Öttusa: újabb magyar csapatarany az ORV-ről

Vágólapra másolva!
2017.10.21. 22:29
Címkék
Az Olimpiai Reménységek Versenyén induló magyar öttusa-válogatott újabb három érmet szerzett az első napon begyűjtött kettő mellé. Az U17-es leánycsapat a dobogó legfelső fokára állhatott fel, míg az U19-es fiúk között Katona Bálint és a csapat egyaránt ezüstérmet nyert. S bár az utánpótlás szövetségi kapitány Szloboda József maradéktalanul elégedett a fiatalok szombati szereplésével, kis szerencsével fényesebbek is lehettek volna azok az érmek.

Gy. Szabó Csilla A pénteki egy arany- és egy ezüstérem után szombaton még jobban belehúzott az Olimpiai Reménységek Versenyén, Prágában remeklő magyar öttusa-válogatott és az újabb arany mellé most már két ezüstöt gyűjtött. Ezúttal az U17-es lányok nyerték csapatban az aranyat és az U19-es fiúk az ezüstöket, utóbbiak között Katona Bálint egyéniben is a dobogó második fokára állhatott fel. A 17 éves öttusázó ráadásul második helyével értékes pontokat gyűjtött Magyarországnak a jövő évi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára kvótát adó ranglistán.Gy. Szabó Csilla A pénteki egy arany- és egy ezüstérem után szombaton még jobban belehúzott az Olimpiai Reménységek Versenyén, Prágában remeklő magyar öttusa-válogatott és az újabb arany mellé most már két ezüstöt gyűjtött. Ezúttal az U17-es lányok nyerték csapatban az aranyat és az U19-es fiúk az ezüstöket, utóbbiak között Katona Bálint egyéniben is a dobogó második fokára állhatott fel. A 17 éves öttusázó ráadásul második helyével értékes pontokat gyűjtött Magyarországnak a jövő évi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára kvótát adó ranglistán.

A viadal után Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitányt kértük meg arra, hogy röviden értékelje versenyzői mai napi teljesítményét.

Az U17-es leánycsapat aranyérmet nyert Prágában az ORV-n
Az U17-es leánycsapat aranyérmet nyert Prágában az ORV-n

Az U17-es leánycsapat aranyérmet nyert Prágában az ORV-n

„A lányok közül mindenki tudásának megfelelően szerepelt, senki sem nyújtott ugyan különleges teljesítményt, összességében mégis sikerült megszerezniük az aranyérmet. Nagyon szépen helytálltak, Szűcs Dórának ez volt élete első, Deák Melindának pedig a második nemzetközi versenye. Nyomban csapatelsőséggel kezdeni a karrierjüket, azért az nagy ösztönzést adhat nekik. Kaiser Luca megnyerte az úszást, és ha Csizmazia csak egy kicsit jobban kombizik, akár a dobogóra is felállhatott volna. De ne legyünk telhetetlenek, ez az aranyérem így is remek teljesítmény. Az idősebb fiúk közül mindenki hozta az úszást, Katona Bálint pedig nagy örömömre megnyerte a vívást. Ebben a számban Gyurka és Viczián sajnos halványabban szerepelt. A kombinak Bálint az első helyről vágott neki, ezért előtte hosszasan elbeszélgettem vele. Nagy teher az ilyen helyzet megoldása, különösen tapasztalat nélkül. Igazam is lett, mert nagyon nagy hajrát kellett levágnia ahhoz, hogy végül egyáltalán a második helyet megőrizze”− nyilatkozta honlapunknak Szloboda József elégedetten.

Jó érzés vezetni a versenyben, de legalább ekkora tehert is jelent, hiszen olyankor az egész mezőny egy emberként veti magát az éllovas után. Ezt érezte Katona Bálint is, ám olyan drámaian alakult neki a kombi, hogy cseppet sem bánja már a második helyét. Sőt, igazából nem elveszítette az aranyérmet, hanem minden erejét bedobva, hősiesen megnyerte az ezüstöt.

„Nagyon örültem a vívásnak, jól kijött ma a lépés. S bár nem igazán féltem attól, hogy az első helyről megyek neki a kombinak, amikor benne voltam, már korántsem volt megnyugtató a helyzet. Egyenesen rémisztő volt, ahogy jöttek rám a többiek. Két egyiptomi, egy török és egy német fiú rohant nekem azonnal a futásban. Meg is előztek. Aztán a csapat úgy elkezdett biztatni, hogy szinte szárnyakat kaptam. Nem tudom, honnan vettem az erőt, kifutottam a lelkemet, és végül sikerült a második helyet megszereznem. Úgyhogy egy percig sem siratom az aranyat, hatalmasat futottam a végén. Az igaz, hogy a lövészet közben nagyon izgultam, és a harmadik sorozatban beragadtam kicsit, de nagyon nagy nyomás volt rajtam” – mesélte Katona Bálint ezüstérme történetét.

Az ORV harmadik, befejező napján a mix váltók mérik össze tudásukat.

További korosztályos hírekÖTTUSÁBANa sportági aloldalunkon.

OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, CSEHORSZÁG
U17. Leány. Egyéni:1. Anastasia Malasenoka (Lettország) 817… 5. Csizmazia Rita 791, 6. Szűcs Dóra 786, 7. Kaiser Luca 783… 11. Deák Melinda 761. Csapatverseny:1. MAGYARORSZÁG (Csizmazia, Szűcs, Kaiser) 2360, 2. Csehország 2334, 3. Lengyelország 2281.
U19. Fiúk. Egyéni:1. Ahmed Elgendi (Egyiptom) 1245, 2. Katona Bálint 1167… 30. Gyurka Márk 1076… 33. Gábor Gergely 1069… 42. Viczián Bence
Csapatverseny:1. Egyiptom 3540, 2. Magyarország (Katona, Gyurka, Gábor), 3. Nagy-Britannia 3261.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik