Labdarúgás: a fiatalszabályból kicsúszók sorsa az NB I-ben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.21. 09:04
Címkék
Tavaly milliókat hoztak, jelenleg kevesebb játéklehetőséghez jutnak: nagy vonalakban ez a labdarúgó NB I-ben szereplő 21 éves játékosok sorsa. Ugyan az előző idényben még komoly összegek jártak az 1996-os születésű futballisták pályán töltött percei után, ők az idén kicsúsztak a fiatalszabályból, ez pedig meglátszik a pályán töltött idejükön is, noha többen továbbra is alapemberek klubjukban. Szakemberek szerint hibás döntés, hogy ezen évjárat szerepeltetéséért már nem jár pénzdíj, hiszen a selejtezősorozat előtt álló U21-es válogatottnak a magját ez a korosztály adja.

Leiner SomaKét évadot élt meg eddig az MLSZ 20 éven aluli labdarúgók szerepeltetését ösztönző ajánlása, amit a köznyelvben csak fiatalszabályként emlegetünk. A rendszer bevezetése óta kétségkívül az idei év az, amit a szövetség nem tesz majd ki az ablakba, hiszen az 1997 után született futballisták eddig bántóan kevés időt töltenek a pályán, főleg ha az előző bajnokság adatait nézzük.Leiner SomaKét évadot élt meg eddig az MLSZ 20 éven aluli labdarúgók szerepeltetését ösztönző ajánlása, amit a köznyelvben csak fiatalszabályként emlegetünk. A rendszer bevezetése óta kétségkívül az idei év az, amit a szövetség nem tesz majd ki az ablakba, hiszen az 1997 után született futballisták eddig bántóan kevés időt töltenek a pályán, főleg ha az előző bajnokság adatait nézzük.

Azon játékosok többsége, akik egy éve a kedvezményezettek előnyeit élvezték – sarkítva, klubjuk pénzt kapott a szerepeltetésükért – kiestek a programból. Itt az 1996-os korosztályról van szó, azokról a futballistákról, akik az idén töltik, vagy töltötték be 21. életévüket. Számukra ez azért is jött rosszkor, mert szeptemberben a Málta elleni győzelemmel elindult az U21-es Európa-bajnokság selejtezősorozata, a magyar válogatott gerincét pedig ezek a játékosok szolgáltatják.

Zsótér Donát (b) tavaly bajnok lett a Honvéddal, az idén gólt szerzett a kispestiek ellen Forrás: ujpestfc.hu
Zsótér Donát (b) tavaly bajnok lett a Honvéddal, az idén gólt szerzett a kispestiek ellen Forrás: ujpestfc.hu

Zsótér Donát (b) tavaly bajnok lett a Honvéddal, az idén gólt szerzett a kispestiek ellen  •  Forrás: ujpestfc.hu

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a '96-os futballisták kivétel nélkül kikoptak volna az élvonalból, akiket Michael Boris beválogatott a válogatott keretébe, azok rendszeres játéklehetőséghez jutnak NB I-es klubjukban. Ilyen például a Málta ellen győztes gólt szerzett középhátvéd, Lenzsér Bence, aki folyamatosan játszik Pakson, hét mérkőzésen egy gólt szerzett, a legutóbbi fordulót azonban eltiltása miatt kihagyta. Az előző idény legjobb fiataljának megválasztott Zsótér Donát eddig egy kivétellel minden bajnokin szóhoz jutott Újpesten, és neki is van már gólja. A felnőttválogatottban is bemutatkozott Vida Máté alapember a Vasasban, mind a kilenc élvonalbeli mérkőzést végigjátszotta. Hét meccsen kétszer talált a kapuba Makrai Gábor, aki a Diósgyőrt erősíti. Ők négyen kezdők voltak a korosztályos-válogatott első selejtezőjén.

Érdemes megnézni azonban a másik oldalt is: Koszta Márk remekelt a Honvédban a mögöttünk hagyott idény során, 31 mérkőzésen jutott szóhoz, hat gólt szerzett a bajnokcsapatban. A nyáron azonban Mezőkövesdre igazolt, vélhetően a több játéklehetőség reményében.Őa tökéletes példája annak, hogy nem csupán a fiatalszabályból, hanem csapatából is kiszorult, valószínűleg azért, mert játéka már nem jár bevétellel. Tegyük hozzá, hogy a hasonló helyzetben lévő Gazdag Dániel azonban továbbra is rendszeresen játszik Kispesten. A 21. születésnapját szeptember végén ünneplő Kosztaúj klubjában eddig nyolc mérkőzésen játszott az idén, az elmúlt hetekben azonban csak csereként jutott szóhoz.

Ugyan Szombathelyen maradt Rácz Barnabás és Polgár Kristóf, sem a középpályás, sem pedig a jobbhátvéd nem kap annyi lehetőséget, mint egy éve. Az előző idényben Ráczjátszotta a legtöbbet az U20-as futballisták közül az egész élvonalat tekintve, összesen 2650 percet töltött a pályán 31 mérkőzésen, míg Polgár harmadik volt ugyanezen a listán, 28 találkozón 2182 perc jutott neki. Az idén egyaránt 5-5 meccsen jutottak szóhoz, a tavalyi rekorder Rácz főleg a kispadról szállt be, míg Polgár most kezdi újra stabilizálni helyét a kezdőben. Honlapunknak róluk is szót ejtett Mészöly Géza, a Haladástól néhány hete távozott tréner, aki az ő példájukkal szemléltette, miért hibás a rendszer. Azonban hozzátette: az is érthető álláspont, hogy csak az igazán fiatal játékosokért fizet a szövetség, hiszen Nyugat-Európában is a 18-19 éves játékosok tartoznak ebbe a kategóriába. Viszont a válogatottság szempontjából egyikük számára sem jött jókor ez a váltás: nem kerültek be Michael Boris első Eb-keretébe, annak ellenére, hogy korábban stabil csapattagok voltak.

Igazi kuriózum a debreceni Varga Kevin helyzete, aki úgy robbant be a DVSC első csapatába, hogy az előző években Balmazújvárosban, illetve Cigándon szerepelt kölcsönben. Az ifjú szélső négy fordulóval ezelőtt játszott először az élvonalban, a Vasas ellen góllal mutatkozott be, azóta pedig minden találkozón kezdőként jutott szóhoz, sőt a DVTK ellen is betalált.

Változó tehát, hogy a fiatal játékosok hogyan élték meg kiesésüket a kedvezményezettek közül, többen továbbra is alapemberként játszanak együttesükben, de összességében csökkent az 1996-os születésű labdarúgók szerepeltetése az élvonalban, és azt sem mondhatjuk, hogy ezen futballisták helyét maradéktalanul az eggyel fiatalabb generáció vette volna át.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik