Kosár: női válogatottunk nagyon elverte a franciákat az U20-as Eb nyitányán

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.08. 22:39
Címkék
A magyar U20-as női kosárlabda-válogatott bravúrgyőzelemmel kezdett a Portugáliába zajló A divíziós Európa-bajnokságon. Cziczás László együttese huszonegy ponttal nyert a végső győzelemre is esélyesnek tartott franciák ellen.

Lakner Gábor Cziczás László nem viccel. Az U20-as női kosárlabda-válogatott szövetségi edzője az A divíziós Európa-bajnokság előtt honlapunknak elmondta, a sokak által bravúrnak tartott bennmaradás helyett ő bizony a nyolc közé jutást – sőt még annál is többet – célozza meg a csapatával. Igaz, hogy a lebonyolítás sajátossága miatt a nyolc közé jutásról egyetlen mérkőzés dönt a csoportkör után, így a kvartettekben történtek mintha nem is számítanának, de amilyen imponáló magabiztossággal a magyar csapat legyőzte első csoportmeccsén a végső győzelemre is esélyesnek tartott franciákat, annak alapján bizony lehet merészebb célokról beszélgetni.Lakner Gábor Cziczás László nem viccel. Az U20-as női kosárlabda-válogatott szövetségi edzője az A divíziós Európa-bajnokság előtt honlapunknak elmondta, a sokak által bravúrnak tartott bennmaradás helyett ő bizony a nyolc közé jutást – sőt még annál is többet – célozza meg a csapatával. Igaz, hogy a lebonyolítás sajátossága miatt a nyolc közé jutásról egyetlen mérkőzés dönt a csoportkör után, így a kvartettekben történtek mintha nem is számítanának, de amilyen imponáló magabiztossággal a magyar csapat legyőzte első csoportmeccsén a végső győzelemre is esélyesnek tartott franciákat, annak alapján bizony lehet merészebb célokról beszélgetni.

U20 csapat
U20 csapat

Akár győzelmi szelfi is lehetne, de a kép még a hivatalos fotózáson készült  •  Forrás: FIBA

A magyar válogatott ugyanis egyrészt igazi csapatként működött a nyitányon, amelynek tagjai egymásért küzdenek a pályán, másrészt remekül valósította meg a kitalált taktikát. Azt ugyanis előre tudtuk, hogy a fizikálisan jóval erősebb franciákat nem a festékben fogjuk megverni, a külső posztokon viszont extrát nyújtani képes játékosaink vannak. Márpedig az alacsonyabb játékosaink valósággal fickándoztak, elég csak a 16 pontot és 9 gólpasszt jegyző Studer Ágnesre vagy a 21 pontja mellett 5 asszisztot kiosztó Aho Nina játékára gondolni.

Arról persze szó sincs, hogy a palánk alatti területet eleve feladtuk volna. Emberfelettit küzdött mindenki, aki csak bekerült a francia darálóba, senki nem adott olcsón egyetlen négyzetcentimétert sem. Magas embereink közül kiemelkedett az egyetlen klasszikus centerünk, Kuttor Enikő, aki az ellenfél ikertornyainak szorításában dupla-duplát szorgoskodott össze 15 ponttal és 10 lepattanóval. Láttunk tőle támadólepattanó utáni kosarat is, no meg három sapkát, amire aztán tényleg nem számítottunk.

De az egész csapat nagyszerűen küzdött, mindenki, aki pályára lépett, tolt egyet a csapat szekerén. A franciák az elején vezettek 6-3-ra, aztán a magyar csapat 8-0-s rohammal átvette a vezetést, és fokozatosan növelte előnyét. A fizikai erejében túlzottan bízó ellenfél valamiért nem vette komolyan a mieink triplakísérleteit, amit a lányok köszöntek szépen, és beemeltek kilenc trojkát. A franciák igaz, hogy nagyobbak és erősebbek voltak, csakhogy a magyarok meg gyorsabbak és elszántabbak. Már az első félidőben húsz pontosra nőtt a magyar előny, és ennél lényegesen közelebb nem is tudtak zárkózni a franciák.

Az utolsó öt percben aztán Cziczás László sorra hívta le a pályáról a kezdőötös tagjait. Nekik pihenő kellett, a többieknek pedig játékpercek. Megtehette, hiszen addigra régen eldőlt a mérkőzés. Még egyszer hangsúlyozzuk: a végső győzelemre esélyes franciák ellen.

Aki pályára került, az is megvillant, Benke Sára rögtön beemelt egy triplát, és az egész meccsen nagyot hajtó, mindössze tizenhat éves Kiss Angelika is megszerezte első kosarát az Európa-bajnokságon. A végeredmény 86-65-lett a magyarok javára, a franciák tehát nem tudtak húsz ponton belülre kerülni. Még ennyi örömük sem volt a nyitányon.

Nekünk annál több.

Persze ez még csak egyetlen csoportmérkőzés volt, de ennek alapján nagyon várjuk a folytatást.

A csoport másik összecsapásán Szlovénia 61-57-re győzött Bosznia-Hercegovina ellen, válogatottunk vasárnap, magyar idő szerint 19.30-kor a szlovénekkel találkozik.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

U20-AS NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, MATOSINHOS (PORTUGÁLIA)
C csoport, 1. forduló
Magyarország–Franciaország 86-65 (25-19, 26-15, 19-17, 16-14)
Magyarország: Studer 16/3, Aho 21/12, Dubei 7/3, Török 8, Kuttor 15/3. Cs.: Weninger 4, Kiss A. 2, Kocsis, Bach 5, Markó 3/3, Tóth T., Benke 5/3. Szövetségi edző: Cziczás László
Kipontozódott: Kocsis (32. perc)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik