Kosárlabda: fiatal csapattal az U20-as B divíziós férfi Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.13. 09:38
Címkék
Az U20-as női kosárlabda-válogatott után a férficsapat is megkezdi a szereplését az Európa-bajnokságon. Az együttesnek nem kellett messzire utaznia, ugyanis Nagyváradon szerepel a B divíziós kontinensviadalon.

Lakner Gábor Az U20-as férfi kosárlabda-válogatott öt hetet dolgozott együtt a B divíziós kontinensviadal előtt, amelyet az idén Nagyváradon rendeznek meg. A csapat tavaly belekóstolhatott az A divízió légkörébe, de nyeretlenül, utolsóként búcsúzott az élvonaltól, így ismét a második divízióban szerepel. Forray Gábor fiatal együttest irányít, az együttes többségét 1998-as születésű játékosok alkotják.Lakner Gábor Az U20-as férfi kosárlabda-válogatott öt hetet dolgozott együtt a B divíziós kontinensviadal előtt, amelyet az idén Nagyváradon rendeznek meg. A csapat tavaly belekóstolhatott az A divízió légkörébe, de nyeretlenül, utolsóként búcsúzott az élvonaltól, így ismét a második divízióban szerepel. Forray Gábor fiatal együttest irányít, az együttes többségét 1998-as születésű játékosok alkotják.

U20 Olaszország
U20 Olaszország

Forray Gábor magyaráz csapatának

„Az idősebbek közül különböző okok miatt heten is visszamondták a válogatottságot, ezért úgy döntöttünk, hogy a fiatalabbakat helyezzük előtérbe. A most elkezdett munkát a jövő nyáron folytathatjuk, amikor ők lesznek a vezető korosztály. Akik itt voltak velünk, maximális erőbedobással dolgoztak, tudásuk legjavát nyújtották, így büszkék lehetnek magukra. Többen ráadásul folyamatosan ingáztak az edzőtábor és az otthonuk között, hiszen közben még érettségiztek is. Nehéz dolgom volt a keretszűkítésnél, de mindenki profi módon fogadta a döntést, és azokra a fiatalokra is számítunk jövőre, akik most kimaradtak.”

A Kecskemét élvonalbeli férficsapatának vezetőedzőjeként is tevékenykedő szakember február óta vezeti az U20-as válogatottat, korábban a team egyik tagja volt. Mivel elődje, Pór Péter a felnőttválogatott szakmai stábjában is szerepel, ezért muszáj volt váltani, hiszen a két csapat Európa-bajnoki felkészülése és szereplése fedi egymást.

A magyar válogatott kerete
Buzsáki Bence, Búzás Bence, Demeter Attila, Doktor Péter, Filipovic Stefan, Fülöp Bence, Kerpel-Fronius Gáspár, Krnjajski Boris, Kucsora Csaba, Márton Ádám, Németh Ákos, Pápai Máté

„A tervezett munkát elvégeztük, apróbb finomítások vannak még hátra. Abban mindenképpen hátrányban vagyunk a riválisokhoz képest, hogy alig-alig szerepelnek játékosaink a felnőtt élvonalban. A nemzetközi mérkőzéseken jóval nagyobb az iram, gyorsabban kell döntéseket hozni és végrehajtani minden mozdulatot. Ezt a sebességkülönbséget nehéz öt hét alatt megszokni, az edzőmérkőzéseink elején beletelt némi időbe, amíg a fiúk felvették a tempót. A védekezésünk rendben volt, hiszen átlagban hatvan pontot kaptunk, de nem is nagyon dobtunk többet, ami egyértelműen a gyorsabb játékból fakad. Az utolsó meccseinken azért már bírtuk tartani a lépést az ellenfelekkel.”

A magyar válogatott az Eb egyetlen hatcsapatos csoportjában szerepel Írország, Horvátország, Koszovó, Portugália és Moldova mellett. A csoport első két helyezettje jut a nyolc közé.

„A horvátok kiemelkednek a csoportból, de még az Európa-bajnokság mezőnyéből is. A másik nagy ellenfél a portugál válogatott lesz, amely magas, jó szerkezetű csapat, ráadásul agresszív és gyors kosárlabdát játszik. Hat játékosuk is a felnőtt élvonalban szerepel, ebben mindenképpen előttünk járnak. A csoportban a harmadik hely megszerzése a reális cél, de akkor lennék igazán elégedett, ha a második helyen zárnánk. Ehhez bravúr kell, de a csapat az utolsó felkészülési meccsen, az angolok legyőzésével megmutatta, hogy képes a bravúrra.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Péntek, 19.45: Magyarország–Portugália
Szombat, 17.30: Magyarország–Horvátország
Vasárnap, 13: Magyarország–Moldova
Kedd, 13: Magyarország–Koszovó
Szerda, 15.15: Magyarország–Írország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik