utanpotlassport.hu 2018.01.09 13:30 Frissítve: 2018.01.09 13:41

Kosár: a szép sikereket elért, 20 éves Jankó Flóra visszavonult

A 20 esztendős Jankó Flóra, az MTK Budapest felnőtt női csapatának alapemberévé vált 2017-ben. Ennek ellenére úgy döntött, hogy tanulmányaiba szeretné fektetni minden energiáját, emiatt pedig felhagy a profisporttal. Szerinte azzal csak addig érdemes foglalkozni, amíg építő hatással van az emberre, és tiszta szívből tudja csinálni.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Jankó Flóra a 20 éves kora ellenére nagyon szép karriert tudhat maga mögött, hiszen U17-es válogatottként világbajnoki bronzérmet szerzett, majd az U18-as 3X3-as válogatottal Európa-bajnok lett. A 2015/16-os B-csoportos idényben részese volt a kis híján veretlenül feljutó csapatnak, majd a tavaly U20-asként alapembere lett az MTK Budapest élvonalban szereplő alakulatának.

Óvodás korában minden vágya az volt, hogy egyszer szakács legyen. Álmai azóta sem változtak sokat, hiszen a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakán tanul. Elmondta, hogy a gasztronómia mindennél jobban vonzza, és egyszer szeretne saját éttermet nyitni.

Nyolc éve kezdett kosarazni az MTK-ban:
„Az általános iskolában nagyon kemény testnevelő tanár vette át az osztályt, aki rendre kilométereket futtatott velünk minden óra elején. A gyorsaságom és a testalkatom miatt hamar felfigyelt rám és javasolta a kosárlabdát és  az MTK-t. Így kezdődött minden.

A középiskolás évei előtt még nem jelentett nagy gondot a tanulás és a sport összeegyeztetése, az azonban az idő múlásával egyre nehezebbé vált, mivel mindkét oldalon átlag felett szeretett volna teljesíteni:
„Mindig nagyok voltak az igényeim magammal szemben. Ha dolgozat előtt álltam, akkor csak az ötösért mentem, ha pedig mérkőzés előtt, akkor a győzelemért. Ha túl sokat vár az ember magától, akkor ez bizonyos idő után összefolyik és valamelyiknek – rosszabb esetben mindkettőnek – a kárára megy. Tavaly érettségiztem, és ez az időszak rettenetesen megterhelő volt a számomra, mivel angolból emelt szinten, matematikából pedig kilencven százalék felett kellett bizonyítanom.”

Jankó Flórának többet nem lesz szüksége erőre a pályán

Jankó Flórának többet nem lesz szüksége erőre a pályán  •  Forrás: mtk.hu

Az érettségi idején tanulságos beszélgetést folytatott az egyik nevelőedzőjével, akivel hosszasan fejtegették, lehet, hogy jobb lenne, ha felhagyna a profi sporttal:
„Az élsportolók élete mindig nagyon kockázatos. Bármikor eljöhet az a pont, mikor már nincs értelme folytatni. Akármikor történhet mindent tönkretevő sérülés. Nagyon kicsi az esély, hogy valaki olyan szintre ér el, amikor kényelmesen meg tud élni belőle. Nem szerettem volna kockáztatni. Nehéz volt kimondani a végszót, mivel olyan emberek vettek körbe, akikért mindent megtettem volna, de el kellett jönnie annak az időnek, mikor már csak magamra és saját jövőmre gondolok.”

Flóra szerint az élsporttal egészen addig érdemes foglalkozni, amíg fejleszti, teljes mértékben boldoggá teszi az embert.

De – és ez nagyon fontos – úgy gondolja: egyetlen perc sem volt elvesztegetett idő az edzőteremben, hiszen a sport rengeteg fontos dologra megtanította:

„A sport olyan küzdőszellemet ad, amely az élet bármely pontján csakis előre vihet. Folyamatos megmérettetésekhez, változásokhoz szoktat. Megtanít minket küzdeni, tűrni a stresszt. Feldolgozni a kudarcot. Továbbmenni, amikor más már nem menne. Ebben a közegben magunkra vagyunk utalva már nagyon korán. Egészen addig érdemes csinálni, amíg építi a személyiséget. Amint kényszernek érzi valaki, jobban teszi, ha minden erejét összeszedi, és abbahagyja.”

Flórának a meccsek előtti egy óra fog hiányozni. Ilyenkor hangolódtak, melegítettek be, közösen a csapattal. Hangosan szólt a zene és feltöltődtek adrenalinnal. Ezt szerette a legjobban.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.