Ökölvívás: tíz magyar a fiú ifjúsági Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.20. 09:02
Címkék
A felnőtt ökölvívás közvetlen „előszobájában”, az ifjúságiak korosztályában az esztendő utolsó nagy világversenye következik a fiúknak: Európa-bajnokság szombattól Antalyában. A törökországi városban tíz magyar 17-18 esztendős bokszolónk lép a kötelek közé, s próbál meg minél eredményesebben szerepelni.

Jancsó Kornél A mediterrán térség egyik gyöngyszemeként emlegetett Antalyában nem pihenni sereglik össze a kontinentális bokszutánpótlás krémje. Sokan itt és most alapozhatják meg sportszakmai jövőjüket, kevésbé fennkölten: az Eb-n igazolhatják tehetségüket, s tehetik egyértelművé, hogy sokra vihetik a felnőttek között is a szorítók világában. Márpedig a sikervárományosok sorában ott vannak a mieink is, és legjobbjaink közül a lehetőséggel leginkább élni tudók akár éremmel gazdagodva térhetnek majd haza október végén Törökországból.Jancsó Kornél A mediterrán térség egyik gyöngyszemeként emlegetett Antalyában nem pihenni sereglik össze a kontinentális bokszutánpótlás krémje. Sokan itt és most alapozhatják meg sportszakmai jövőjüket, kevésbé fennkölten: az Eb-n igazolhatják tehetségüket, s tehetik egyértelművé, hogy sokra vihetik a felnőttek között is a szorítók világában. Márpedig a sikervárományosok sorában ott vannak a mieink is, és legjobbjaink közül a lehetőséggel leginkább élni tudók akár éremmel gazdagodva térhetnek majd haza október végén Törökországból.

Három-tavalyi-ezüstérmes-is-aranyra-váltott
Három-tavalyi-ezüstérmes-is-aranyra-váltott

A korosztályos ob legjobbjai most az ifjúsági Eb-n bizonyíthatnak  •  Forrás: MÖSZ

Az utánpótlásért is felelős szövetségi kapitány, ifj. Balzsay Károly dobogós reményeiről, bár vannak, nem szívesen beszél, óvatosabb mondataiból is kicseng azonban a várakozás, hogy jól fog szerepelni a csapat.

„Mind a tíz súlycsoportban lesz ökölvívónk, akik remek munkát végeztek az elmúlt csaknem egy hónapban Tatán. Az edzőtáborozás második hetében a finn és a horvát ifjúsági válogatott vendégeskedett nálunk, igazán hasznosnak bizonyult az egyik legfontosabb felkészülési állomás az Eb előtt – mondta el érdeklődésünkre a szakvezető. Hozzáfűzve, hogy az utolsó tatai etapban már csak a tíz utazó vett részt, leszögezte: anélkül, hogy bárkit is kiemelne, a teljes csapat jó formában vág neki az Európa-bajnokságnak. – Eredményes szereplést várok, igen, érmekkel.”

A válogatottban nemcsak a szeptemberi, győri ifjúsági ob döntőinek győztesei kaptak helyet, a kapitány bizalmat szavazott több ezüstérmesnek is, illetve a fináléban vesztesek némelyikét más súlycsoportban próbálja ki Antalyában.

A legkönnyebbeknél, 49 kg-ban – a hazai bajnokság legkiemelkedőbb ökölvívója díjat is kiérdemlő – Bernáth Attila száll ringbe, az általa az ob-n legyőzött, szintén debreceni Bernáth László pedig eggyel feljebb, 52 kg-ban indul. Az 56 kilósoknál, ahol a junior Európa-bajnok Báki Alex nem tudott bajnoki címmel átlépni az ifjúságiak közé, az őt verő Bundovics István próbál szerencsét. A 60 kg-ban az ob-döntőben Rostás Armandóval szemben alul maradt Bogdán Krisztián kap lehetőséget,

64 kg-ban pedig a magyar bajnok Botos Károly helyett Barbosu Tibor szerepel, aki az ob-n 69 kg-ban kikapott az Eb-résztvevővé előlépett Hankó Kálmántól. Ami a 75 kg-ot illeti, Cservenka Róbert valamennyi ob-meccsét időnek előtte fejezte be, nem lehetett kétséges a csapatba kerülése. A 81 kg-ban a korosztályos magyar bajnoki címet sorrendben harmadszor begyűjtő Egervári Richárd lép szorítóba Törökországban, a „nehézfiúknál” 91 kg-ban Fehér Koppány, plusz 91-ben pedig Vincze István képviseli a nemzeti színeket.

Megjegyzendő: az ifjúsági Eb-ken többnyire eredményesen szerepelt a magyar csapat. Négy esztendeje kiemelkedően jól, amikor Gálos Roland Európa-bajnok lett, korábban pedig több korosztályos Eb-ezüst is jutott nekünk, melyek egyikének szerzője – s ez akár jó ómen is lehet – Balzsay Károly, a mostani kapitány volt...

A magyar csapat
49 kg: Bernáth Attila. 52 kg: Bernáth László. 56 kg: Bundovics István. 60 kg: Bogdán Krisztián. 64 kg: Barbosu Tibor. 69 kg: Hankó Kálmán. 75 kg: Cservenka Róbert. 81 kg: Egervári Richárd. 91 kg: Fehér Koppány. +91 kg: Vincze István

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik