Sportlövészet: a korszerű(sített) lőterek vonzzák a fiatalokat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.16. 11:41
Címkék
A sportlövészetben tapasztalható, újító lendület a létesítmény-problémák megoldásában is érzékelhető. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sportlétesítmények fejlesztésére elkülönített keretéből idén már több helyen is elvégezték a szükséges munkálatokat, s a jövő évben is tucatnyi egyesületben kerülhet sor felújításra. Sinka László, a szövetség főtitkára szerint a mai szülőknek és nagyszülőknek már a létesítmények minősége is fontos, amikor a gyermekeik, unokáik sportágat választanak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz utóbbi években megnövekedett állami támogatásoknak köszönhetően, vannak sportágak, amelyekben már most egyértelmű párhuzamot lehet vonni a fiatalok kiemelkedő eredményei és a megnövekedett anyagi források között. Így van ez a sportlövészetben is, ahol Sinka László főtitkár szerint a több edzéslehetőség, a kiváló felszerelés, a modern sportfegyverek és a fiatalok új típusú menedzselése már egyértelműen hozzájárult Péni István, Egri Viktória, Major Veronika vagy Pekler Zalán sikereihez.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz utóbbi években megnövekedett állami támogatásoknak köszönhetően, vannak sportágak, amelyekben már most egyértelmű párhuzamot lehet vonni a fiatalok kiemelkedő eredményei és a megnövekedett anyagi források között. Így van ez a sportlövészetben is, ahol Sinka László főtitkár szerint a több edzéslehetőség, a kiváló felszerelés, a modern sportfegyverek és a fiatalok új típusú menedzselése már egyértelműen hozzájárult Péni István, Egri Viktória, Major Veronika vagy Pekler Zalán sikereihez.

De mi a helyzet a lőterekkel, amelyek rengeteg kritikát kaptak a közel és kicsit távolabbi múltban egyaránt? Az újító lendület, amely a sportágban tapasztalható, hatott-e azokra is?

A kérdésekre Sinka László főtitkár válaszolt honlapunknak:
− Sok égető kérdés van, de talán ennek megoldása lenne az egyik legsürgetőbb. A többi sportághoz hasonlóan, a miénkben is elengedhetetlenül fontos a széles bázis. Ezért szeretnénk, ha a mostaninál sokkal több gyermek választaná a sportlövészetet, ahhoz azonban megfelelő létesítményekre van szükség. Így kapcsolódik közvetlenül a lőterek állapota az utánpótlás-neveléshez. A felnőtteknek, akiket már megfertőzött a sport, akik akkor is jönnek, ha nem tudnak ideális körülmények között készülni, ez kevésbé fontos. A gyerekeknek azonban nagyon is az.

A Pécs Városi Lőtér a felújítást követően az ország egyik legszebb és legmodernebb létesítménye lett Forrás: bama.hu /Löffler Péter
A Pécs Városi Lőtér a felújítást követően az ország egyik legszebb és legmodernebb létesítménye lett Forrás: bama.hu /Löffler Péter

A Pécs Városi Lőtér a felújítást követően az ország egyik legszebb és legmodernebb létesítménye lett  •  Forrás: bama.hu /Löffler Péter

− Pedig úgy gondolná az ember, hogy épp fordítva van. Hogy a felnőtt versenyző már kritikusabb a környezetével szemben.

− A mai szülők és nagyszülők, nagyon helyesen, alaposan megnézik hová engedik el a gyerekeiket. Az ismerkedési szakaszban ma már az is fontos tényező, hogy vonzó, kulturált helyen hagyják őket, ahol minden téren teljes biztonságban vannak. Egyre komolyabb igényekkel kell szembenéznünk, s mi ezeknek meg is akarunk felelni, mert úgy gondolom, hogy teljesen jogosak.

− Milyen lépéseket tettek a probléma megoldása érdekében?

− A sportlétesítmények fejlesztésére adott állami támogatásnak köszönhetően tavaly jelentős felújítási programot indítottunk útjára. Ennek köszönhetően a Fehér úti Nemzeti Lőtér, a BHSE pályája és a pécsi városi lőtér nagyrészt már megújult, s most fejeződnek be a munkálatok Egerben és Zalaegerszegen. Zsombón, Szeged mellett még dolgoznak a szakemberek. Az idei keret terhére már folynak az új szerződéskötések, sok helyen a tervek is készülnek. Körülbelül egy tucat újabb létesítményre kerülhet sor a jövő évben országszerte. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően tudtuk elindítani a programot, az együttműködés jól működik, és bízom benne, hogy a jelenlegi lendülettel tudjuk a közös munkát folytatni. Célunk, hogy a sportágat minél vonzóbbá tegyük a fiataloknak.

További korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik