Sportlövészet 2017: fiatalodóban a sportág

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.29. 09:53
Címkék
A sportlövők közül két utolsó éves junior, Péni István és Major Veronika hívta fel magára a figyelmet az elmúlt évben. Nem véletlen tehát, hogy őket választották az év sportlövőinek is. Kiemelkedő tehetségüknek köszönhető, hogy már fiatalon maguk mögé utasították a felnőttmezőnyt, ugyanakkor világszerte megfigyelhető tendencia a sportág fiatalodása. A szakemberek szerint az utánpótláskorúak közül kiöregedő Péni és Major mögött már trónkövetelők sorakoznak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNem mondható szokványosnak évértékelést október végével kezdeni, ám a sportlövők esetében idén mindenképpen indokolt. Ráadásul felnőttviadalon született kiugró eredmény, igaz, juniorkorú versenyző révén. A 20 esztendős, ifjúsági olimpiai, valamint junior-világbajnok Péni István korosztályos világcsúcsbeállítással nyert világkupadöntőt Indiában, a légpuska 10 m számban, s ezzel a felnőtt-világranglista első helyére lőtte magát. Az UTE sportolója maga is „álomszerűnek” minősítette az év végét, zökkenőmentessé téve az új évre eső korosztályváltást.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNem mondható szokványosnak évértékelést október végével kezdeni, ám a sportlövők esetében idén mindenképpen indokolt. Ráadásul felnőttviadalon született kiugró eredmény, igaz, juniorkorú versenyző révén. A 20 esztendős, ifjúsági olimpiai, valamint junior-világbajnok Péni István korosztályos világcsúcsbeállítással nyert világkupadöntőt Indiában, a légpuska 10 m számban, s ezzel a felnőtt-világranglista első helyére lőtte magát. Az UTE sportolója maga is „álomszerűnek” minősítette az év végét, zökkenőmentessé téve az új évre eső korosztályváltást.

De haladjunk csak sorjában, hiszen az utánpótlás-versenyeken is igen szép eredmények születtek idén. Márciusban Mariborban rendeztek Európa-bajnokságot, ahol a 20 esztendős Major Veronika az első számban, a junior légpisztolyosok versenyében aranyérmes lett. Aztán gyorsan szerzett hozzá még két elsőséget, s így a kontinensviadal legeredményesebb versenyzője lett. A férfi puskás csapat juniorvilágcsúccsal lett aranyérmes, Péni István pedig bronzérmes az egyéni versenyben. A futócéllövők 40 vegyes számában a fiúk és a leányok egyaránt harmadikok lettek. A mérleg tehát 4 arany és 5 bronz.

Győrik Csaba felnőttkapitány érthető módon, elégedetten értékelt a kontinensviadal után:
„Kivétel nélkül kitettek magukért a versenyzőink. Az elvégzett munkáért és a kreatív felfogásért mindenki dicséretet érdemel. Most mégis inkább az edzőkre hívnám fel a figyelmet, látható volt ugyanis a fiatalokon, milyen kiválóan készítették fel őket. Ha valakit ki kell emelnem, az mindenképpen Major Veronika és természetesen a mestere, Keczeli Zoltán.”

A trónkövetelők Eszéken maguk mögé utasították az európai fiatalokat Forrás: hunshooting.hu
A trónkövetelők Eszéken maguk mögé utasították az európai fiatalokat Forrás: hunshooting.hu

A trónkövetelők Eszéken maguk mögé utasították az európai fiatalokat  •  Forrás: hunshooting.hu

Június végén, Németországban gyűltek össze a világ legjobb fiatal sportlövői. S bár egyéni érmet nem sikerült nyernünk, a női légpisztolyos és a férfi 50 méteres, 3 testhelyzetű összetett versenyben egyaránt a magyar csapat győzött.

Bakuban a felnőtt Európa-bajnokságon már a fiataloknak is jobban kijött a lépés. Sőt, a legfontosabb korosztályos eredmény is megszületett. A jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára kvótát szerzett a 17 éves Pekler Zalán. A komáromi lövész egyéniben egy aranyat és egy ezüstöt is szerzett a kvalifikációs hely mellé a felnőtt-kontinensviadalon, a fiataloknak párhuzamosan megrendezett juniorversengésben. A 60 lövéses fekvő számban 250,6-os junior világcsúccsal vívta ki az elsőséget. A viadal után honlapunknak nyilatkozó Sinka László főtitkár szerint a klubokban folyó igen magas színvonalú szakmai munka eredménye, hogy a fiatalok évről évre jobban helytállnak a nemzetközi színtéren is. A szakvezető szerint ezt segíti a megnövekedett állami támogatások célirányos felhasználása.

„Nagyon sikeres évet zártak a fiatalok, s talán furcsa, hogy az Eb-hez képest éremszegény korosztályos világbajnokságot említem a legkedvesebb emlékemként, de a csapat két aranyérme a válogatottunk erősségét bizonyítja. Hogy mi lesz jövőre, az most az igazi nagy kérdés, hiszen Péni István és Major Veronika nagy űrt hagy maga után. Vannak tehetséges jelöltek a helyükre, de nekik még idő kell ahhoz, hogy hasonlóan sikeresek lehessenek” – értékelte az évet Joó Éva, a szövetség utánpótlás-koordinátora.

Bár korábban mindig úgy tartották, hogy a sportlövészetben igen fontos az érettség, a többség idősebb korában érte el legjobb eredményeit, ez a tendencia most megfordulni látszik. És nemcsak Magyarországon, de a nemzetközi mezőnyben is egyre több tízen-huszonéves robban nagy eredményekkel a felnőttmezőnybe. S még ha el is fogadjuk azt a tényt, hogy Péni István és Major Veronika kiugróan nagy tehetség, azért az sokat elárul a fiatalok helyzetéről, hogy idén ők lettek az év sportlövői hazánkban. Természetesen a felnőtteket is ide számítva.

A Péni és Major helyébe lépők talán még nem olyan erősek, mint elődeik, azért értük sem kell aggódni. A Pekler Zalán, Gáspár Lalita, Horváth Lea, Hurai Viktória összeállítású magyar válogatott októberben megnyerte az Európai Ifjúsági Liga döntőjét Eszéken. Egyértelműen jelezve: készek a staféta átvételére. A következő idény Győrben, a hazai rendezésű Európa-bajnoksággal indul. Nem is kívánhatnánk jobb helyszínt a magyar fiataloknak arra, hogy a nemzetközi színtéren is átvegyék azt a bizonyos stafétát.

Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik