Kosár: a leányválogatottak uralták az utánpótlás évét

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.25. 12:07
Címkék
Elsősorban a korosztályos leányválogatottaknak köszönhetően volt nagyszerű éve a magyar kosárlabdázás utánpótlásának, a fiúk visszafogottabban szerepeltek. A kosárlabdás évösszefoglalónkat a hazai színtérrel kezdjük, majd kitekintünk a nemzetközi porondra is.

L. G. Az országos leánybajnokságokban a Csata DSE dominált, amely a tinik, a serdülők és a juniorok között is a legjobbnak bizonyult – utóbbiban a BEAC-cal közösen –, továbbá a kadétbajnokságban a második és a harmadik hely is a korosztályban két csapatot indító fővárosi klubé volt. A Csata második kadetcsapatát egyébként a korosztálynál fiatalabb, serdülőbajnokságot nyert együttes tagjai alkották, akik az idősebbek között is leiskolázták a mezőny nagy részét. Az egyetlen együttes, amely megtörte a hegemóniát, az a Vasas Akadémia kadétegyüttese volt. A fiúbajnokságokban nem beszélhetünk hasonló dominanciáról, négyfelé osztották az aranyérmeket. A PVSK az U20-asok, a Nyíregyházi Sportcentrum a juniorok, a MAFC a kadétek, a Vasas-Akadémia pedig a serdülők között győzött.L. G. Az országos leánybajnokságokban a Csata DSE dominált, amely a tinik, a serdülők és a juniorok között is a legjobbnak bizonyult – utóbbiban a BEAC-cal közösen –, továbbá a kadétbajnokságban a második és a harmadik hely is a korosztályban két csapatot indító fővárosi klubé volt. A Csata második kadetcsapatát egyébként a korosztálynál fiatalabb, serdülőbajnokságot nyert együttes tagjai alkották, akik az idősebbek között is leiskolázták a mezőny nagy részét. Az egyetlen együttes, amely megtörte a hegemóniát, az a Vasas Akadémia kadétegyüttese volt. A fiúbajnokságokban nem beszélhetünk hasonló dominanciáról, négyfelé osztották az aranyérmeket. A PVSK az U20-asok, a Nyíregyházi Sportcentrum a juniorok, a MAFC a kadétek, a Vasas-Akadémia pedig a serdülők között győzött.

U16 öröm
U16 öröm

Az U16-os leányválogatottnak volt mit ünnepelnie

A nagypályás korosztályos válogatottak közül a lányok villogtak igazán. Kiemelkedett az U16-os válogatott, amely a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon és a korosztályos A divíziós Európa-bajnokságon is ezüstérmes lett. Az utóbbi hatalmas bravúr volt, ebben a korosztályban 1976 után játszott újra döntőt a magyar leányválogatott, amely egyben kvalifikálta a jövő évi U17-es világbajnokságra is. Az U18-as és az U20-as lányok egyaránt ötödikként zárták az A divíziós Eb-t, előbbi társaság az U19-es vb-n kilencedik helyezést ért el. Míg az U20-asoktól bravúr volt a remek szereplés, addig az U18-asoktól többet vártunk, pláne, hogy hazai pályán, Sopronban szerepelhetett a csapat. A negyeddöntő első percében aztán Juhász Dorka, a válogatott vezére súlyos sérülést szenvedett, és az bizony meghatározta a folytatást. A fiúk mérlege szerényebb volt: az U16-osok az EYOF-on elért hatodik helyezés után a hetedik, az U18-asok a tizenkettedik, az U20-asok pedig a tizenegyedik helyen végeztek a B divíziós kontinensviadalon.

A 3x3-as kosárlabdában is a lányok villogtak igazán: az U18-as világbajnokságon negyedikként zártak, majd a debreceni U18-as, Eb-ről átkeresztelt Európa-kupán a legjobbnak bizonyultak. Az elmúlt három versenyen a magyar lányok mindannyiszor döntőt játszottak, kétszer pedig meg is nyerték. A fiúk a vb-n hatodikak, az Ek-n tizenegyedikek lettek ebben a korosztályban. Az idén életre hívott U23-as Nemzetek Ligájában a magyar női válogatott diadalmaskodott, a férficsapat a negyedik helyet szerezte meg az ötállomásos sorozat végén.

A korosztályos világversenyeket követően némileg átszervezték a válogatottak szakmai stábjait. Az U16-os lányokat továbbra is Kovács Andrea vezeti, az U18-as korosztály irányítását Völgyi Péter vette át Balogh Judittól, az U20-asok élén pedig maradt Cziczás László. Az U16-os fiúkkal folytatja a munkát Váradi Attila, az U18-asok élén a leköszönő Ferenczi Csabát az idén az U20-asokkal dolgozó Forray Gábor váltja, az U20-asokhoz pedig visszatér Pór Péter, aki a felnőttválogatott mellett végzett munkája miatt egy évig nem dolgozott a korosztályos csapattal.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik