Ökölvívás: az utánpótlás legjobbjai helytálltak 2017-ben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.29. 12:57
Címkék
A hajdan nagy népszerűségnek örvendett (amatőr) ökölvívás mostanra szinte eltűnt a szurkolók szeme elől. Elvétve akadnak felnőttsikerek, és a figyelmet inkább a hatalmas televíziós háttérrel bíró profiboksz vonzza. Pedig a sportág magyar fiataljai az idén is megtették a tőlük telhetőt.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Alapvetően jó esztendőt hagy maga mögött a magyar ökölvívás utánpótlásrészlege, miután a különböző évjáratok legjobbjai többnyire helytálltak a világversenyeken. A sor élére kívánkozik Bernáth Attila ezüstérme az októberi törökországi ifjúsági Európa-bajnokságon, amelyen a 17 éves öklöző a 49 kilósok mezőnyében a döntőig verekedte el magát. Ott ugyan alulmaradt jóval tapasztaltabb grúz vetélytársával szemben – aki korábban ifjúsági Eb-második volt, azelőtt pedig junior Európa-bajnoki címet is szerzett –, ám az antalyai helyezéséért csak dicséret jár a hajdúhadházi fiatalnak.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Alapvetően jó esztendőt hagy maga mögött a magyar ökölvívás utánpótlásrészlege, miután a különböző évjáratok legjobbjai többnyire helytálltak a világversenyeken. A sor élére kívánkozik Bernáth Attila ezüstérme az októberi törökországi ifjúsági Európa-bajnokságon, amelyen a 17 éves öklöző a 49 kilósok mezőnyében a döntőig verekedte el magát. Ott ugyan alulmaradt jóval tapasztaltabb grúz vetélytársával szemben – aki korábban ifjúsági Eb-második volt, azelőtt pedig junior Európa-bajnoki címet is szerzett –, ám az antalyai helyezéséért csak dicséret jár a hajdúhadházi fiatalnak.

bernáth-attila-fotó2
bernáth-attila-fotó2

Bernáth Attila ezüstérmes lett a törökországi ifjúsági Európa-bajnokságon  •  Forrás: Magyar Ökölvívó Szövetég

A tízfős együttesből rajta kívül még ketten jutottak érem közelébe, de a legjobb négy közé jutásért, tehát a már dobogós pozícióért vívott ringcsatában Cservenka Róbert és Bernáth Richárd is kikapott. Ennél szebben csengő mondat, hogy a 33 ország legényeit mozgósító Európa-bajnokság éremtáblázatán Magyarország – Bernáth Attila ezüstjének köszönhetően – a hetedik helyen végzett. További biztató momentumokat is talált ifj. Balzsay Károly szövetségi kapitány, aki azt emelte ki, hogy a mieink szoros meccseket tudtak bokszolni még orosz versenyzőkkel is, például középsúlyban csak 3–2-es pontozással nyert Cservenka ellen a későbbi Európa-bajnok. A kapitány szerint „ilyen gárdából bátrabban meríthetünk, egy-két fiatal bizonyosan kinövi magát, s felnőttként olyan eredménye lesz, amilyet szeretnénk”.

A 15-16 éves, vagyis a juniorkorú fiúk szeptemberi bulgáriai kontinensbajnokságán mind a tizenkét indulónk idő előtt elvérzett. A legtovább jutó Bernáth Richárdnak (48 kg) és Kóczián Dávidnak (75 kg) egyformán a negyeddöntő jelentette a végállomást.

Nem ment a legjobb korosztályos női bokszolóinknak sem az ifjúságiak novemberi, indiai világbajnokságán, amelyen – a várakozásokkal ellentétben – egyetlen érmet sem szereztek. A szorítóba lépett hat magyar közül a legtovább a 60 kg-os Villás Veronika állta a sarat; ő két győzelemmel a legjobb nyolc közé került, az elődöntő azonban már elérhetetlennek bizonyult mind az ő, mind a plusz 81 kilós Juhász Adrienn számára.

Utóbbi a lányok nyári, bulgáriai „dupláján”, vagyis a junior és ifjúsági Eb-n ezüstérmet bokszolt össze, csakúgy, mint Kiss Bettina. Az 54 kilós Kiss a 15-16, míg Juhász a 17-18 évesek mezőnyében állhatott fel a dobogó második fokára. A szófiai viadalon a mieink amúgy összesen hét medált szereztek, a két ezüst mellé öt bronzot is. A bronzot két junior, Lakotár Hanna (52 kg) és Ambrus Viktória (66 kg), valamint három ifjúsági versenyző, a 2017 legjobb női bokszolójának választott Kondákor Emília (51 kg), továbbá Nagy Angéla (57 kg) és Finesz Kamilla (60 kg) érdemelte ki.

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik