Sportlövészet: a KSI pisztolyos műhelye uralja a hazai mezőnyt

Vágólapra másolva!
2017.11.02. 10:21
Címkék
A KSI SE sportlövőszakosztályának fiataljai a pisztolyos számokban vitathatatlanul az ország legjobbjai. A klub öt versenyzőt ad a jelenlegi kilencfős utánpótlásválogatott-keretbe, s a korosztályos világbajnok – 19 éves, tehát még jövőre is junior korú – Egri Viktória személyében ráadásként még egyet, már a felnőttcsapatba. Pál-Plichta Györgyi szakosztályvezető és edző szerint mindez a tudatos és tervszerű munka eredménye

Gy. Szabó CsillaA KSI SE nagy múltú utánpótlás-nevelő szakosztálya semmiképp nem tartozik az átlagos műhelyek közé. Sem felépítésben, sem eredményességben. Nincs az országban még egy sportlövőbázis, amelyben a fegyvernemek közül csupán a pisztolyos számokat oktatnák, de olyan sem, amelynek a fiatal versenyzői egyes kategóriákban közel százszázalékos eredményt érnek el a hazai bajnokságokban.Gy. Szabó CsillaA KSI SE nagy múltú utánpótlás-nevelő szakosztálya semmiképp nem tartozik az átlagos műhelyek közé. Sem felépítésben, sem eredményességben. Nincs az országban még egy sportlövőbázis, amelyben a fegyvernemek közül csupán a pisztolyos számokat oktatnák, de olyan sem, amelynek a fiatal versenyzői egyes kategóriákban közel százszázalékos eredményt érnek el a hazai bajnokságokban.

„Talán túlzásnak hangozhat, de bátran ki merem jelenteni, hogy a pisztolyos számokban kizárólag mi végzünk tudatos utánpótlás-nevelést az országban. A puskásoknál ez másképp van, ott legalább öt-hat nagy központ működik. Éppen ezért nagy a felelősségünk, s ezzel tisztában is vagyunk, olykor kicsit nyomasztónak is érezzük. A korosztályos országos bajnokságok egyikén a serdülők mezőnyében nyolc számból hetet nyertünk, a másikon kilencből nyolcat, s a csapataink is majdnem hibátlanul végeztek. A pisztolyos számokban akadt olyan eredményhirdetés, amelyen a dobogó mindhárom fokára a mi versenyzőnk léphetett fel” – sorolja eredményeiket Pál-Plichta Györgyi, akinek fő feladata a szakosztály vezetése, de kiemelt edzőként is elegendő dolga akad. Rajta kívül Máthé Edit és Nemes Adrienn dolgozik főállású trénerként a műhelyben, amelyben 70-75 versenyzővel, köztük 55-60 gyerekkel foglalkoznak.

Egri Viktória még jövőre is juniorkorú de már a felnőtt pisztolyos válogatott állandó tagja
Egri Viktória még jövőre is juniorkorú de már a felnőtt pisztolyos válogatott állandó tagja

Egri Viktória még jövőre is juniorkorú, de már a felnőtt pisztolyos válogatott állandó tagja

Hogy mi lehet a KSI fölényének titka, azt maga a szakember is kutatta már. Magyarázatként csak annyit talált, hogy hazánkban több a puskás szakember, mert az a szakág a hagyományaiban jóval erősebb a többinél.

„Mi örülnénk a legjobban, ha bővülne a konkurencia. Erre talán lehet is esély, hiszen a futócéllövészet, amely szintén nagy hagyományokkal büszkélkedhet, lekerült az olimpia műsoráról. A pisztoly viszont maradt, sőt a mix verseny felvételével még bővült is a program, vagyis a szakág vonzó lehet a fiataloknak. Pillanatnyilag elég sok gyerek lő nálunk, de a sportágválasztókon mindig jelen vagyunk, és az iskolákban is aktívan kampányolunk. Mind nehezebb ugyanis sikeres versenyzőket nevelni. A lemorzsolódás minimális, nem azzal van a gond, sokkal inkább azzal, hogy az iskola mellett nagyon kevesen tudják vállalni a heti öt-hat edzést, amennyi az élsport sikeres űzéséhez szükséges. Márpedig mi nyíltan vállaljuk: olimpiai bajnokokat akarunk nevelni!”

A tudatos utánpótlás-nevelésnek az újítások is szerves részét képezik. A KSI erőnléti edző és pszichológus segítségét is egyre gyakrabban veszi igénybe. A szakosztályvezető szerint utóbbi nélkül ma már nem is képzelhető el eredményes munka a sportban. A szakmai fogásokat ugyan tökéletesen meg tudják tanítani a gyerekeknek, de a jól képzett pszichológus szeme néha olyan dolgokat lát meg, amilyeneket még a legtapasztaltabb edző sem.

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik