Sakk: a 10 éves, vb-ezüstérmes Gaál Zsóka Brazília után Kínába készül

Vágólapra másolva!
2017.09.10. 09:59
Címkék
A tízéves Gaál Zsóka örül az újabb sakkvilágbajnoki ezüstérmének, és a szülei szerint motivációt merít a második helyből, és annak köszönhetően legközelebb akár még fényesebb is lehet a medália.

Lakner Gábor A brazíliai Pocos de Caldasban megrendezett, alsókorcsoportos sakkvilágbajnokságon folytatódott a tízéves Gaál Zsóka nagyszerű menetelése. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző a tavalyelőtti U8-as vb-ezüst és a tavalyi U10-es Eb-arany után az idén újabb vb-ezüstöt nyert az U10-esek között.Lakner Gábor A brazíliai Pocos de Caldasban megrendezett, alsókorcsoportos sakkvilágbajnokságon folytatódott a tízéves Gaál Zsóka nagyszerű menetelése. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott versenyző a tavalyelőtti U8-as vb-ezüst és a tavalyi U10-es Eb-arany után az idén újabb vb-ezüstöt nyert az U10-esek között.

Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing Fotó: Gaál Renáta
Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing Fotó: Gaál Renáta

Gaál Zsóka (jobbról) és a győztes kínai, Wei Yaqing  •  Fotó: Gaál Renáta

Az ajkai sakkozó családjával együtt huszonhat órás utazást követően érkezett meg a világbajnokság helyszínére. Az akklimatizáció remekül sikerült, Zsóka pedig a versenyen is kitett magáért: egyetlen vereséget elszenvedve a második helyen zárt. A körülmények nagyszerűek voltak, gondot kizárólag az jelentett, hogy a lányka féltávnál megbetegedett, így minden erejére szüksége volt a dobogós helyezés megszerzéséhez.

„Fizikálisan is alaposan felkészültünk a versenyre, Zsóka rengeteget futott és biciklizett, továbbá Vörös László irányításával az Ajkai TC-ben elkezdett teniszezni is. Az volt a tapasztalatunk, hogy a gyerekek a tizenegy fordulós verseny végére rendre elfáradnak, így muszáj a szellem mellett a testet is edzeni. Kellett is az erő a váratlanul jött betegség miatt, amelyet ha nem is zökkenőmentesen, de sikerült leküzdeni” – mondja Gaál Sándor, Zsóka édesapja.

Az edzői stábbal telefonon tartották a kapcsolatot verseny közben, így Zsóka alaposan felkészítve vágott minden napnak vágott. A versenyhelyszín kellemes meglepetést okozott a Gaál családnak; a Sao Paulótól mintegy 250 km-re, északra fekvő Pocos de Caldas nagyszerű és – nem utolsósorban – biztonságos vendéglátónak bizonyult.

„Zsóka nagyon szeretett volna nyerni, és az újabb ezüstérem egészen biztosan további motivációt jelent neki a munka folytatásához. Leginkább azt sajnálja, hogy kínai ellenfelével, időzavar miatt, csak döntetlent játszott, ígéretes állásból – meséli az édesapa. – Az időzavaron mindenképpen javítanunk kell a jövőben, ebben lehet nagy segítségünkre Harsányi Gergő sportpszichológus. Zsóka a maximalizmusa miatt kerül ilyen helyzetekbe, néha a jobbnál is jobbat akar húzni, közepes lépéssel nem éri be.”

A tízéves ezüstérmes Brazíliából hazatérve rögtön az iskolába ment, nagyon várta már a tanévkezdést. És nagyon várták őt is, az igazgató külön köszöntötte, és példaképként állította a többi gyermek elé. Klubjában, a Tapolcai VSE-ben szintén gratuláltak neki, és a város polgármestere is vendégül látta. Zsóka nemsokára azonban újabb nagy útra indul: bekerült az U12-es rapid-csapatvilágbajnokságra Kínába utazó válogatottba.

„Nagy megtiszteltetés, hogy három fiú mellett Zsókát is meghívták a csapatba. A világbajnokságnak a harmincmilliós Csungking ad otthont szeptember végén, így ismét hosszú út vár ránk. A lányunk régóta szeretett volna Kínába utazni, így ujjongott, amikor megtudta a hírt. Ő nálunk sokkal jobban bírja ezeket az túrákat, pedig jóval nagyobb igénybevételnek van kitéve. Külön öröm, hogy a csapatvezető Zsóka egyik edzője, Istvándi Lajos lesz, így végre élőben segítheti tanítványát világversenyen.”

Az utazásokban nagy segítséget jelent a Mol Új Európa Alapítvány támogatása, amelynek köszönhetően Zsóka könnyebben el tud jutni a világversenyekre. Kínából hazatérve aztán egyelőre befejeződik a világjárás, és a Gaál család az év hátralévő részében már nem utazik külföldre.

Bár ha Zsókán múlna, ő már nyilván holnap újra indulna.

Egyéb korosztályos hírek SAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik