Sportlövészet, junior Eb: két (után)futócéllövő bronz

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.23. 19:51
Címkék
A futócéllövők jóvoltából két bronzérmet szereztek a magyar fiatalok pénteken a győri 10 méteres junior Európa-bajnokságon. Ám amióta a szakág lekerült az olimpiák műsoráról, igencsak megcsappant a résztvevők száma, a Rába-partján is mindössze három-három ország tudott csapatot kiállítani. A fiataloknak hamarosan befejeződő kontinensviadal, a felnőttek szövetségi kapitánya Győrik Csaba szerint az ötkarikás számokban elmaradt érmek ellenére is tartogatott kellemes meglepetéseket.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA győri 10 méteres junior Európa-bajnokságon a futócéllövők zárják a fiatalok küzdelmeit. Pénteken rendezték az egyéni és csapatversenyeket, utóbbiban mindkét magyar válogatott bronzérmes lett. Az igazsághoz azonban mindenképpen hozzátartozik, hogy a leányoknál és a fiúknál egyaránt 3-3 országnak volt csupán annyi, Győrbe delegált fiatalja, hogy csapatot tudjon kiállítani. Az egyébként nagyon erős mezőnnyel, rekord létszámú versenyző részvételével zajló kontinensviadalon a futócéllövő számokra igen kevés sportoló nevezett. De ezen nincs is miért csodálkozni, amióta lekerült az olimpiák programjáról, a világon mindenütt megcsappant az érdeklődés a versenyszám iránt.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA győri 10 méteres junior Európa-bajnokságon a futócéllövők zárják a fiatalok küzdelmeit. Pénteken rendezték az egyéni és csapatversenyeket, utóbbiban mindkét magyar válogatott bronzérmes lett. Az igazsághoz azonban mindenképpen hozzátartozik, hogy a leányoknál és a fiúknál egyaránt 3-3 országnak volt csupán annyi, Győrbe delegált fiatalja, hogy csapatot tudjon kiállítani. Az egyébként nagyon erős mezőnnyel, rekord létszámú versenyző részvételével zajló kontinensviadalon a futócéllövő számokra igen kevés sportoló nevezett. De ezen nincs is miért csodálkozni, amióta lekerült az olimpiák programjáról, a világon mindenütt megcsappant az érdeklődés a versenyszám iránt.

− Nálunk nagy hagyományokkal rendelkezik a futócéllövészet, ezért a lelkesedés még viszi tovább a versenyzőket és klubjaikat – vélekedett a juniorok küzdelmeit követően Joó Éva, a hazai szövetség szakági koordinátora. – A realitás azonban az, hogy a nem olimpiai számok egyre inkább háttérbe szorulnak, s így egyre kevesebb fiatal választja ezt a szakágat. A fiúk mezőnyében a tizennyolc esztendős Haris Ferenc volt újonc az együttesünkben, ehhez képest megállta helyét, bár az élen végzettektől azért elmaradt a csapat. A leányok jobban kitettek magukért, hiszen Palánki Klaudia szétlövéssel maradt le csupán a legjobb négy közé jutásról. Mivel neki is ez volt az első világversenye, maradéktalanul elégedett lehet az eredményével. A másik elsőversenyesünk, Nagy Viktória az utolsó, tizedik helyen végzett, nagyon szerény sorozatokkal, neki még furcsa volt Európa legjobbjai között szerepelni. A lányok mezőnyében nagyszerű orosz–ukrán párharc tanúi lehettünk, Kosztyina új világ és Európa-rekorddal nyert, a többiek nagyon messze elmaradtak az arany- és az ezüstérmes diktálta tempótól.

Sándor István (jobbról) nyolcadik lett a futócéllövők egyéni versengésében Fotó: Szabó Tímea /MSSZ
Sándor István (jobbról) nyolcadik lett a futócéllövők egyéni versengésében Fotó: Szabó Tímea /MSSZ

Sándor István (jobbról) nyolcadik lett a futócéllövők egyéni versengésében  •  Fotó: Szabó Tímea /MSSZ

A futócéllövők szombaton még egy-egy mix csapatversenyre állnak lőállásba, ám azt követően, a fiataloknak véglegesen befejeződik a közel egyhetes program Győrben.

A felnőttek szövetségi kapitánya, Győrik Csaba szerint bár az olimpiai számokban nem sikerült érmet szereznie a magyar utánpótlás-válogatottnak, azért jónéhány pozitívummal szolgált a kontinensviadal:
− Egyáltalán nem tartom drámainak a helyzetet, hiszen éppen generációváltás zajlik. Ugyanakkor olyan hosszú ideje lyukas számban, mint a fiú pisztoly, felcsillant a remény, hiszen a korábbiakhoz képest nagyon jól lőttek mieink. Geier Dániel például beállította élete legjobbját, Polgár János pedig négy körrel javította meg egyéni csúcsát. Európa-bajnokságon, kiélezett helyzetben ilyen fejlődést mutatni nagyon biztató. A szakág jó szereplése tehát mindenképpen kellemes meglepetés volt. A puskás fiúknál is örömmel említhetem meg a fiatal Hammerl Somát, aki az ifjúsági olimpiai selejtezőben, vagyis az első tűzkeresztségén átesve ugyan gyengén lőtt, de az Eb-n már szinte szárnyalt. Döntőbe jutott, nem is akármilyen teljesítménnyel, ő is egyéni rekordot ért el. És ne felejtsünk el az eredmények mögé nézni sem! A fiatalok ezúttal nem csak a legerősebb klubokból érkeztek a válogatottba, de Zalaegerszegről, Debrecenből és Csepelről is, kisebb egyesületek képviseletében. A kiemelt sportágfejlesztési program eredménye, hogy országszerte támogathatjuk az apróbb bázisokat is, amelyekben néhány év alatt Polgár Jánosokat, Geier Dánieleket tudtak nevelni. Azt hiszem ez a legfontosabb, amit az Eb-ről meg kell jegyeznünk: olyan helyeken is éledezik a sportlövészet, amelyek eddig fehér foltnak számítottak a sportág térképén.

A szövetségi kapitány természetesen beszélt azokról a tapasztalt versenyzőkről is, akik a vártnál gyengébben szerepeltek, mint Pekler Zalán, Vas Péter vagy Egri Viktória. Az ő esetükben azonban pillanatnyi rövidzárlatként értékelte csupán a gyengébb szereplést. S mivel fiatalok, van még bőven idejük a javításra.

10 MÉTERES LÉGFEGYVERES JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Futócéllövészet

Fiúk
Egyéni.
Aranymeccs: DenISZ Babljuk (Ukrajna)−Espen Teppdalen Nordsveen (Norvégia) 6−2, Bronzmeccs: Ovanesz Margarjan (Örményország)−Makszim Babusok (Ukrajna) 6−1. 8. Sándor István 542-5x, …11. Haris Ferenc 527-4x, …13. Mácsek Áron 524-8x
Csapat: 1. Ukrajna 1684-42x, 2. Oroszország 1602-26x, 3. Magyarország 1593-17x
Leányok
Egyéni.
Aranymeccs: Anna Kosztyina (Oroszország)−Kszenyija Anufrijeva (Oroszország) 6−2, Darja Roznjatovszka (Ukrajna)−Krisztina Hilevics (Ukrajna) 6−3, …5. Palánki Klaudia 515-6x, 6. Csányi Borbála 513-8x, …10. Nagy Viktória 424-1x
Csapat: 1. Oroszország 1568-25x, 2. Ukrajna 1561-19x, 3. Magyarország 1452-15x

Egyéb korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik