Röplabda: tanulni voltak Szófiában a röpis lányok az U17-es Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.19. 17:59
Címkék
A csoportküzdelmek zárultával a magyar leány U17-es röplabda-válogatottnak véget ért a szófiai Európa-bajnokság. Kőnig Gábor tanítványai egy ponttal, és megannyi csodás élménnyel lettek gazdagabbak az egy hét során.

K. N. utanpotlassport.huVan, amit nem lehet a számok nyelvén megmagyarázni. A magyar U17-es röplabda-válogatott számára, ahogyan arra számítani lehetett a csoportküzdelmek jelentették a végállomást a bulgáriai Európa-bajnokságon. A Kőnig Gábor vezette leánycsapatrengeteg élménnyel lett gazdagabb az egy hét során, legyen szó magáról a röplabdáról, vagy az élsport jelentette pszichés megterhelésről.K. N. utanpotlassport.huVan, amit nem lehet a számok nyelvén megmagyarázni. A magyar U17-es röplabda-válogatott számára, ahogyan arra számítani lehetett a csoportküzdelmek jelentették a végállomást a bulgáriai Európa-bajnokságon. A Kőnig Gábor vezette leánycsapatrengeteg élménnyel lett gazdagabb az egy hét során, legyen szó magáról a röplabdáról, vagy az élsport jelentette pszichés megterhelésről.

A csoport harmadik fordulójában, a fehéroroszok elleni meccsen történt ugyanis egy sajnálatos eset. A harmadik szett végén Berkó Liliána térde nagyon csúnyán megsérült, a magyar lány pedig a fájdalomtól gyötört arccal feküdt hosszú perceken át a földön. Nem egy társa már akkor sírva fakadt, pedig még hátra volt néhány labdamenet. Nagy nehezen összeszedték magukat, és lenyomták a maradék játszmákat, ám aztán szinte mindenkisírni kezdett. A 15-16 éves lányokat érhetően nagyon megviselte a látvány, ahogy csapattársuk a fájdalomtól sikoltozva fekszik a földön. Ha valami, hát ez a szituáció jó tapasztalt volt ahhoz, hogy a későbbiekben megtanulják, hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket. Mert, sajnos, a sportban ezek sűrűn előfordulnak...

Ami pedig az eredményeket illeti. A lányok ugyan mind az öt mérkőzésüket elveszítették, ám sokkal fontosabb volt az a rengeteg tapasztalat, amit az egy hét alatt szereztek. Kapitányuk nem is várt ennél többet a tornát megelőzően, csupán annyit kért a lányoktól, hogy élvezzék a játékot.

Úgy gondolom, egy szett kivételével büszkének kell lennünk a csapat egész tornán nyújtott teljesítményére. Nálunk jóval erősebb ellenfelek ellen is fel tudták venni a harcot a lányok, a szettekben pedig végig meccsben voltak a játékgyőzelmekért. Ezeknek a fiataloknak óriási élmény volt mindez, és bízom benne, hogy a későbbiekben mind a klubjukban, mind pedig a válogatottban hasznosítani tudják az itt megszerzett tapasztalatokat− értékelt Kőnig Gábor.

Majd hozzátette, a csapatból nem szeretne egyetlen játékost sem kiemelni, hiszen mindenkit dicséret illet, hogy hosszú évek után végre sikerült kijutniuk egy rangos világversenyre. Kőnig elmondta azt is, hogy az alsóbb szinteken is sok tehetséges fiatalunk van, és arra kellene törekedniük a kluboknak, hogy e bázisból minél kevesebbet veszítsen el a sportág. Most már a röplabdának is adottak a feltételei ahhoz, hogy a gyerekek minőségi körülmények közepette tudjanak edzeni, legyen választási lehetőségük az egyesületek között, és ne kelljen hosszú kilométereket utazniuk egy-egy edzésre.

A számok nagyon biztatók a jövőre nézve, hiszen egyre nő azok száma, akik csatlakoznak egy-egy klubhoz. A kapitány reméli, ez a tendencia tovább folytatódik, és a jövőben még több tehetséges fiatal közül fog tudni válogatni egy-egy nemzetek közötti csata előtt. A nyári edzőtáborban is szeretne új játékosokat kipróbálni, hogy az augusztusi, Olimpiai Reménységek Tornájára már a legjobb formában lévő röpisekkel érkezzen akeret. Ehhez persze tovább kell folytatni a megkezdett munkát, minden meccsen száz százalékot kell nyújtatnia mindenkinek, hisz csak így lehet odaérni az elitcsapatok közelébe.

Összességében elmondható tehát, hogy a bulgáriai torna jól sikerült a magyar csapat számára, legalábbis ami az előzetes célokat illeti. Ahogy aNemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítójának, Pierre de Coubertinnek a mondása szól: „nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.” Ez esetben ez a mondás teljes mértékben helytálló, hiszen a magyar lányoknak a részvétel volt a legfontosabb. Az pedig, hogy a házigazda ellen sikerült pontot szereznie a csapatnak, már csak hab volt a tortán.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik