Labdarúgás: nem kell zseninek születni

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.28. 16:11
Címkék
Magyarországon járt a labdarúgóknál alkalmazott coerver edzésmódszer egyik elismert szakembere, a többek között a Benficánál is tréningeket tartó Gordon Craig. A skót edző a Coerver Magyarország által szervezett kétnapos kecskeméti konferenciára érkezett, hogy átadja tudását a magyar trénereknek és elmondja: nem kizárólag a tehetség határozza meg, hogy kiből milyen futballista lesz.

Majer Dániel Kétnapos konferenciának adott otthont a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem. A téma a világ topcsapatai által már régóta alkalmazott, Magyarországon csak néhány éve megismert coerver labdarúgó-készségfejlesztő és -képzési módszer volt. A fejtágításra hazánkba érkezett Skócia és Portugália coerver programjának vezetője, a skót Gordon Craig is, hogy több évtizedes tapasztalatával segítse a magyar edzőket.Majer Dániel Kétnapos konferenciának adott otthont a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem. A téma a világ topcsapatai által már régóta alkalmazott, Magyarországon csak néhány éve megismert coerver labdarúgó-készségfejlesztő és -képzési módszer volt. A fejtágításra hazánkba érkezett Skócia és Portugália coerver programjának vezetője, a skót Gordon Craig is, hogy több évtizedes tapasztalatával segítse a magyar edzőket.

Gordon Craig (jobbra) a Coerver Coaching magyarországi igazgatójával, a korábbi válogatott hátvéd Szalma Józseffel
Gordon Craig (jobbra) a Coerver Coaching magyarországi igazgatójával, a korábbi válogatott hátvéd Szalma Józseffel

Gordon Craig (jobbra) a Coerver Coaching magyarországi igazgatójával, a korábbi válogatott hátvéd Szalma Józseffel

„Nagy megtiszteltetésnek tekintem, hogy rám gondoltak. A két nap alatt négy előadást és négy edzést tartottam, amelyekre nem csak Magyarországról, hanem Ausztriából is érkeztek edzők. A visszajelzések fantasztikusak voltak, kitűnő létesítményeket használhattunk és a vendéglátásra sem lehetett panasz” – értékelt Craig.

A módszert az egykori holland válogatott szövetségi kapitány Wiel Coerver fejlesztette ki abból kiindulva, hogy nem kizárólag a tehetség számít, mivel a technikai tudás tanulható. A coerver rendkívül játékorientált, a futballisták szinte minden gyakorlatot labdával végeznek, eleinte az egyéni, később pedig a kiscsoportos képzés kerül előtérbe.

„A coerver a kezdőktől a profi játékosokig mindenkinek hasznos, különösen a mai modern futballban. Nem csupán a labdakezelésről szól, ahogyan azt sokan hiszik. Az csak a kirakós egy nagyon kicsi darabja. Az alapoktól egészen a különféle játékhelyzetek gyakorlásáig valamennyi területet érinti, kezdve a gyorsasági feladatoktól az állóképesség javításán és az érzékek fejlesztésén át odáig, hogy miként alakítsunk ki létszámhátrányban területet az ellenfél egy az egy ellen történő átjátszásához. A futballisták így remélhetőleg tökéletesen megértik majd a játék lényegét, közben pedig megtanulnak keményen dolgozni a sikerért.”

A módszert a leginkább hat és tizenhat éves kor között javasolják, ebben az időszakban lehet elérni a leglátványosabb fejlődést, de felnőtt futballistaként sem késő elkezdeni. „A mi esetünkben is érvényes az, ami az élet bármely más területén, azaz minél fiatalabban kezdesz tanulni valamit, annál messzebbre juthatsz.”

Vagy éppen Lionel Messivé válhatsz. Amikor az argentin zsenit vagy éppen Cristiano Ronaldót nézzük a tévében, csak a jéghegy csúcsát látjuk, és hajlamosak vagyunk azt hinni: a velük született tehetségüknek köszönhetően képesek napról napra csodát tenni a pályán.

„Folyamatos kőkemény munka van amögött, aminek mi csak a végeredményét látjuk. Az ilyen játékosok úgy edzenek, hogy minden tréningen jobbak akarnak lenni, mint amilyenek az előző nap voltak. Csakis így juthattak el arra a szintre, amelyen most tartanak. Ezt a mentális hozzáállást pedig már nagyon fiatalon el kellett sajátítani. A coerver ugyanígy működik, Minél korábban kezdi valaki, annál hamarabb rájön, hogy a kemény munka bizony kifizetődik. Ezért aztán, ha rátaláltak erre a módszerre, többet nem is hagyják abba, mert érzik magukon a fejlődést.”

Ugyanakkor Craig egy percig sem állítja, hogy kizárólag a coerver módszerrel lehet valaki sikeres labdarúgó.

„Én ezt ismerem, a többiről nem tudok nyilatkozni, de arra a házamat rá merném tenni, hogy a coerverrel topjátékost lehet nevelni. Amennyiben valaki megkérdezné, mihez hasonlítanám leginkább a munkákat, akkor az autóoktatóét mondanám. Valaki beül a kocsiba úgy, hogy nem tud vezetni, majd szépen lépcsőnként fejlődik, egy napon pedig akár Forma–1-es versenyző is válhat belőle.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik