Sakk: Gaál Zsóka tíz éves lesz, és vébére készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.27. 08:03
Címkék
Gaál Zsókáról azt tudjuk, hogy korosztályos világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes, no de hogyan telnek a kilencéves lányka mindennapjai? Az M4 Sporton látható Jövünk! utánpótlás-magazin riportjából ez is kiderül.

reb Sejthető volt, hogy a Gaál Zsóka életében minden a sakkról szól. A tizedik születésnapját áprilisban ünneplő lányka már szerzett U8-as vb-ezüst- és U10-es Európa-bajnoki (ráadásul rapidsakkban is kontinenselső) aranyérmet, és hiába hihetetlenül fiatal, a sakkban már ebben a korban is napi sok órányi edzés szükséges a sikerhez.reb Sejthető volt, hogy a Gaál Zsóka életében minden a sakkról szól. A tizedik születésnapját áprilisban ünneplő lányka már szerzett U8-as vb-ezüst- és U10-es Európa-bajnoki (ráadásul rapidsakkban is kontinenselső) aranyérmet, és hiába hihetetlenül fiatal, a sakkban már ebben a korban is napi sok órányi edzés szükséges a sikerhez.

gaalek
gaalek

Apa és lánya néha játszik egymás ellen

A sok Zsókának egészen pontosan napi átlag hat órát jelent, Kosztolánczi Gyula, Istvándi Lajos és Varga Zoltán idehaza, élőben sakkozik vele, míg az amatőr játékos édesapa barátja, Kustár Sándor az Egyesült Államokból, interneten keresztül készíti fel. A tréningek egy részét az ajkai sakklakban végzi el. A család külön kis lakást vásárolt arra, hogy ha szükséges, a távolabbról érkező mesterek megszálljanak. Az otthonban minden a sportágról szól: sakkos kép a kanapé felett, két tábla szép készletekkel, és persze kupák, érmek minden mennyiségben.

„Zsóka imádja a játékot, többórás edzések után is képes további órákig ötperces partikat játszani” – jegyzi meg az apa, Gaál Sándor. Zsóka pedig bájosan csicsergi hozzá, hogy persze, hiszen imád játszani, és imád nyerni is.

Kevésen múlt egyébként, hogy egyáltalán megtanulhatott sakkozni, hiszen a pedagógus édesanya ellenezte, mondván, mérhetetlenül unalmas a sportág. Csak miután megtudta, hogy az úszás mellett a sakk a leginkább fejlesztő tevékenység a gyerekeknek, adott zöld utat a bábuknak. Sándor hamar profi edzőt keresett neki, nehogy rosszul tanítsa meg kislányát az alapokra, denéha ma is játszanak egymás ellen. S nem egyszer Zsóka győz.

A Tapolca VSE játékosa egyébkéntnem emlékszik az első lépésekre, de arra igen, hogy egészen kicsiként cumival a szájában sakkozott. „Néha kiesett a számból a cumi, vagy egyszerűen kivettem, míg bemondtam, hogy sakk, aztán visszatettem” – idézi fel csilingelő kacajjal az emlékeket a lányka.

zsoka
zsoka

Cumival a szájában is nyert

Óvodásként még nem tudott írni, így elengedték neki a kötelező jegyzetelést, ellenben időelőnyt kellett adnia az ellenfeleknek. Ma már nincs gond a tollal, a bábukkal pedig mesterien bánik. Az apa a remek eredmények ellenére sem szereti azt hallani, ha Polgár Judithoz hasonlítják Zsókát, hiszen úgy látja: a különleges tehetségű sakkozóhoz senki sem mérhető. A kislány persze igyekszik a legjobb lenni,jelenleg a nyári brazíliai korosztályos világbajnokságra készül, és ahonnan nem konkretizált, de szép eredménnyel térne haza.

Bár Zsókának kétségtelenül precízen beosztott minden napja, az élsport nem gátolja meg abban, hogy a korabeli gyerekek életét élje: biciklizik, pingpongozik, focizik a fiúkkal, és kikapcsolódásként meséket néz. No meg Bruce Lee-filmeket! Egészen szürreális élmény, amikor a rózsaszín hajgumis, törékeny lányka fejből idéz a harcművésztől: Hosszú Katinkáé mellett az ő motiváló szövegeire gondola sakkmeccsek előtt is.

„Nem szoktam izgulni, még a legnagyobb partik előtt sem. Ha mégis rám jönne az idegesség, csakbelegondolok, hogy elkezdünk játszani, és abban mi van?” – fogalmazza meg Zsóka bájosan, a tíz évesek magabiztosságával a filozófiát.

Alább az M4 Sporton látható Jövünk! Zsókáról készült riportját nézheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik