Snowboardcross: a 15 éves Vincze Zsófia osztrák síiskolában tanul és edz

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.30. 16:04
Címkék
A 15 éves snowboardkrosszos, Vincze Zsófia nemrégiben élete első juniorversenyén vett részt, amelyet remek eredménnyel zárt. A tehetséges leány jelenleg – Gyarmati Panka snowboardos, a havas sportok első magyar világkupagyőztese nyomdokain – az ausztriai télisport tagozatos iskolában koptatja a padot és a hódeszkát, ahol az osztrák utánpótlás java is. Nagyratörő tervei vannak, és a családja maximálisan támogatja.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.huZsófit mindig is ámulatba ejtették a televíziós snowboard-közvetítések, hiszen rendkívül látványos, s nem utolsó sorban roppant technikás sportág került a szeme elé. Az édesanyja, Ildikó síoktató, így Zsófi kicsiként is szinte minden idejét havon töltötte. Már hétévesen kacérkodott a snowboarddal, ám kilencéves koráig várt a hódeszka felcsatolásával, de onnan kezdve a snowboard szerelmese. Másfél éve űzi versenyszerűen.Krecsik Adrienn – utanpotlassport.huZsófit mindig is ámulatba ejtették a televíziós snowboard-közvetítések, hiszen rendkívül látványos, s nem utolsó sorban roppant technikás sportág került a szeme elé. Az édesanyja, Ildikó síoktató, így Zsófi kicsiként is szinte minden idejét havon töltötte. Már hétévesen kacérkodott a snowboarddal, ám kilencéves koráig várt a hódeszka felcsatolásával, de onnan kezdve a snowboard szerelmese. Másfél éve űzi versenyszerűen.

– Nem az volt a célunk, hogy sportoló legyen, csupán annyi, hogy mozogjon, és levegőn legyen. Ugyanakkor nem a snowboardot képzeltem el neki, de ha ezt választotta, mellette állok, és minden elképzelését támogatom, ahogy tudom – mondja az édesanya.

Vincze Zsófia vágya, hogy eredményeit látva egyre több fiatal kezdjen snowboardozni
Vincze Zsófia vágya, hogy eredményeit látva egyre több fiatal kezdjen snowboardozni

Vincze Zsófia vágya, hogy eredményeit látva egyre több fiatal kezdjen snowboardozni

A most 15 éves snowboardos 2016-ban nevezett a diákbajnokságra, és a szövetség– annak köszönhetően, hogy a legjobb lett korosztályában– meghívta a márciusi országos bajnokságra, április elején pedig már a magyar válogatottal edzett heti háromszor Bekényi Ádám szövetségi kapitány vezényletével. Az eredetileg októberi szezonkezdés váratott magára, ugyanis a leány bokaszalag-szakadást szenvedett. Szerencsére, hamar felépült, így 2017 január elején az utánpótláscsapat tagjaként rookie, azaz újonc kategóriájú nemzetközi versenyeken vett részt. Csehországban két borderkrossz-viadalon indult, ahol 4. és 6., majd pedig 6. és 9. lett, és ez beillett tapasztalatszerzésnek. Az idei szezontól junior FIS-versenyeken próbál szerencsét, eddig egy junior-viadalon adott számot a tudásáról, az ausztriai Pitztalban december elején. Az első napon a 37., míg a második napon húsz helyezést javítva a 17. helyen végzett a 42 fős mezőnyben.

– Nagyon jónak mondható az eredmény, hiszen a legfiatalabbak egyike voltam az Európa-kupában szereplő húsz éves, tapasztaltabb versenyzőkkel tűzdelt mezőnyben. Annyi volt mindössze a célom, hogy ne legyek utolsó, és végig tudjak menni a pályán, amely elsőre picit ijesztő volt az ugratóival, továbbá szerezzek valamennyi FIS-pontot. Ehhez képest a második napi tizenhetedik hellyel huszonkét pontot is gyűjtöttem – idézte fel a történteket Zsófi.

Snowboardkrossz: a snowboardnak az a versenyszáma, melyben 4-6 versenyző csúszik le döntött kanyarokkal, ugratókkal tarkított, egyéb elemekkel nehezített pályán. Aki a leggyorsabban leér, az nyer. A legtechnikásabbnak a rajt mondható, és az esés nélküli futam sem garantált.

A tinédzser másfajta sikert is magáénak tudhat: szeptemberben felvételt nyert a schladmingi télisport tagozatos iskolába, a Skihandelsschuléba, amely a két speciális oktatási intézmény egyike Ausztriában, ahonnan az osztrák északi- és alpesisí-, valamint a snowboard-utánpótlás java része kikerül. Elvégezte Gyarmati Panka, a legjobb hazai snowboardos is, mi több, jelenleg Csillag Dávid, a 20 éves válogatott snowboardkrosszos és Fricz Botond, a 16 esztendős freestyle-os is oda jár, így három magyar képviseli hazánkat az intézményben. Azért is olyan népszerű a magyar hódeszkások körében, mert – ahogyan Zsófiáék mondják – ennél jobb körülményeket Magyarországon nehéz lenne találni. Könnyebbség, hogy nem kell iskolai kikérőket fogalmaznia a szülőknek és egyesületeknek, valamint a gyerekeknek órákat utazniuk.

Az úgynevezett száraz időszakban iskola után háromórás edzések várnak a fiatalokra, viszont télen már a délelőtti programba ékelődik a szabadtéri tréning, és csak ebéd után kezdődik a tanítás, kötelező, nap végi tanulószobával. Februárban abszolút nincs oktatás, csupán az edzésekre kell koncentrálni. Cserében viszont már augusztusban elkezdődik a tanév.

– A hangulat és a miliő páratlan, örülök, hogy ide járhatok, mert nagyban megkönnyíti az iskola mellett az élsport gyakorlását. Ha hétvégente edzenék, ahogy idehaza lenne rá lehetőség, az nem lenne elég. Ezen kívül a snowboardkrossz annyira speciális ágazat, hogy nem egyszerű módot találni az edzésekre – teszi hozzá a 15 éves hódeszkás, aki remekül boldogul különböző nemzetiségű diáktársaival, ugyanis fiatal kora ellenére németből felsőfokú nyelvvizsgája van, de az angolja is kimagasló szinten van, és hogy fokozzuk: még spanyolul is tud. Egészen húsz éves koráig, azaz érettségiig koptatja Schladmingban az iskolapadot illetve a hódeszkát, ugyanis amiatt, hogy sokat vannak havon, az iskolai oktatás időszaka hosszabbodik. Ezt cseppet sem bánja. További célja, hogy minél rangosabb viadalokon tegye le a névjegyét.

– Ez a szezon még a borderkrosszal való ismerkedésről szól, mert az elemeket borzasztó sokat kell gyakorolni, és a snowboardban egyébként is nagyon fontos, hogy minél több tapasztalat legyen mögöttünk. Legközelebb februárban Franciaországban rendeznek ISF-viadalt a legfiatalabbaknak, amelyen első alkalommal indulhatnak snowboardosok, így én is. Később szeretnék világkupán, EYOF-on és junior világversenyeken indulni – ismertette terveit Zsófia.

Egyéb korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik