Kézi: sikerévet zárt a sportág utánpótlása

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.29. 20:22
Címkék
Remekül helytálltak 2017-ben a korosztályos kézilabda-válogatottak, közülük is kiemelkedik az ifjúsági leánycsapat, amely a győri EYOF-on arany-, majd a szlovákiai Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Az U17-es strandkézis lányok vb-elsősége már-már csodakategória. Megszületett a szövetség új utánpótlás-koncepciója, amelyet a BEK-győztes tréner, Zsiga Gyula álmodott meg.

Bruckner Vince − utanpotlassport.huMozgalmas és sikeres évet zár a magyar kézilabda az utánpótlás-nevelésben. A korosztályos együttesek szokás szerint több világversenyen vettek részt 2017-ben, s azokon rendre jól szerepeltek.Bruckner Vince − utanpotlassport.huMozgalmas és sikeres évet zár a magyar kézilabda az utánpótlás-nevelésben. A korosztályos együttesek szokás szerint több világversenyen vettek részt 2017-ben, s azokon rendre jól szerepeltek.

Az ifjúsági leányválogatottnak volt oka az ünneplésre, hiszen két szer is érmet szerzett a nyáron Forrás: gyor2017.hu
Az ifjúsági leányválogatottnak volt oka az ünneplésre, hiszen két szer is érmet szerzett a nyáron Forrás: gyor2017.hu

Az ifjúsági leányválogatottnak volt oka az ünneplésre, hiszen két szer is érmet szerzett a nyáron  •  Forrás: gyor2017.hu

A női juniorválogatott bravúrjával kezdődött a sikerszéria: Hajdu János együttese megnyerte a felnőtt BL budapesti négyes döntőjének keretében – válogatott csapatoknak – megrendezett junior Final Fourt. Az U19-es csapat az elődöntőben a macedónokat, a fináléban a norvégokat győzte le. Az együttes később a szlovéniai Európa-bajnokságon is jól szerepelt, bár végül éppen csak lecsúszott az éremről, az elődöntőben a franciáktól, a bronzmeccsen a dánoktól kapott ki.

Az év meglepetését az U17-es strandkézilabdázók szolgáltatták Mauritiuson. A vb-n „potyautasként” induló együttes csak a norvégok visszalépése miatt utazhatott az afrikai szigetre, ám Pinizsi Zoltán csapata szenzációval szolgált: a mások mellett a spanyolokat, a portugálokat és a hollandokat felülmúlt társaság világbajnoki aranyat szerzett!

Hasonlóan remek eredmény született a győri EYOF-on is. Az ifjúsági leányválogatott egy kivételével valamennyi találkozóját simán megnyerte, beleértve a románok ellen vívott finálét is. Ugyanott a fiúcsapat a hetedik helyen végzett. A Bohus Bea vezette leányegyüttesnek ezt követően nem sok pihenés jutott, ugyanakkor a teljesítményén a legkevésbé sem látszott a fáradtság: a szlovákiai U17-es Európa-bajnokság következett, amelyen bronzérmet szerzett.

Az U21-es férfiválogatott is nagyszerűen zárta az utánpótláséveit. A Gyurka János által vezetett csapat az ötödik helyen végzett az algériai világbajnokságon, de a nagyobb bravúrtól sem állt távol, hiszen a a spanyolok elleni negyeddöntőt csupán a hosszabbítás veszítette el.

A sportág 2017-ben is nagy sikerrel rendezte meg a Kézilabda az iskolában programot, s annak keretében az eddigi legnagyobb létszámmal megtartott Sulikézi Fesztivált. Mindemellett Zsiga Gyula szakmai igazgató vezetésével megszületett a szövetség új utánpótlás-koncepciója, s az ahhoz szorosan kötődő képzési kézikönyv is.

Sportdiplomáciai siker is tartozik az év krónikájához: a nemzetközi szövetség döntése értelmében 2021-ben hazánk rendezheti a férfiak U21-es világbajnokságát.

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik