Sakk: hat magyar fiatal is az élmezőnyben a korcsoportos Eb-n

Vágólapra másolva!
2017.09.10. 18:27
Címkék
Hat magyar sakkozó is a közvetlen élmezőny tagja a romániai Mamaiában zajló korcsoportos Európa-bajnokságon. A szünnapot követően Márkus Molli Amina a második, Krstulovic Alex a hatodik helyről várja a folytatást – veretlenül.

L. G. Vasárnap pihenőt kaptak a romániai Mamaiában zajló korcsoportos sakk Európa-bajnokság résztvevői, mi pedig kihasználva az alkalmat megnézzük, hogy állnak a magyar fiatalok a verseny felén túl (a kilencből öt fordulót játszottak le eddig).L. G. Vasárnap pihenőt kaptak a romániai Mamaiában zajló korcsoportos sakk Európa-bajnokság résztvevői, mi pedig kihasználva az alkalmat megnézzük, hogy állnak a magyar fiatalok a verseny felén túl (a kilencből öt fordulót játszottak le eddig).

A legelőkelőbb pozíciót Márkus Molli Amina foglalja az U10-es lányok mezőnyében. A hódmezővásárhelyi sakkozó az első mérkőzésén még remizett török ellenfelével, azóta viszont az összes mérkőzését megnyerte, és 4,5 pontjával a második helyen áll a 93 fős mezőnyben. Hétfőn addigi talán legnehezebb mérkőzése vár az U8-as Európa-bajnoki ezüstérmes sakkozóra, ugyanis a hibátlan, 5 ponttal álló orosz Veronika Subenkovával csap össze. Molli vezeti a sötét bábukat, de eddig valamennyi mérkőzését megnyerte, amikor ellenfele játszott világossal.

Krstulovic Alex 2
Krstulovic Alex 2

Krstulovic Alex koncentrál  •  Fotó: Tudor Panait

A holtversenyt tekintve a második helyen áll Krstulovic Alex is az U14-es fiúk között, a Buchholz-számítás azonban jelenleg a hatodik helyre rangsorolja a magyar versenyzőt. Alex is veretlen, három győzelmet és két remit könyvelhetett el, ráadásul ő nyerte a házi rangadót az addig szintén veretlen honfitársa, Öngüt Tamás Günes ellen. Négyen állnak 4,5 ponttal, heten, köztük Alex 4 ponttal követik őket. Hétfőn a szintén négypontos örmény Mamikon Garibjan elleni párharc arról is dönthet, ki tapad továbbra is az élbolyra.

Az U12-es fiúk között Borhy Marcell sem talált még legyőzőre, de két győzelem mellett már háromszor remizett, így másfél pontos hátrányban van a listavezetőhöz képest. A sok döntetlen miatt ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az egy vereséget elszenvedett Gombocz Ferenc. Lőtávolon belül van ugyanakkor a szintén 3,5 ponttal álló Szűcs Edina az U18-as lányok között, akitől fél pontra vannak a dobogós helyek. Ugyanez igaz az U16-os fiúk között szereplő Bohus Ádámra is.

Az U8-as fiúk mezőnyében hatalmas a tülekedés: ketten állnak 5 ponttal, ketten 4,5 ponttal, tizennégyen pedig 4 ponttal követik őket. Köztük két magyar fiú, az egyaránt négy győzelemmel és egy vereséggel álló Hajdu Márton Ábris és Giang Tran Nam. Itt annyira sűrű a mezőny, hogy képtelenség bármi is jósolni, de az biztató, hogy a fiúk az elején találhatók.

A verseny felén túl hatan is a közvetlen élmezőnyben tartózkodnak a magyar fiatalok közül, így mindenképpen lesz miért szurkolni a szünnapot követően is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik