a csütörtöki csapatversenyen kellene megszerezni.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA győri junior Európa-bajnokság most már biztosan a váratlan fordulatok kontinensviadalaként vonul a sportág történetébe, hiszen a második napon ismét újonc okozott meglepetést. A Debreceni Lövészsuli SE versenyzője, Polgár János jutott egyetlen magyarként a döntőbe, ráadásul a fiú pisztolyosok egyéni versenyében, ahol a legkevésbé vártak sikert a szakemberek. A keddi és szerdai egyéni küzdelmek után azonban végül ő lett a legeredményesebb magyar az ötödik helyével, hiszen egy nappal korábban a szintén meglepetésember, Hammerl Soma a hetedik helyen fejezte be a versenyt. A döntőbe jutással, mindkét fiatal debütáló versenyző messze túlteljesítette a tőle várt produkciót. A magyar küldöttséget alkotó tapasztalt sportlövők viszont továbbra sem találták meg legjobb formájukat, s így érmeket már csak a csapatversenyben remélhetünk.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA győri junior Európa-bajnokság most már biztosan a váratlan fordulatok kontinensviadalaként vonul a sportág történetébe, hiszen a második napon ismét újonc okozott meglepetést. A Debreceni Lövészsuli SE versenyzője, Polgár János jutott egyetlen magyarként a döntőbe, ráadásul a fiú pisztolyosok egyéni versenyében, ahol a legkevésbé vártak sikert a szakemberek. A keddi és szerdai egyéni küzdelmek után azonban végül ő lett a legeredményesebb magyar az ötödik helyével, hiszen egy nappal korábban a szintén meglepetésember, Hammerl Soma a hetedik helyen fejezte be a versenyt. A döntőbe jutással, mindkét fiatal debütáló versenyző messze túlteljesítette a tőle várt produkciót. A magyar küldöttséget alkotó tapasztalt sportlövők viszont továbbra sem találták meg legjobb formájukat, s így érmeket már csak a csapatversenyben remélhetünk.

Polgár János (balról) és edzője Pető László nem kergettek álmokat, csak meglepetést okoztak Győrben
Polgár János (balról) és edzője Pető László nem kergettek álmokat, csak meglepetést okoztak Győrben

Polgár János (balról) és edzője Pető László nem kergettek álmokat, csak meglepetést okoztak Győrben

Szerdán a pisztolyos lányok álltak elsőként a lőállásba, köztük Egri Viktória, aki tavaly nyáron csapatban korosztályos világbajnok lett, de már 2016-ban kiharcolta a riói olimpián indulás jogát – természetesen a felnőttek mezőnyében. Tapasztalatszerzésre így tehát nemcsak a fiatalok, de a nagyok mezőnyében is volt már lehetősége. A gyakorlattal azonban ezúttal nem sokra ment, meg sem közelítette a döntős helyeket.

− Dühítőnek tartom, hogy ha csak a normális átlagomat hozom, akkor első helyen jutok fináléba, úgyhogy ezt én rontottam el – mondta honlapunknak az 570 kört általában nehézségek nélkül teljesítő 20 esztendős Egri Viktória. Az alapszakaszt megnyerő bolgár leány ennél jóval rosszabbat lőtt itt Győrben, hiszen 567-14x-gyel jutott a döntőbe. – Nem értem, mi történt, hiszen nem görcsöltem rá a versenyre, azt akartam nyújtani, amit mindig is tudok. Délután lesz időm gondolkodni, a csapatversenyre szeretném megemészteni a történteket. Az normális, hogy nem lehet mindig nyerni, de az nagyon fáj, hogy önmagamtól ennyire elmaradtam.

A csütörtöki csapatversenyben persze nem lesz könnyű felszabadultan versenyeznie a magyar légpisztolyos leánycsapatnak. Tavaly a leányok junior-világbajnokságot nyertek, akkor azonban még Major Veronika vezette a triót, aki most már a felnőttek között próbál húzóemberré válni. A KSI-s Egri Viktóriának tehát helyette is vállára kell vennie a csapatot. A bizonyítási vágy erősebb lehet a csalódottságnál.

A kedden gyengébben szerepelt puskások a vegyes csapatok küzdelmeiben álltak szerdán ismét a lőállásba. Az eredmény tanúsága szerint náluk egyáltalán nem jött be a fenti tétel. Sem a Gáspár Lalita, Pekler Zalán, sem pedig a Toma Dorina, Vas Péter kettős nem jutott be a döntőbe.

Finálés helyet produkált viszont a pisztolyos fiúknál Polgár János, akitől senki sem várta ezt a bravúrt.

− A mai napot úgy beszéltük meg Janóval, hogy nem kergetünk álmokat, de tisztában vagyunk a képességeivel – idézte fel a viadal előtti készülődést Pető László, a Debreceni Lövészsuli alapítója és jelenlegi vezetője, aki 571-et írt egy papírlapra azt megelőzően, hogy Polgár János a lövészállásba lépett volna. A mindössze 17 esztendős lövő azonban két egész körrel túlszárnyalta mestere jóslatát, és hetedik helyen biztosította helyét a fináléban. S a meglepetéseknek még nem volt vége, mert a döntőben szinte repülőrajtot véve, a második, majd az első helyen is állt nagyszerű sorozataival. – Ahhoz, hogy valaki ugyanezzel a lendülettel képes legyen befejezni a versenyt, nagy mentális pluszokra van szükség, aminek Janó még nincs a birtokában. De ez így normális, kimondhatatlanul büszke vagyok rá! Mindössze három éve lő komolyan pisztollyal az én rábeszélésemre. Úgy tűnik, nem volt rossz a megérzésem, nagyon szépen fejlődik, nagy eredményekre lehet még képes, ha kis tapasztalatot gyűjt. Szerencsére, nagyon nyugodt versenyző, amit az is bizonyít, hogy itt, az Európa-bajnokságon egyéni csúcsot lőtt. Gyakorlatilag a vasárnapi ifjúsági olimpiai selejtezőt és a tegnapi mix versenyt be kellett áldoznunk a mai eredményért, hiszen újoncként még soha nem tapasztalt hasonló körülményeket, meg kellett szoknia a feszültséget és a hangulatot.

Polgár János mai teljesítményével ezzel a pisztolyos fiúcsapat is felzárkózott az esélyesebb három másik szakág mellé. A csütörtöki csapatversenyben pedig talán a várva várt érem is megszületik.

S ha az ismét újoncnak lesz köszönhető, azon sem fog senki bánkódni.

10 MÉTERES LÉGFEGYVERES JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Fiúk
Pisztoly:
1. Anton Arisztarhov (Oroszország) 239.7, 2. Alekszandr Petrov (Oroszország) 238.9, Alekszandr Kondrasin (Oroszország) 217.6, ...5. Polgár János 177.4 (alapszakasz: 573-13x), …27. Geier Dániel 565-9x, …52. Nagy Máté 551-7x
Leányok
Pisztoly:
1. Denisa Bezdecná (Csehország) 236.8, 2. Miroszlava Mincseva (Bulgária) 232.5, 3. Jana Jenyina (Oroszország) 213.3, …16. Egri Viktória 561-11x, ...20. Nagy Vivien 560-9x, ...37. Komáromi Krisztina Panna 552-7x
Mix csapat
Puska:
1. Oroszország 2 (Harkova, Samakov) 498.4, 2. Oroszország 1 (Bolgyinova, Marszov) 494.3, 3. Norvégia (Duestad, Karlsen) 430, …11. Magyarország (Gáspár Lalita 414.5, Pekler Zalán 412.6 ) 827,…29. Magyarország (Toma Dorina 409.2, Vas Péter 410.0) 819.2

Egyéb korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik