Kézi: négy korosztályos világversenyre készülnek a fiatalok

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.02. 19:36
Címkék
Négy korosztályos kézilabda-válogatott is érdekelt lesz világversenyen a nyáron: a 2017-ben negyedik helyen végzett, női juniorcsapat Debrecenben, míg a tavalyi bronzérmes ifjúsági leányok Lengyelországban szerepelnek világbajnokságon. A fiúk ismeretlenebb terepre lépnek az Eb-ken, hiszen a juniorok a legutóbbi vb-re nem jutottak el, az ifik pedig az első nagy tornájukra készülnek.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Alig telt el 2017 és a sikeres világversenyek, az utánpótlás kézilabda-válogatottak máris a nyári, korosztályos Európa- és világbajnokságokra koncentrálhatnak. Sorra vesszük, hogy az egyes csapatoknak mikor és hol lesz jelenésük, illetve milyen célokkal és esélyekkel utaznak az eseményre.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Alig telt el 2017 és a sikeres világversenyek, az utánpótlás kézilabda-válogatottak máris a nyári, korosztályos Európa- és világbajnokságokra koncentrálhatnak. Sorra vesszük, hogy az egyes csapatoknak mikor és hol lesz jelenésük, illetve milyen célokkal és esélyekkel utaznak az eseményre.

Háfra Noémi és Klujber Katrin (jobbra) a július vb-n is egymás mellett játszhatnak majd Forrás: MKSZ
Háfra Noémi és Klujber Katrin (jobbra) a július vb-n is egymás mellett játszhatnak majd Forrás: MKSZ

Háfra Noémi és Klujber Katrin (jobbra) a július vb-n is egymás mellett játszhatnak majd  •  Forrás: MKSZ

2018-ban a legnagyobb várakozás talán az U20-as női csapat szereplését övezi. Ebben valószínűleg közrejátszik, hogy a társaság a 2017-es Eb-n éppen csak lemaradt a döntőről, majd a dobogóról, ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a vb-n hazai közönség előtt játszhatnak a lányok.

A nyári debreceni eseményre ráadásul egészen biztos, kihegyezve érkezik az együttes, hiszen az utolsó utánpótlás-eseményére készül a legtöbb játékos – igaz, ez a riválisokról is elmondható. A hazai pálya és felnőttmezőnyben is bizonyított fiatalok azonban biztosan növelik a mieink esélyeit, hiszen olyan játékosok lehetnek a júliusi keretben, mint a felnőtt vb-n parádézó Háfra Noémi, a Bajnokok Ligájában kitűnő teljesítményt nyújtó Faluvégi Dorottya, az EHF-kupában jól szereplő Klujber Katrin vagy az NB I-ben rengeteg gólt szerző Lakatos Rita.

Ugyancsak a felkészülést segíti, hogy a csapat az NB I-es mezőny nagy részével megmérkőzhet a tavaszi szezonban, ami a keret összecsiszolódását nagy mértékben elősegítheti. Az eddigi szereplés mindenképpen pozitív, hiszen a Hajdu János vezette együttes három élvonalbeli riválist már decemberben legyűrt, Balatonbogláron a Kecskemét, az MTK és a Fehérvár ellen is győzött.

A szövetségi edző és a játékosok is folyamatosan hangsúlyozzák, hogy nagyon várják már a vébét, s az elődöntőbe kerülést tűzték ki alapvető célként. Onnantól pedig, tudjuk, bármi lehet.

Pál Tamara és az ifjúsági válogatott a nyáron az újabb éremért hajthat Forrás: MKSZ
Pál Tamara és az ifjúsági válogatott a nyáron az újabb éremért hajthat Forrás: MKSZ

Pál Tamara és az ifjúsági válogatott a nyáron az újabb éremért hajthat  •  Forrás: MKSZ

Még fényesebb eredményekkel zárt 2017-ben az ifjúsági leánycsapat. Az akkor még U17-es együttes elsöprő fölénnyel nyerte meg a győri EYOF-ot, majd szintén remek játékkal bronzérmet szerzett a szlovákiai Európa-bajnokságon. Az idén nyáron kevésbé lesz sűrű a program, mivel „csak” világbajnokságra utaznak Bohus Bea tanítványai.

A társaság ugyan ősszel nem játszott mérkőzést, de ettől függetlenül a tagjai remekeltek. A Győri Audi ETO két játékosa, Pál Tamara és Afentáler Sára is betalált a felnőtt Bajnokok Ligájában, emellett pedig az együttesből többen rendszeresen lehetőséget kapnak az NB I-ben.

A csapat erejét jól jelzi, hogy többen közülük már a juniorok keretében is szóba kerültek, ezért természetesen a július végén kezdődő vb-re is az élmezőnybe kerülés reményében utazik a válogatott, amely akár újabb éremszerzésre is képes lehet.

Kevesebbet lehet mondani a fiúk esélyeiről, mivel a juniorok tavaly nem jutottak el a világbajnokságra, míg az ifjúságiak az első nagy tornájukra készülnek. A juniorválogatott a női együtteshez hasonlóan mindenképpen előnyt kovácsolhat az NB I-es mérkőzésekből, amelyeken szokhatják a magas tempójú játékot. Egy mérkőzésen már túl is van Imre Vilmos csapata, az Eger együttesét magabiztos játékkal győzte le 36–23-ra.

Az ifjúságiak is győzelmekkel kezdték a szereplésüket új szövetségi edzőjükkel, Gyurka Jánossal. A társaság a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyét nyerte meg a szlovákokat, a cseheket és a házigazdát megelőzve. A szakember azonban akkor nem volt teljesen elégedett, elmondta: nemzetközi rutinra van szüksége a csapatának, abban feltétlenül javulásra számít a nyári Eb-ig.

A korosztályos válogatottak programja
Férfi juniorválogatott.
U20-as Európa-bajnokság, Szlovénia, 2018. július 19-29.
Fiú ifjúsági válogatott. U18-as Európa-bajnokság, Horvátország, 2018. augusztus 9-19.
Női juniorválogatott. U20-as világbajnokság, Magyarország (Debrecen), 2018. július 1-15.
Leány ifjúsági válogatott. U18-as világbajnokság, Lengyelország, 2018. július 27.-augusztus 9.

További korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik