Kosár, EYBL: az Alba U20-s fiúcsapata is az európai szuperdöntőben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.17. 19:55
Címkék
Az Alba Fehérvár U16-os és U20-as fiúcsapata egyaránt továbbjutott az áprilisi rigai szuperdöntőbe a székesfehárvári Alba Regia Sportcsarnokban rendzett kosárlabda EYBL-sorozat közép-európai rájátszásából. A 16 évesek között a Szolnoki Olaj alakulatának nem sikerült a kvalifikálás.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huVéget ért az fiú kosárlabdázók EYBL-sorozatának közép-európai rájátszása a székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban. Az U16-osok között Magyarországról a Szolnoki Sportcentrum és az Alba Fehérvár, míg az U20-as korosztályban csak az Alba szerepelt. A Fejér megyeieknek mindkét korcsoportban sikerült a továbbjutás, a jászságiak nem vehetnek részt az áprilisi rigai szuperdöntőn.Krasznai Bence –utanpotlassport.huVéget ért az fiú kosárlabdázók EYBL-sorozatának közép-európai rájátszása a székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban. Az U16-osok között Magyarországról a Szolnoki Sportcentrum és az Alba Fehérvár, míg az U20-as korosztályban csak az Alba szerepelt. A Fejér megyeieknek mindkét korcsoportban sikerült a továbbjutás, a jászságiak nem vehetnek részt az áprilisi rigai szuperdöntőn.

Az Alba Fehérvár U20-as alakulata sikerrel vette az akadályt a szlovén KK Grosuplje ellen FOTÓ: Steirer Máté
Az Alba Fehérvár U20-as alakulata sikerrel vette az akadályt a szlovén KK Grosuplje ellen FOTÓ: Steirer Máté

Az Alba Fehérvár U20-as alakulata sikerrel vette az akadályt a szlovén KK Grosuplje ellen  •  Fotó: Steirer Máté

A kisebbek között hazai rangadó zajlott a zárónapon. Az Albának nem volt teher a vállán, hiszen már pénteken eldőlt a továbbjutása az olasz Stellazzurra elleni győzelmével. A Szolnoknak viszont bizonyítania kellett, hiszen eddig háromból három mérkőzést vesztett el.

Ez mondhatni, sikerült is neki, mivel felvette a ritmust a Fehérvári alakulattal. Az első és második negyed hazai-sikert hozott: 24–18, majd 16–15. Az utolsó két játékrész viszont a vendégeké lett (18–16, 12–11), az azonban nem volt elegendő a mérkőzés megnyeréséhez; a végeredmény 67–63 az Alba Fehérvárnak.

Honti Viktor, a Szolnoki Sportcentrum kadétjainak vezetőedzője így értékelte csapata tornán mutatott teljesítményét:

A székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban rendezték az U16os és U20-as EYBL-sorozat közép-európai rájátszását
A székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban rendezték az U16os és U20-as EYBL-sorozat közép-európai rájátszását

A székesfehérvári Alba Regia Sportcsarnokban rendezték az U16os és U20-as EYBL-sorozat közép-európai rájátszását  •  Fotó: Steirer Máté

„Amiért jöttünk azt elértük. Hatalmas sikerként éltük meg már a rájátszásba jutást is. Nálunk lényegesebben erősebb gárdák ellen kellett bizonyítanunk, viszont az a játék, amelyet az utolsó három találkozón produkáltunk, az volt, amit elvártam a srácoktól. Ezekhez az alakulatokhoz képest jelentős fizikai és szerkezetbeli elmaradásaink vannak, de a cél az volt, hogy felvegyük a ritmust velük. Amennyiben ugyanilyen tempóval játszunk a hazai bajnokságban is, akkor az hatalmas előny lesz.”

Az Alba Fehérvár U20-as csapatának mindenképpen győznie kellett a szlovén KK Grosuplje ellen, hogy részt vehessen a rigai szuperdöntőn.

Ennek megfelelő elánnal vágott a fehérvári csapat a találkozónak. Az első negyed még 17–17-re végződött, de ezután folyamatos és stabil Alba-dominancia jellemezte a párharcot: 24–13, 24–17, 10–4. Ez pedig 75–51-es hazai-sikert jelentett, és a továbbjutást érő második helyet.

Az Alba U20-as csapata is bejutott a rigai szuperdöntőbe FOTÓ: STEIRER MÁTÉ
Az Alba U20-as csapata is bejutott a rigai szuperdöntőbe FOTÓ: STEIRER MÁTÉ

Az Alba U20-as csapata is bejutott a rigai szuperdöntőbe  •  Fotó: Steirer Máté

Pethő Ákos, a Fejér megyeiek edzője így összegzett a tornát követően:
„Elértük a kitűzött célt, mindkét korcsoportban kvalifikáltunk a szuperdöntőbe. Az összes meccsünkről elmondható, hogy remekül összeállt a csapat, különösen a védekezésünk. A rigai erőpróba ennél is komolyabb lesz, viszont várakozásokról egyelőre nem tudok beszélni, hiszen az ellenfelek elemzése még hátravan. Annyi biztos, hogy az U20-as srácok mindenképpen vissza szeretnének vágni az olasz Oxygen Orange1-nak a pénteki vereségért.”

Az U16-os korosztály legértékesebb játékosa az Alba Fehérvár mindössze 14 esztendős, 206 centiméter magas centere, Sodiq Seyi Awogbemi lett.

EYBL KÖZÉP-EURÓPAI RÁJÁTSZÁS, SZÉKESFEHÉRVÁR
Végeredmény
U16-os fiúk
1. Alba Fehérvár (Magyarország). 2. Stellazzurra Basketball Academy (Olaszország). 3. CS U-BT CLUJ-NAPOCA (Románia). 4. TS Jahn München (Németország). 5. Szolnoki Sportcentrum (Magyarország).
U20-as férfiak
1. Oxygen Orange1 (Olaszország). 2. Alba Fehérvár (Magyarország). 3. KK Grosuplje (Szlovénia). 4. Lido di Roma Basket (Olaszország). 5. Hensfort Przemysl (Lengyelország).

Egyéb korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik