Műkorcsolya, jégtánc: Kassán dőlt el a magyar bajnoki címek sorsa

Vágólapra másolva!
2017.12.18. 17:27
Címkék
Ugyan már nyakunkon a karácsony, a műkorcsolyázóknak és jégtáncosoknak még aligha volt idejük a bejglievésre és fadíszítésre gondolni, helyette a szezon egyik legfontosabb versenyén, a Kassán megrendezett Négy Nemzet-bajnokságon vettek részt. Noha női és férfi egyéniben kizárólag a felnőtteknek, míg jégtáncban a junioroknak is rendeztek versenyt, előbbiben is számos utánpótláskorú korcsolyázó mutatta be programjait.

Majer Dániel A jégtáncosok és műkorcsolyázók Kassán megrendezett Négy Nemzet-bajnokságán a Visegrádi négyek, azaz a magyarok mellett a lengyelek, csehek és szlovákok vettek részt. A versenyzők amellett, hogy az összetett elsőségért küzdöttek, itt döntötték el az adott ország bajnoki címét is. A magyar versenyzők négy éremmel térhettek haza.Majer Dániel A jégtáncosok és műkorcsolyázók Kassán megrendezett Négy Nemzet-bajnokságán a Visegrádi négyek, azaz a magyarok mellett a lengyelek, csehek és szlovákok vettek részt. A versenyzők amellett, hogy az összetett elsőségért küzdöttek, itt döntötték el az adott ország bajnoki címét is. A magyar versenyzők négy éremmel térhettek haza.

Női egyéniben három magyarért szurkolhattunk a 19 fős mezőnyben. A rövid programot követően az ifjúsági téli olimpiai bronzérmes Medgyesi Fruzsina állt a legjobb helyen, az összetett második pozícióját foglalta el a cseh Ko Dahyun mögött. A Fruzsinához hasonlóan 18 esztendős Tóth Ivett a negyedik, a 17 éves Jakab Dária a tizedik helyen állt. A kűrben előbbi magyar aztán feljebb lépett a harmadik pozícióba, míg utóbbi két helyet rontva a 12. helyen zárt. Medgyesi Fruzsina megtartotta az előkelő második helyet, és életében először magyar női felnőttbajnok lett.

A legjobb eredmény női egyéniben született Forrás: Hunskate (Facebook)
A legjobb eredmény női egyéniben született Forrás: Hunskate (Facebook)

A legjobb eredmény női egyéniben született  •  Forrás: Hunskate (Facebook)

Az Olaszországban készülő Fruzsina a szövetség Facebook-oldalának adott interjújában elmondta: a Mikulás-kupán mutatott gyengébb produkciója miatt úgy utazott el Kassára, hogy nincs veszíteni valója, hiszen szinte már teljesen lemondott a februári téli olimpián való részvételről. A jó rövid programot követően azonban már elkezdte érezni a tét súlyát, az nem roppantotta össze, most pedig már úgy érzi, újra versenyben van a pjongcsangi részvételért. Tóth Ivettnek még a versenyrutin visszaszerzéséről szólt a Négy Nemzet-bajnokság a sérülését követően. Az idei szezontól már Svájcban, Sebestyén Júlia után új edzővel, Linda von Troyennel készülő versenyző úgy érzi: folyamatosan tér vissza a magabiztossága, ahhoz pedig, hogy az Európa-bajnokságra még jobb formába lendüljön, az országos juniorbajnokságon is elindul, igaz, versenyen kívül.

A szintén 19 fős férfimezőnyben ugyancsak három magyar indult. A rövid programot a 19 éves Maszljanko Alexander teljesítette a legjobban, az ötödik helyről várva a folytatást, míg Borovoj Alexander (18) a 12., Böröcz Máté (18) a 14. helyen készülhetett a kűrre. Javítania végül csak Böröcznek sikerült, ő feljött a 13. helyre, Borovoj maradt a 12., Maszljanko pedig visszacsúszott a hetedik pozícióba. „Örülök a magyar bajnoki címnek, de kicsit bosszant, hogy míg a bemelegítéskor minden hibátlanul működött, a kűrben sem a lutz, sem a flip nem jött össze, és a program végén is elkövettem apróbb hibákat” – nyilatkozta a MOKSZ Facebook-oldalának a már az Európa-bajnokságra előre tekintő Alexander. A még juniorban is versenyző Borovoj Alexander sem volt teljesen elégedett, az önbizalmat hiányolta a kűrjéből, elmondása szerint pedig az ugrásokon kell még sokat dolgoznia. Annak viszont örült, hogy a lépéssorait a legmagasabb nehézségi szintűre értékelte a technikai panel.

A jégtáncosok között már nem volt akkora tolongás, juniorban például mindössze hat duó versenyezett, ebből három magyar. A kettősök mondhatni bebetonozták a sorrendet a rövid programban, amely így nem is változott a kűröket követően sem. Az élen a Marton Villő, Szemko Danyil páros zárt, az idei szezonra Illés Dániel helyett az olasz Alessio Galli oldalán versenyző Jakucs Hanna a negyedik, a Bubcsó Loréna, Söregi-Niksz Alfréd kettős pedig az ötödik lett. „A twizzle-ben hibáztunk, úgyhogy lesz ez még jobb is. Tegnap Villő anyukájának, ma az edzőnknek, Berecz Ilonának van születésnapja, úgyhogy már csak miattuk is mindenképpen nyerni szerettünk volna. Annak viszont örülök, hogy az idén nem lesz több verseny, már nagyon várom a karácsonyt” – viccelődött kicsit Danyil a kűrt követően, majd Villő hozzátette: a fő céljuk, hogy a junior világbajnokságon a legjobb húszban végezzenek, ezért dolgoznak napról napra.

A felnőtt jégtáncosok hatos mezőnyében az Anna Janovszkaja, Lukács Ádám kettős a második helyen végzett.

A Négy Nemzet-bajnokság eredményeit ITT találja.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik