Rapidsakk: egyetlen címvédés a korcsoportos bajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.03. 09:09
Címkék
Többnyire az esélyesek sikerével zárult a Hajdúböszörményben megrendezett korcsoportos rapidsakk országos bajnokság. A csapatok közül a Tapolcai VSE szerepelt a legjobban, az egyéni verseny több mint háromszáz fiatalját felvonultató küzdelmében egyetlen címvédést láthattunk Buzás Bertalan révén.

Lakner Gábor Több mint háromszáz résztvevővel rendezték meg Hajdúböszörményben a sakkozók korcsoportos országos rapidbajnokságát. Az egyéni versenyben 311 fiatal ült asztalhoz hat-hat korcsoportban, míg a csapatversenyben kereken hatvan együttes mérte össze a tudását a három korosztályban.Lakner Gábor Több mint háromszáz résztvevővel rendezték meg Hajdúböszörményben a sakkozók korcsoportos országos rapidbajnokságát. Az egyéni versenyben 311 fiatal ült asztalhoz hat-hat korcsoportban, míg a csapatversenyben kereken hatvan együttes mérte össze a tudását a három korosztályban.

„Az egyéni verseny létszáma ha csak minimálisan is, de meghaladta a tavalyit, míg a csapatok ezúttal kevesebben voltak. Ezzel együtt nagyon szép létszám jelent meg Hajdúböszörményben, amely ezúttal is méltó helyszíne volt az országos bajnokságnak. A verseny többnyire az esélyesek sikerét hozta, de kisebb meglepetések azért akadtak” – értékel honlapunknak Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke.

Rapid ob Tapolca 2017
Rapid ob Tapolca 2017

A tapolcaiak mindhárom csapata dobogóra állhatott

Ilyen meglepetés volt például az U12-es fiúk között Füle Simon egyébként teljesen megérdemelt győzelme, aki az előbbre rangsorolt Borhy Marcellt és Csíki Endrét is megelőzte. A diákolimpián is aranyérmet nyert Leszkó Bence sikere sem volt borítékolható az U14-es fiúk között, ő az esélyesebb Karácsonyi Gellért előtt hódította el a bajnoki címet.

Több korcsoport is kifejezetten erős, Varga Péter szerint az U14-es, az U16-os és az U18-as fiúk is izgalmas küzdelmet vívtak, sok nagy csatával. Utóbbiban született meg az egyetlen címvédés, a Tapolcai VSE versenyzője, Buzás Bertalan tavalyi U16-os sikere után az U18-asok között is nyert.

Érdekesség, hogy az U12-es fiúk között három lány is megmérette magát. Egyikük az a Gaál Zsóka volt, aki tavaly U10-es Európa-bajnoki címet nyert, az idén pedig erős mezőnyben szeretne minél többet tanulni. Eredeti korcsoportjában, az U10-es lányok között a két évvel ezelőtti Eb-ezüstérmesMárkus Molli Amina maximálisan kihasználta Zsóka távollétét, és magabiztosan győzött.

Mindhárom lány helytállt a fiúk között, a legjobban Demeter Dorina (Zöldliget DSE) szerepelt, aki hat ponttal az ötödik helyen zárt. Gaál Zsóka (Tapolcai VSE) ugyancsak hat pontot gyűjtött, de a Buchholz-számítással a tizedik helyen végzett. Karácsony Kata (Aquaréna Kőbánya SC) négy és fél pontot gyűjtve a 25. helyen végzett az 54 fős mezőnyben. Zsóka aztán nem maradt arany nélkül, a csapatversenyben társaival a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

A csapatversenyben három együttes – a Sárkány DSE, a Tapolcai VSE és a Haladás VSE – nyert aranyérmet. A legjobban a Tapolcai VSE szerepelt, amely mindhárom színű medálból szerzett egyet-egyet. Az Aquaréna Kőbánya SC kétszer állhatott dobogóra, de ezúttal győzelem nélkül maradt.

„Mindhárom korcsoportban magabiztos győzelem született a csapatversenyben, és a dobogósok sem érdemtelenül lettek érmesek. A Sárkány DSE-ben nagyon jó nevelőmunkát végeznek, amit ez az eredmény is tükröz. A tapolcaiak rendkívül egységes játékkal győztek, a szombathelyieket pedig nem hogy megelőzni, de megszorítani sem nagyon lehetett” – teszi hozzá Varga Péter zárásként.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

KORCSOPORTOS RAPID ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, HAJDÚBÖSZÖRMÉNY
Egyéni
Fiúk. U8: Giang Tran Nam (Sárkány DSE), 2. Földes Márton Gábor (Óbudai SSE), 3. Hajdu Márton Ábris (Barcza Gedeon SC). U10: 1. Tran Dávid (Debreceni SE), 2. Megyaszai Balázs (Maróczy Géza SE), 3. Könyves Álmos (Baptista Sakkiskola Velence). U12: 1. Füle Simon (Aquaréna Kőbánya SC), 2. Borhy Marcell (Szombathelyi Sportközpont), 3. Csíki Endre (Baptista Sakkiskola Velence). U14: 1. Leszkó Bence (Duocor-Makói SVSE), 2. Karácsonyi Gellért (Aquaréna Kőbánya SC), 3. Hegedűs Dominik (KS Decs). U16: 1. Vanczák Tamás (MVSI-Miskolci Kisbocsok SSE), 2. Papp Levente(MVSI-Miskolci Kisbocsok SSE), 3. Bohus Ádám (Géniusz SE Tata-Naszály). U18: 1. Buzás Bertalan (Tapolca VSE), 2. Márta Dominik (MTK Budapest), 3. Polyik Péter (Aquaréna Kőbánya SC)
Lányok. U8: 1. Herczeg Zsófia (Vásárhelyi Pákozdy Ferenc SSE), 2. Erős Vivien (Géniusz SE Tata-Naszály), 3. Tóth Tímea (Sárkány DSE). U10: 1. Márkus Molli Amina (Vásárhelyi Pákozdy Ferenc SSE), 2. Karácsonyi Luca (Aquaréna Kőbánya SC), 3. Móricz Kármen (Aquaréna Kőbánya SC). U12: 1. Sulyok Eszter (Pénzügyőr SE), 2. Palczert Hajnalka (Barcza Gedeon SC), 3. Buri Petra Zsuzsanna (Baptista Sakkiskola Velence). U14: 1. Majoros Rózsa (Egri SRSK), 2. Juhász Judit (Tapolca VSE), 3. Gömböcz Zsófia (Haladás VSE Szombathely). U16: Érseki Tamara (Tapolca VSE), 2. Szabó Andrea Erzsébet (Edelényi VSE), 3. Boros Brigitta (Hajdúböszörményi SE). U18: 1. Kassay Lilla (MVSI-Miskolci Kisbocsok SSE), 2. Egyed Judit (Barcza Gedeon SC), 3. Szücs Edina (Géniusz SE Tata-Naszály)
Csapat
U10: 1. Sárkány DSE I., 2. Barcza Gedeon SC, 3. Tapolca VSE. U14: 1. Tapolca VSE, 2. Baptista Sakkiskola Velence I., 3. Aquaréna Kőbánya SC I. U18: 1. Haladás VSE Szombathely, 2. Tapolca VSE, 3. Aquaréna Kőbánya SC I.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik