Labdarúgás: a nyolcaddöntők jönnek az U17-es vb-n

Vágólapra másolva!
2017.10.15. 20:26
Címkék
Lezárultak az U17-es labdarúgó-világbajnokság csoportküzdelmei Indiában. Szinte mindegyik kvartettből kiemelkedett egy-egy válogatott, amely a végső győzelemre is esélyes lehet. Öten zártak kilenc, azaz maximális ponttal: a brazilok, franciák, angolok és remeklése nem meglepő, de az iráni és a paraguayi fiatalok lehengerlő futballja már annál érdekesebb.

Leiner Soma Amíg az európai U17-es válogatottak nagy része – köztük a már biztosan elitkörös magyar csapat – most kezdte a jövő évi kontinensviadal kvalifikációját, addig a világ legjobb korosztályos együttesei Indiában mérik össze erejüket. A résztvevő válogatottakat hat csoportra osztották, a huszonnégyből tizenhat folytathatja a nyolcaddöntőben, így a kvartettek első két helyezettjei mellett a négy legjobb harmadik sem int búcsút a tornának.Leiner Soma Amíg az európai U17-es válogatottak nagy része – köztük a már biztosan elitkörös magyar csapat – most kezdte a jövő évi kontinensviadal kvalifikációját, addig a világ legjobb korosztályos együttesei Indiában mérik össze erejüket. A résztvevő válogatottakat hat csoportra osztották, a huszonnégyből tizenhat folytathatja a nyolcaddöntőben, így a kvartettek első két helyezettjei mellett a négy legjobb harmadik sem int búcsút a tornának.

Az erőviszonyok felmérése ilyen fiatalon nem egyszerű feladat, de van mire támaszkodnunk, főleg az európai országok esetében igaz ez. Az öreg kontinensről érkező válogatottak ugyanis ott voltak a májusi, horvátországi Európa-bajnokságon, amelyen a mieink is részt vettek, sőt relatíve jól szerepeltek.

Majdnem kijutottunk
A Szélesi Zoltán által irányított U17-es válogatott a franciákkal került egy csoportba a májusi kontinensviadalon, és a nyitómérkőzésen 3-2-re legyőzte a gallokat. A skótok ellen döntetlent játszott a többek közt Szoboszlai és Csoboth nevével fémjelzett gárda, majd a feröerieket magabiztosan verte. Csoportelsőként jutott együttesünk a negyeddöntőbe, ahol a törökök nagy visszhangot keltő, bírói hibákat nem nélkülöző meccsen végül Csonka öngólját követően 1-0-ra nyertek. Az esély még így is adott volt a világbajnoki kvalifikációra a mieinknek, de a franciákat másodszorra már nem sikerült legyőzni, így maradtunk le a jelenleg zajló vb-ről.

Amine Gouiri (középen) eddig a torna legeredményesebb játékosa, öt gólt szerzett három mérkőzésen Forrás: Express
Amine Gouiri (középen) eddig a torna legeredményesebb játékosa, öt gólt szerzett három mérkőzésen Forrás: Express

Amine Gouiri (középen) eddig a torna legeredményesebb játékosa, öt gólt szerzett három mérkőzésen  •  Forrás: Express

Amin egyébként pont a franciák remekelnek, maximális pontszámmal zártak az E csoport élén. Három meccsen rúgott tizennégy góljuk önmagáért beszél, a találatokért nagy részben a Lyon fiatalja, Amine Gouiri a felelős, aki a kontinensviadalon kilencszer talált a hálóba, jelenleg ötnél jár. A nyolcaddöntőben az Eb-győztes spanyolokkal néznek szembe kedden, a meccs igazi pikantériáját az adja, hogy májusban pont az Armada állta útját a franciáknak, itt az esély a visszavágásra.

A brazilok és az angolok is meggyőző játékkal rukkoltak elő a csoportküzdelmek során, mindkét együttes kilenc pontot szerzett. A dél-amerikaiak kiváló játéka nem meglepő, hiszen a selejtezők során kilenc meccsen hét győzelem és mindössze két döntetlen volt a mérlegük, azaz veretlenül jutottak el Indiába. Az angolok szereplése is a várt módon alakul, az Eb-döntőt büntetőpárbaj után elvesztő szigetországiak egyre inkább visszakapaszkodnak a világ utánpótlás-élvonalába.

A torna eddigi két meglepetéscsapata kétségkívül Irán és Paraguay. A fentebb említett három együttes mellett ugyanis ez a két válogatott maradt százszázalékos. Az ázsiai csapat ráadásul csak egy gólt kapott, a németeket pedig 3-0-ra győzte le. Ami biztos, hogy látványos fejlődésen ment keresztül az iráni fiatalképzés, hiszen három éve még az aktuális U17-es csapatuk 8-0-ra kapott ki az acélosnak nemigen nevezhető grúzoktól. Most pedig a külföldi szakportálok a végső győzelmükre is látnak esélyt, a németek legyőzése után pedig egyre többen hisznek az iráni csodában.

Bár relatíve könnyebb csoportot zárt az élen, nem kevésbé volt meggyőző Paraguay szereplése – a kilenc pontot pedig nem kell megmagyarázni. Az biztos, hogy egyik csapatnak sem lesz egyszerű dolga a szervezetten futballozó dél-amerikaiak ellen, akik a kvalifikáció során a braziloktól is ponttal távoztak. Az erejük nem az egyéniségekben rejlik, két gólnál többet egy játékosuk sem szerzett eddig a tornán, masszív csapatjátékuk azonban figyelemre méltó.

A nyolcaddöntőket hétfőn, kedden, illetve szerdán rendezik Indiában, kíváncsian várjuk, hogy megmaradnak-e a csoportkör során kialakult erőviszonyok, illetve beleszólnak-e az igazi harcba a harmadik helyen továbbjutott együttesek.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, INDIA
A nyolcaddöntő párosítása
Kolumbia–Németország
Brazília–Honduras
Paraguay–Egyesült Államok
Anglia–Japán
Mali–Irak
Ghána–Niger
Franciaország–Spanyolország
Irán–Mexikó

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik