Labdarúgás: a 18 éves Puskás Martin profiszerződést kapott Belgiumban

Vágólapra másolva!
2017.05.04. 15:19
Címkék
Korábban is a belga Cercle Brugge utánpótlásában futballozott, most pedig megkötötte élete első profiszerződését Puskás Martin, a klub 18 éves középpályása. Ebben a szezonban az a célja, hogy kivívja stabil helyét a nagyok között, és visszajusson a csapattal az élvonalba.

UP-info Újabb taggal bővült a profiszerződéssel külföldön futballozó magyar labdarúgók névsora. Az újoncot Belgiumban, egészen pontosan a másodosztályú Cercle Brugge csapatában kell keresnünk, 18 éves, és Puskás Martinnak hívják. A kontraktus aláírását követően pár nappal a rangado.hu beszélgetett vele.UP-info Újabb taggal bővült a profiszerződéssel külföldön futballozó magyar labdarúgók névsora. Az újoncot Belgiumban, egészen pontosan a másodosztályú Cercle Brugge csapatában kell keresnünk, 18 éves, és Puskás Martinnak hívják. A kontraktus aláírását követően pár nappal a rangado.hu beszélgetett vele.

Martin (középen) a szerződés aláírása után Forrás: rangado.hu
Martin (középen) a szerződés aláírása után Forrás: rangado.hu

Martin (középen) a szerződés aláírása után  •  Forrás: rangado.hu

Az 1999. február 24-én született középpályás 2015 nyara óta futballozik a belga Cercle Brugge csapatában, és miután az U17-es és az U19-es csapatot is megjárta, a nyáron előrelépett a második számú csapat keretébe. Elmondása szerint nem számított arra, hogy ilyen hamar profiszerződést ajánlanak neki, az eddigi gyakorlat szerint a klub ugyanis csak azoknak a játékosoknak a teljesítményét ismeri el így, akik már elérték, vagy hamarosan elérik az első csapat szintjét. „Akikre a nyári felkészülés során számítanak az első együttesben, azoknak a teljesítményét augusztus végén szokták értékelni. Ekkor dől el az is: kapnak-e profiszerződést, így nagy meglepetésként ért, hogy nekem már a felkészülés előtt felajánlották” – nyilatkozta a rangado.hu-nak Puskás.

Jól sikerült idényének köszönhetően két belga elsőosztályú klub is megkereste, de amikor tudomást szerzett arról, hogy csapata hosszú távon számol vele, úgy érezte, folytatnia kell a megkezdett utat a klubban. Célokat is kitűzött maga elé, erre a szezonra a stabil tartalékcsapat-tagság, tavaszra pedig az első kerettel való felkészülés szerepelt a tervben. Mindkettőt elérte. Szerződésre azonban nem is gondolt. „Nehéz éveken során, mindenért keményen megdolgoztam, igyekeztem felépíteni magam, a szerződés visszajelzés, hogy jó úton járok. A kontraktus különben kifejezetten jónak számít, még a belga élvonalbeli klubokat figyelembe véve is.”

Amikor tavaly a felnőttekhez került, az U19-es edzője azt tanácsolta neki: dolgozzon továbbra is keményen, mert csak úgy tudja bizonyítani, hogy az első csapatból visszajátszó futballisták nem jobbak, mint ő. Mert bizony ilyen labdarúgókból bőven van, nem ritka, hogy akár öten, hatan is jönnek és mivel a legtöbbjük támadó, olyankor automatikus helyet kapnak a kezdőben. „Eleinte annak is örülhettem, ha a kispadra fértem, de fokozatosan egyre több lehetőséghez jutottam, tavasszal pedig már szinte minden meccsen kezdőként számítottak rám.”

A szezon második felében öt gólt és tizenkét gólpasszt jegyzett, csapata pedig a bajnokság második helyén zárt. Pozíciója a hetes, ellenlábas szélsőirányítót játszik. Február óta hetente többször edz a nagyokkal, és mint mondja, a magas színvonal nem érte váratlanul, arra számított. Ami viszont meglepte, az a társak viszonya a fiatalokhoz. Az első naptól kezdve úgy bántak vele, mint ha évek óta velük készülne, körbeülték a csapatreggelin, és a tréningeken is folyamatosan tanácsokkal látták el. A szakmai stáb részéről azonban nem kap külön figyelmet. „A második csapatban személyre szabott feladataim vannak, kiemelten figyelnek is rám, a nagyok között azonban nincs babusgatás. Úgy kezelnek, mint bármelyik másik játékost, nincs kivételezés azért, mert fiatal vagyok.”

Persze még sokat kell tanulnia, szerinte elsősorban a döntés- és mozdulatgyorsaságban kell fejlődnie. „Ezen a szinten már semmire sincs idő, mindenre azonnal, automatizmusokkal kell reagálni. Egy az egy ellen is agresszívabbnak kell lennem, mert itt bárkiről hamar elrántják a nadrágot és ütik, rúgják, ha nincs felkészülve.” Martin azért minden bizonnyal a kortársainál jobban fel van, arrafelé ugyanis csak akkor szerződtetnek külföldit, ha nem találnak nála jobb hazai futballistát.

Mindig csak egy szezonnal tervez előre, így a célja most: jövő tavaszig eljutni az első csapat kispadjáig. „Eleinte még biztosan én leszek az, aki rendszeresen visszajátszik a második együttesbe, de a későbbiekben szeretném fokozatosan gyarapítani a játékperceimet. Nagyszerű lenne, ha jövőre visszajutnánk az élvonalba, én pedig egy új, hosszú távú szerződést kaphatnék.”

Ez egyébként jelenleg azért sem tűnik rossz elképzelésnek, mert a Cercle Brugge tavasszal partneri megállapodást kötött a Monacóval, amelynek értelmében a franciák az utánpótlást és a felnőttcsapatot is a topklubok sorába szeretnék emelni. „A tervek szerint a Monaco komplett programot készít arra, hogy egy év alatt a Cercle Brugge visszajusson az élvonalba. Az utánpótlás fejlesztésével azt szeretnék elérni, hogy a belga fiatalok elsődleges választása legyen a Cercle-ben futballozni. Minden anyagi és technikai segítséget megadnak, eleinte akár még kölcsönjátékosokat is küldenek. Úgy tudom, a szerződésem is a monacói filozófia megerősítése, miszerint a saját nevelésű játékosok minél több szerepet kapjanak az első csapatban. Arról is esett szó, hogy a kiemelt tehetségeknek rendszeresen Monacóban biztosítsanak edzéslehetőséget.”

Ki tudja, előbb-utóbb talán Mbappéékkal láthatjuk együtt játszani Puskás Martint.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik