Sportlövészet: ifjúsági olimpiai válogató Százhalombattán

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.05. 12:45
Címkék
Második válogató versenyükön vesznek részt az utánpótlás-korú sportlövők a hét végén, a százhalombattai Shooting Open-en. Az elsőn nem születtek meglepetések, s ha ez most is így lesz, akár már vasárnap este körvonalazódhat a győri Európa-bajnokságon és az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen résztvevő válogatott keret. Joó Éva szövetségi koordinátor szerint nagy szerencse kell ahhoz, hogy a Buenos Aires-i játékokra minden fegyvernemben eljusson magyar versenyző.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA sportlövők versenynaptárában kilencedik alkalommal szerepel a százhalombattai Shooting Open, mint az új esztendő hagyományos nyitóviadala. Az idény azonban már decemberben elkezdődött, szombaton és vasárnap a második válogató versenyre kerül sor Százhalombattán.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA sportlövők versenynaptárában kilencedik alkalommal szerepel a százhalombattai Shooting Open, mint az új esztendő hagyományos nyitóviadala. Az idény azonban már decemberben elkezdődött, szombaton és vasárnap a második válogató versenyre kerül sor Százhalombattán.

Egri Viktória megnyerte az első válogatót a junior pisztolyos lányok között Forrás:hunshooting
Egri Viktória megnyerte az első válogatót a junior pisztolyos lányok között Forrás:hunshooting

Egri Viktória megnyerte az első válogatót a junior pisztolyos lányok között  •  Forrás:hunshooting

De mi az oka ennek a nagy sietségnek? A válasz egyszerű, alkalmazkodni kell a nemzetközi versenynaptárhoz, s főképp az év első világversenyének időpontjához. Ez pedig a győri 10 méteres Európa-bajnokság, amelyet február 16-26. között rendezhet meg a magyar szövetség. Az idő tehát sürget, a nevezések leadásához és a válogatott keretek összeállításához a három fordulós válogató versenyeket is minél gyorsabban le kell bonyolítani. Az elsőt karácsony előtt az UTE lőterén rendezték, a harmadikra pedig a Budapest Bajnokságon kerül sor január 20-21-én.

Az utánpótlás-versenyzők számára különösen fontos az idei válogató-sorozat, hiszen Győrben, az Eb előtt rendezik meg az ifjúsági olimpia európai kvalifikációs versenyét. S bár a puskások versenyszámában Pekler Zalán Bakuban már biztosította a helyét, a többi számban még nincs magyar versenyző, s ez lesz az utolsó lehetőség a kvótaszerzésre. A verseny kiélezett, hiszen csak az első három helyezettnek jár indulási jog, így mindössze hat-hat versenyző juthat tovább Európából.

„Az első válogatón nem születtek nagy meglepetések, az utánpótlás-válogatott tagjai hozták a szintjüket, s ezzel a papírformának megfelelő eredmények születtek – tájékoztatta honlapunkat Joó Éva szövetségikoordinátor a hétvégi válogató előtt. – A helyzet persze most kezd élesedni, hiszen ezután már csak egyetlen lehetőség marad. Egyéni kérdés, hogy ez feldobja vagy leblokkolja a versenyzőt. Különösen a fiatalt. Ami az ifjúsági olimpiát illeti, úgy érzem, nagy szerencse kell ahhoz, hogy mind a négy számban megszerezzük az indulás jogát, hatalmas küzdelem folyik a helyekért. Éppen ezért sokat számíthat a hazai rendezés. A tavalyelőtti győri Európa-bajnokság a legjobb példa erre, a magyar sportlövők remeklésében nagy szerepe volt a közönség támogatásának. A mi sportágunkban egyébként is nagyon fontos a pillanatnyi hangulat, hogy jó passzban legyenek a versenyzők, ezért mondom azt, hogy Győrben jó adag szerencsére is szükségünk lesz az ifjúsági olimpiai selejtezőn. A junior-kontinensviadallal kapcsolatban már jóval bizakodóbb vagyok, sok fiatal tehetségünk van, ott reálisnak látom az érmes reményeket.”

Az Európa-bajnokságon újdonság lesz, hogy a fiatal leányok is 60 lövést adnak le, amely a szakemberek szerint a puskásoknak kisebb nehézséget okozhat, mint a pisztolyosoknak. Utóbbiak legutóbbi válogatóján, amelyet már az új szabályok szerint rendeztek, nem is születtek igazán jó eredmények. Az átállás természetesen nemcsak a magyaroknak okozhat nehézséget, valamennyi indulónak valóságos probléma. Az ifjúsági olimpián viszont továbbra is40 lövést várnak el a leányoktól, ennyivel könnyebb lesz az egyébként kiélezett kvótaszerzés.

A három válogatóversenyből mindenkinek kötelezően részt kell vennie legalább kettőn, s csak a két legjobb eredményt veszi figyelembe a szakvezetés. Az ifjúsági olimpián az indulhat, aki a kvótát megszerezte, így a puskás Pekler Zalánnak már csak a formáját kell tartania ahhoz, hogy októberben nyugodtan utazhasson Buenos Airesbe. Neki most az Európa-bajnokság a tét.

− Decemberben jól ment a versenyzés, második lettem a klubtársam, Vas Peti mögött, ezért most hétvégén megpróbálunk a lehető legjobban szerepelni, és akkor már most biztosíthatjuk helyünket az Eb-csapatban – vélekedett a 16 éves komáromi sportlövő, amikor a válogatóverseny esélyeiről kérdeztük. – Nem szeretnénk a harmadik lehetőségre hagyni a döntést, jobb minél előbb a biztos, ezért igyekeztünk fejben a lehető legjobban felkészülni.

Mivel a válogatóversenyek tétje a győri Európa-bajnokságon való indulás, vélhetően a többiek is biztosra próbálnak menni. S ha a papírforma ezúttal sem borul, akkor könnyen lehet, hogy már vasárnap este körvonalazódik a kontinensviadalon résztvevő junior-válogatott összeállítása.

Egyéb korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik