Labdarúgás: korosztályos válogatottak az Eb-selejtezők őszi forgatagában

Vágólapra másolva!
2017.09.03. 18:03
Címkék
Sűrű ősz vár a magyar korosztályos labdarúgó-válogatottakra. Az utánpótláscsapatok közül négy az évente megrendezett Európa-bajnoki selejtező mini tornán igyekszik megismételni tavalyi jó szereplését, az U21-es férfiak pedig feledtetni szeretnék a korábbi halovány produkciót. A csapatok összetételében több változás is történt, a cél azonban változatlan: először továbbjutni a selejtező első fordulójából, majd az elitkörben kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt.

Majer DánielTalán kijelenthetjük: az elmúlt évadban végre pozitív változást tapasztalhattunk a korosztályos labdarúgó-válogatottak eredményességében. Már az őszi Eb-selejtezőkön rég nem látott jó teljesítményt nyújtottak a fiatalok, hiszen először fordult elő, hogy az U19-es és az U17-es fiú-, illetve leányválogatott egyaránt túljutott a selejtező első fordulóján, és kvalifikálta magát az elitkörbe. Erre persze még csak a hazai futballkedvelők elenyésző hányada csettintett csak elismerően, amellett azonban már a közvélemény sem mehetett el szó nélkül, hogy azt követően az U17-es fiúk az elitkörben is sikerrel jártak, és a hazai pályán rendezett tornáról kijutottak az Európa-bajnokságra. Ebben a korosztályban hasonló bravúrt legutóbb 2006-ban vittek véghez a mieink, selejtezőben kiharcolt részvételre pedig két évvel később, immár az U19-esek között szolgáltatott legutóbb példát a gerincét tekintve ugyanaz a csapat. Közel tízévesre nyúló ínséges időszaknak vetett tehát véget fél évvel ezelőtt Szélesi Zoltán együttese. Szoboszlai Dominikék képletesen szólva megfutották azt a szintidőt, amelyet mostantól mind ők, mind az utánuk jövők megpróbálnak túlszárnyalni.Majer DánielTalán kijelenthetjük: az elmúlt évadban végre pozitív változást tapasztalhattunk a korosztályos labdarúgó-válogatottak eredményességében. Már az őszi Eb-selejtezőkön rég nem látott jó teljesítményt nyújtottak a fiatalok, hiszen először fordult elő, hogy az U19-es és az U17-es fiú-, illetve leányválogatott egyaránt túljutott a selejtező első fordulóján, és kvalifikálta magát az elitkörbe. Erre persze még csak a hazai futballkedvelők elenyésző hányada csettintett csak elismerően, amellett azonban már a közvélemény sem mehetett el szó nélkül, hogy azt követően az U17-es fiúk az elitkörben is sikerrel jártak, és a hazai pályán rendezett tornáról kijutottak az Európa-bajnokságra. Ebben a korosztályban hasonló bravúrt legutóbb 2006-ban vittek véghez a mieink, selejtezőben kiharcolt részvételre pedig két évvel később, immár az U19-esek között szolgáltatott legutóbb példát a gerincét tekintve ugyanaz a csapat. Közel tízévesre nyúló ínséges időszaknak vetett tehát véget fél évvel ezelőtt Szélesi Zoltán együttese. Szoboszlai Dominikék képletesen szólva megfutották azt a szintidőt, amelyet mostantól mind ők, mind az utánuk jövők megpróbálnak túlszárnyalni.

Az U21-es válogatott már kedden, Málta ellen megkezdi a kvalifikációs sorozatot FORRÁS: MLSZ
Az U21-es válogatott már kedden, Málta ellen megkezdi a kvalifikációs sorozatot FORRÁS: MLSZ

Az U21-es válogatott már kedden, Málta ellen megkezdi a kvalifikációs sorozatot FORRÁS: MLSZ

Na és persze az idősebbek is meríthettek némi motivációt az U17-es válogatott sikereiből. Kezdjük is az U21-es együttessel! A korosztályos válogatottak közül a Michael Boris irányította társaság kezdi meg elsőként az Eb-selejtezős szereplést, méghozzá szeptember 5-én Gyirmóton, a máltaiak ellen. A három, felnőttválogatott-tagsággal büszkélkedő játékost, Sallai Rolandot, Vida Mátét és Tóth Bencét felvonultató gárda a 2019-es kontinenstornára igyekszik kiharcolni a részvételt a jövő októberig tartó selejtezősorozatban. Ehhez csoportja első helyén kell végeznie a gárdának, de a fiúk még másodikként, a rájátszásban is bejuthatnak a 12 csapatos megméretésre, amely egyben a 2020-as olimpia kvalifikációs tornája is lesz. Tekintve, hogy a legutóbbi selejtezősorozatban az ötödik helyen zártak Vidáék, már a második hely is nagy bravúr lenne, főleg annak tükrében, hogy a csoportriválisok között szerepelnek a svédek, a belgák és a törökök is, kiegészülve a máltaiakkal és ciprusiakkal. Az előjelek mindenesetre biztatóak, hiszen a magyar együttes pénteken 2-1-es győzelemmel melegített az Európa-bajnoki címvédő németek elleni felkészülési mérkőzésen, ráadásul idegenben.

Az U19-eseknek nem kell ennyit várniuk ahhoz, hogy esetleg Eb-n mutassák meg magukat, hiszen az ő korosztályukban minden esztendőben rendeznek kontinenstornát. A jövő évi seregszemlének Finnország ad otthont július 16. és 29. között, a selejtezőt pedig a megszokott mini tornák keretein belül bonyolítják. A magyarok az első kvalifikációs körben a 4-es számú csoportba kerültek, a kijutást pedig október 4-től 10-ig a házigazda hollandok, a szlovénok és a máltaiak ellen harcolhatják ki, amennyiben a négyes első két helyének valamelyikén zárnak. Ami a keretet illeti, úgy is mondhatnánk, nyomokban U17-es Eb-résztvevőket tartalmaz, a zömében 1999-es születésűekhez ugyanis jó néhány fiatalabb, a horvátországi korosztályos kontinensviadalt megjárt labdarúgó is csatlakozott a selejtezőre. A német Marcus Jahn vezette csapat augusztus elején háromnapos összetartással kezdte a szezont, és döntetlent játszott az NB II-es Doroggal, de hogy van potenciál a társulatban, azt a tavasszal Kínában rendezett nemzetközi torna megnyerése mutatta, még U18-as válogatottként.

Az U18 egyébként amolyan átmeneti korosztály a játékosok számára, nem véletlen, hogy a szövetségi edzők a 2000-ben születettek közül, akit csak lehetett, igyekeztek egyből az U19-es csapatban bevetni. Mindenkit azért persze nem lehet, így az U18-as válogatottban is találunk az U17-es Eb-n szerepelt futballistát. Noha selejtezőt nekik nem kell vívniuk, tornából és egyéb felkészülési mérkőzésből így is jut elegendő Németh Antal csapatának, amely kezdésként a Vaclav Jezek-emléktornára utazott, amelyen három vereséget követően a szlovákok 4-0-s legyőzésével a hetedik helyen végzett.

Az U17-esek a Telki-kupán igyekeztek bizonyítani, októberben pedig hazai környezetben szerepelhetnek Eb-selejtezőtornán FORRÁS: MLSZ
Az U17-esek a Telki-kupán igyekeztek bizonyítani, októberben pedig hazai környezetben szerepelhetnek Eb-selejtezőtornán FORRÁS: MLSZ

Az U17-esek a Telki-kupán igyekeztek bizonyítani, októberben pedig hazai környezetben szerepelhetnek Eb-selejtezőtornán FORRÁS: MLSZ

Ennél lényegesen jobban teljesítettek az U17-esek, akikre nem kisebb feladat vár a szezon során, mint felnőni az elmúlt évek legnagyobb sikerét elérő elődökhöz. Ebben nagy segítségükre lehet a tavaszi bravúrban nagy szerepet játszó Szélesi Zoltán, aki a korosztály szövetségi edzőjeként már tétmérkőzéseken is ismerkedhetett új alakulatával, amelyben a májusi Eb-együttes kapusa, Ásványi Balázs maradt meg hírmondónak. Az újoncok szokás szerint a Telki-kupán debütáltak, a csehek és a horvátok ellen döntetlent játszottak, a szlovákokat pedig 1-0-ra legyőzték. Az igazán komoly feladatok azonban október 10. és 16. között várnak a csapatra, ekkor rendezik ugyanis az Eb-selejtezők első fordulóját, a mini tornának ráadásul – akárcsak tavaly – házigazdaként vághat az együttes. A riválisok ezúttal a hollandok, a walesiek és a koszovóiak lesznek, az elitkörbe pedig a csoportok első két helyezettjei, valamint a legjobb harmadikok jutnak (négyen). Az Európa-bajnokságot Angliában rendezik, 16 csapat részvételével.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül az U19-es és az U17-es leányválogatott mellett sem, hiszen legutóbb mindkét korosztály kvalifikálta magát az elitkörbe, az U19-esek ráadásul csoportelsőként. Erre most is meglesz a lehetőségük, s jó hír, hogy Turtóczki Sándor játékosai ezúttal hazai pályán küzdhetnek október 18. és 21. között. Ellenfeleik között a skótokat, a törököket és az örményeket találjuk. A Schumi Dorottya vezette U17-es együttes – akárcsak tavaly – szintén hazai pályán játszik szeptember 22-től 28-ig a bolgár, a moldovai és a norvég válogatott ellen.

Az első középkezdés előtt csak annyi biztos: unatkozni nem fogunk.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik