Ritmikus gimnasztika: Borda Korinna verseng az ifjúsági olimpiáért

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.19. 11:49
Címkék
Moszkvában rendezik meg februárban a ritmikus gimnasztikázók európai ifjúsági olimpiai selejtezőversenyét. A kvalifikációs viadalon az MTK Budapest 14 éves versenyzője, Borda Korinna próbálja megszerezni a Magyarországnak járó egyetlen helyet. Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának elnöke szerint a magyar tornászlánynak nem lesz könnyű dolga, hiszen a legnehezebb európai régióból kell kiharcolnia a továbbjutást.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAhogy közeledik a jövő októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpia, úgy sokasodnak az ötkarikás felkészüléssel elfoglalt, ifjú sportolókról szóló hírek is. A kvalifikációs versenyeken nagy a versenyfutás, a legjobbak ezeken vagy megszerzik az igencsak korlátolt számban rendelkezésre álló helyek egyikét, vagy sem. Az rg-ben az a különleges helyzet állt elő, hogy egyetlen versenyző, az MTK Budapest 14 esztendős tornász hölgye, Borda Korinna készül a februári sorsdöntő európai selejtezőre. A sportági erőviszonyok is közrejátszanak ebben, ugyanis a legerősebb régiónak számító Európa kvalifikációs versenyén kell megszereznie a rendelkezésre álló egyetlen helyet.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAhogy közeledik a jövő októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpia, úgy sokasodnak az ötkarikás felkészüléssel elfoglalt, ifjú sportolókról szóló hírek is. A kvalifikációs versenyeken nagy a versenyfutás, a legjobbak ezeken vagy megszerzik az igencsak korlátolt számban rendelkezésre álló helyek egyikét, vagy sem. Az rg-ben az a különleges helyzet állt elő, hogy egyetlen versenyző, az MTK Budapest 14 esztendős tornász hölgye, Borda Korinna készül a februári sorsdöntő európai selejtezőre. A sportági erőviszonyok is közrejátszanak ebben, ugyanis a legerősebb régiónak számító Európa kvalifikációs versenyén kell megszereznie a rendelkezésre álló egyetlen helyet.

Deutsch-Lazsányi Erika a szövetség technikai bizottságának elnökeazonban nem csak a nehézségeket emeli ki a selejtezővel kapcsolatban:
„Mint minden sportágban, a ritmikus gimnasztikában is óriási lehetőség ez, ráadásul mi korábban nem vettünk részt ifjúsági olimpián. Nagyon szeretnénk most változtatni ezen a helyzeten, és Korinna révén végre szerepelni. De tudni kell, hogy nehéz helyzetben van, hiszen egy Európa-központú sportágról van szó, a vezető országok mind a moszkvai európai kvalifikációról jutnak tovább. Ami viszont kedvezhet nekünk, hogy az együttes kéziszercsapatokat törölték a programból, így az egyéni indulók létszáma megnövekedett, ami lehetőséget nyitott a kisebb országoknak is.”

A szakvezetőtől azt is megtudtuk: az esemény különlegessége lesz, hogy csak 35 éven aluli bírók pontozhatnak. Magyarországnak viszont pillanatnyilag nincs ilyen fiatal nemzetközi bírója, mert a hazai gyakorlat szerint eddig a tapasztaltabb edzők választották a pontozás nehéz feladatkörét. A szövetség azonban az idő rövidsége ellenére sem adta fel annak a lehetőségét, hogy korban megfelelő bíró tegyen sikeres vizsgát, mivel Korinnát a bírói asztal mögül is szeretnék segíteni.

Borda Korinna a célja most az ifjúsági olimpiai selejtezőverseny
Borda Korinna a célja most az ifjúsági olimpiai selejtezőverseny

Borda Korinna a célja most az ifjúsági olimpiai selejtezőverseny

Az MTK Budapest 14 éves tornásza két héttel ezelőtt korosztályában megnyerte a mesterfokú bajnokságot, így most kizárólag a februári olimpiai kvalifikációs versenyre készül:
„Ez most a legfőbb célom, nagyon szeretnék eljutni a fiatalok ötkarikás játékára. Az első tizennyolcba kell bekerülnöm, amire szerintem reális esélyem van. A mesterfokú nagyon jól sikerült, mind a négy szerrel indulhatok a júniusi Európa-bajnokságon, és mindegyikben szeretnék döntőbe jutni. A kedvencem egyébként a szalag, és szerintem az is megy a legjobban. A mostani gyakorlatom kicsit táncosabb, népiesebb zenére készült és nagyon látványos lett.”

Korinnának azonban a februári selejtező előtt lesz más jellegű, de hasonlóan komoly próbája. Január 20-án írásbeli felvételin kell számot adnia iskolai tudásáról, mert jövőre a budapesti Eötvös József Gimnáziumban szeretné folytatni a tanulmányait, amelyekkel a sok edzés ellenére sem volt eddig problémája.

Gelle Noémi, az MTK Budapest utánpótlás-igazgatója pici kora óta foglalkozik Korinnával, s nemcsak a tornateremben tartja őt kiválónak. De azt sem titkolja, a köztük lévő kapcsolat jóval szorosabb, mint általában mester és tanítványa között megszokott:
„Nagyon közel állok hozzá, és ezáltal néha nehéz tárgyilagosnak maradnom, szinte úgy reagálok a dolgaira, mint a saját kislányoméra. Ha valami nem sikerül neki, azt gyakran én is kudarcnak élem meg. De persze ezt sohasem mutatom. Sok jó dolgot tudnék róla mondani, nagyon higgadt, okos, mély érzésű gyermek. Az érzelmeit ugyanakkor nem nagyon mutatja ki, s hogy valójában mi zajlik benne, azt csak a teste árulja el. Sohasem panaszkodik, végtelenül kitartó, nagy akaraterővel. Kislány korában kitalálta magának a sportágat, és azóta is eltántoríthatatlan.”

Írásbeli felvételi, ifjúsági olimpiai kvalifikáció, junior Európa-bajnokság. Borda Korinna élete eddigi legnehezebb féléve elé néz. S bár még csak 14 éves, már kidolgozta haditervét az ilyen helyzetekre: „Előttem van a célom, úgyhogy összeszedem az energiámat, muszáj megcsinálni!”

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik