Röplabda: a férfi U19-es Eb szünnapján értékelt a szövetségi edző

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.25. 16:26
Címkék
A magyar–szlovák közös rendezésű U19-es férfi röplabda Európa-bajnokság szünnapját kihasználva a magyar válogatott szövetségi edzőjével, Tomanóczy Tiborral beszélgettünk az addig tapasztaltakról és a csapat előtt álló feladatokról.

Lakner Gábor Három nap erőltetett menet után kedden pihenő várt a magyar–szlovák közös rendezésű U19-es férfi röplabda Európa-bajnokság résztvevőire. A szünetet kihasználva megkértük a győri csoportban szereplő magyar válogatott szövetségi edzőjét, Tomanóczy Tibort, hogy foglalja össze az addig látottakat.Lakner Gábor Három nap erőltetett menet után kedden pihenő várt a magyar–szlovák közös rendezésű U19-es férfi röplabda Európa-bajnokság résztvevőire. A szünetet kihasználva megkértük a győri csoportban szereplő magyar válogatott szövetségi edzőjét, Tomanóczy Tibort, hogy foglalja össze az addig látottakat.

U19-es röplabda-válogatott Tomanóczy
U19-es röplabda-válogatott Tomanóczy

Tomanóczy Tibor magyaráz a csapatának  •  Forrás: MRSZ

„Vegyes érzéseim vannak, a belgák ellen megilletődötten játszottunk, pedig ha kicsit összeszedettebbek vagyunk, vagy mellénk áll a szerencse, és nyerünk egy szettet, máshogyan is alakulhatott volna a találkozó. A bolgárok legyőzése komoly fegyvertény, a lengyelek azonban jóval erősebbek voltak nálunk. Azzal együtt hiányzott a tűz, a bolgárok elleni játékkal szorosabb lehetett volna a meccs. Kicsit talán elfáradtunk, eddig minden csapatnak volt hullámvölgye, a miénk talán pont arra a mérkőzésre esett.”

A szövetségi edző az Európa-bajnokság előtt elmondta: elsősorban tanulni mennek Győrbe, így természetesen megkérdeztük az első három nap tapasztalatairól is.

„Tudomásul kell venni, hogy ilyen kvalitású és fizikumú játékosokkal idehaza nem találkozunk. Ha eredményesek akarunk lenni a kontinens élcsapataival szemben, fizikálisan meg kell erősödnünk, de ehhez központi programra van szükség. Az állóképesség önmagában nem elég, izomtömeget kell növelni, hiszen a mezőnyben mi vagyunk a legvékonyabbak. És persze sokkal többet kellene együtt lennünk, akkor kiküszöbölhetőek lennének a hibák, és kidolgozottabb a stratégiánk.”

Azt fájlalja kicsit, hogy nagyon kevés fiúedzőt lát a lelátón, pedig Európa élcsapatait lehetne tanulmányozni, és felmérni, mik a trendek. Rögtön hozzáteszi: tudja, hogy kollégáinak megvan a maguk munkája, amely mellett nem biztos, hogy belefér a győri utazás.

A pihenőnapon egy edzést vezényelt a csapatnak, kicsit beszélgettek is az eddigiekről, és az egységet erősítendő, közös hamburgerezésre indultak az egyik játékos szüleinek a kedves invitálására. Amellett az edzők természetesen külön is elemeztek, és készültek a következő feladatokra.

„Most jön a neheze – teszi hozzá végül Tomanóczy –, két rendkívül kemény mérkőzés vár ránk, az oroszok, illetve az olaszok ellen. A látottak alapján ki merem jelenteni, hogy ez a két csapat játssza vasárnap a finálét. Amennyiben bátran röplabdázunk, akkor jó meccset játszhatunk velük. Kiváló eredmény lenne, ha mindkét csapattól szettet tudnák rabolni, de akkor sem törnék össze, ha úgy kapunk ki három-nullra, hogy mindegyik játszmában húsz pont fölé jutnánk. Ez azt jelentené, hogy van tartásunk, és képesek vagyunk küzdeni.”

Az Európa-bajnokságról írtuk:
Beharangozó
Belgium–Magyarország 3-0
Magyarország–Bulgária 3-2
Lengyelország–Magyarország 3-0

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik