HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.01.09 13:30 Frissítve: 2018.01.09 13:41

Kosár: a szép sikereket elért, 20 éves Jankó Flóra visszavonult

A 20 esztendős Jankó Flóra, az MTK Budapest felnőtt női csapatának alapemberévé vált 2017-ben. Ennek ellenére úgy döntött, hogy tanulmányaiba szeretné fektetni minden energiáját, emiatt pedig felhagy a profisporttal. Szerinte azzal csak addig érdemes foglalkozni, amíg építő hatással van az emberre, és tiszta szívből tudja csinálni.

HIRDETÉS

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Jankó Flóra a 20 éves kora ellenére nagyon szép karriert tudhat maga mögött, hiszen U17-es válogatottként világbajnoki bronzérmet szerzett, majd az U18-as 3X3-as válogatottal Európa-bajnok lett. A 2015/16-os B-csoportos idényben részese volt a kis híján veretlenül feljutó csapatnak, majd a tavaly U20-asként alapembere lett az MTK Budapest élvonalban szereplő alakulatának.

Óvodás korában minden vágya az volt, hogy egyszer szakács legyen. Álmai azóta sem változtak sokat, hiszen a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakán tanul. Elmondta, hogy a gasztronómia mindennél jobban vonzza, és egyszer szeretne saját éttermet nyitni.

Nyolc éve kezdett kosarazni az MTK-ban:
„Az általános iskolában nagyon kemény testnevelő tanár vette át az osztályt, aki rendre kilométereket futtatott velünk minden óra elején. A gyorsaságom és a testalkatom miatt hamar felfigyelt rám és javasolta a kosárlabdát és  az MTK-t. Így kezdődött minden.

A középiskolás évei előtt még nem jelentett nagy gondot a tanulás és a sport összeegyeztetése, az azonban az idő múlásával egyre nehezebbé vált, mivel mindkét oldalon átlag felett szeretett volna teljesíteni:
„Mindig nagyok voltak az igényeim magammal szemben. Ha dolgozat előtt álltam, akkor csak az ötösért mentem, ha pedig mérkőzés előtt, akkor a győzelemért. Ha túl sokat vár az ember magától, akkor ez bizonyos idő után összefolyik és valamelyiknek – rosszabb esetben mindkettőnek – a kárára megy. Tavaly érettségiztem, és ez az időszak rettenetesen megterhelő volt a számomra, mivel angolból emelt szinten, matematikából pedig kilencven százalék felett kellett bizonyítanom.”

Jankó Flórának többet nem lesz szüksége erőre a pályán

Jankó Flórának többet nem lesz szüksége erőre a pályán  •  Forrás: mtk.hu

Az érettségi idején tanulságos beszélgetést folytatott az egyik nevelőedzőjével, akivel hosszasan fejtegették, lehet, hogy jobb lenne, ha felhagyna a profi sporttal:
„Az élsportolók élete mindig nagyon kockázatos. Bármikor eljöhet az a pont, mikor már nincs értelme folytatni. Akármikor történhet mindent tönkretevő sérülés. Nagyon kicsi az esély, hogy valaki olyan szintre ér el, amikor kényelmesen meg tud élni belőle. Nem szerettem volna kockáztatni. Nehéz volt kimondani a végszót, mivel olyan emberek vettek körbe, akikért mindent megtettem volna, de el kellett jönnie annak az időnek, mikor már csak magamra és saját jövőmre gondolok.”

Flóra szerint az élsporttal egészen addig érdemes foglalkozni, amíg fejleszti, teljes mértékben boldoggá teszi az embert.

De – és ez nagyon fontos – úgy gondolja: egyetlen perc sem volt elvesztegetett idő az edzőteremben, hiszen a sport rengeteg fontos dologra megtanította:

„A sport olyan küzdőszellemet ad, amely az élet bármely pontján csakis előre vihet. Folyamatos megmérettetésekhez, változásokhoz szoktat. Megtanít minket küzdeni, tűrni a stresszt. Feldolgozni a kudarcot. Továbbmenni, amikor más már nem menne. Ebben a közegben magunkra vagyunk utalva már nagyon korán. Egészen addig érdemes csinálni, amíg építi a személyiséget. Amint kényszernek érzi valaki, jobban teszi, ha minden erejét összeszedi, és abbahagyja.”

Flórának a meccsek előtti egy óra fog hiányozni. Ilyenkor hangolódtak, melegítettek be, közösen a csapattal. Hangosan szólt a zene és feltöltődtek adrenalinnal. Ezt szerette a legjobban.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 12:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Felcsútra szerződött a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, Kiss Tamás. A 17 esztendős támadó 4 gólt szerzett a mögöttünk hagyott NB I-es évadban, emellett a Haladás U19-es együttesével bajnoki címet ünnepelhetett. Habár meghatározó európai klubok − így a Sahtar Donyeck, vagy éppen a Besiktas − is csábították, a korosztályos-válogatott játékos szerint még nem jött el a külföldi folytatás ideje.

2018.07.17 16:26:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét megtelik élettel a Duna Aréna. Bár éremesélyesünk nincs, de a számok többségében összejöhet a döntő a hazai rendezésű junior műúszó-világbajnokságon – bizakodnak a sportág kedvelői.

2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

HIRDETÉS
HIRDETÉS