Sakk: hét magyar még veretlen a romániai korcsoportos Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.08. 13:49
Címkék
Hét magyar sakkozó még nem talált legyőzőre a romániai Mamaiában zajló korcsoportos Európa-bajnokságon, az U8-as fiúk között szereplő Hajdu Márton Ábris ráadásul mindhárom mérkőzését megnyerte.

L. G. Három fordulót játszottak le a kilencből a romániai Mamaiában zajló korcsoportos sakk Európa-bajnokságon, mi pedig szemügyre vesszük, hogy a tizenkilenc magyar versenyző hol tart a verseny egyharmadánál járva. Nem az aktuális helyezésekre koncentrálunk, hanem az eddig mutatott teljesítményre.L. G. Három fordulót játszottak le a kilencből a romániai Mamaiában zajló korcsoportos sakk Európa-bajnokságon, mi pedig szemügyre vesszük, hogy a tizenkilenc magyar versenyző hol tart a verseny egyharmadánál járva. Nem az aktuális helyezésekre koncentrálunk, hanem az eddig mutatott teljesítményre.

Mamaia
Mamaia

Az impozáns versenyhelyszín  •  Fotó: Tudor Alexandru Panait

A legjobban kétségkívül az U8-as fiúk között szereplő Hajdu Márton Ábris kapta el a rajtot, aki egyedüli magyarként mind a három mérkőzését megnyerte. A legutóbbi fordulóban éppen honfitársát, az addig szintén hibátlan Giang Tran Namot verte, méghozzá a világos bábukat vezetve. A hibátlan teljesítmény egyelőre a tizenkettedik helyet jelenti a Buchholz-számítás miatt, ezért is írtuk a bevezetőben, hogy a pozíciónak még komolyabb jelentősége nincsen, a hibátlan mérlegnek annál inkább.

Hat magyar fiatal büszkélkedhet még azzal, hogy nem talált legyőzőre az első három fordulóban. Az U12-es fiúk mezőnyében szereplő Gombocz Ferenc, valamint az egyaránt U14-es fiúk mezőnyében játszó Krstulovic Alex és Öngüt Tamás Günes két győzelem után harmadszorra remizett, így két és fél ponttal áll. Az U10-es lányok között Márkus Molli Amina döntetlennel nyitott, majd kétszer is nyert, így a fiúkhoz hasonlóan ő is két és fél ponttal büszkélkedhet. Az U14-es lányok versengésében Koltai Dóra két remi után megszerezte első győzelmét, így két pontot szerzett. Másféllel áll Borhy Marcell az U12-es fiúk között.

Két ponttal – de egy verességgel – egyébként öt versenyzőnk áll, másfél pontot hárman szereztek, három sakkozónk neve mellett pedig egy-egy pont szerepel. Az egy vereség még nem jelent komoly leszakadást az élmezőnytől, a külső körön még bőven felzárkózhatnak a fiatal magyar versenyzők a jobban rajtolt ellenfeleik mellé.

Pont nélkül egyik magyar versenyző sem áll, nyeretlenül azonban sajnos igen. Az U16-os lányok között szereplő Kovács Judit alighanem jobb rajtot képzelt el, hiszen a nyitófordulóban játszott remije után két vereség következett. Remélhetőleg a negyedik játéknapon, a svájci Nathalie Pellicoro ellen megtörik jég, és ő is megszerzi első győzelmét.

A negyedik forduló is hoz magyar párharcot, az U14-es fiúk között Krstulovic Alex és Öngüt Tamás Günes egymás ellen játszik. Utóbbi vezeti a fehér bábukat, így valamivel kedvezőbb helyzetből várhatja a veretlenek csatáját.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik