Kézi: fiatalokkal a soraiban menetel a Balatonfüred a férfi NB I-ben

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.10. 09:52
Címkék
Négy utánpótláskorú játékossal a soraiban menetel az NB I-ben a Balatonfüred férfi kézilabdacsapata. A negyedik helyen álló együttesben Andó Arián, Horváth László Attila, Máthé Dominik és Szita Zoltán is rendre lehetőséget kap, utóbbi már 47 gólt szerzett a mostani évadban.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMind gyakrabban visszatérő téma Magyarországon az utánpótláskorú sportolók élvonalbeli szerepeltetése a csapatsportágakban. Rendre kérdés az NB I-es vezetőedzőknek: a rövidtávú eredményigényeknek feleljenek-e meg, vagy tudatosan építkezve, a fiataloknak folyamatosan lehetőséget adva szolgálják a sportág érdekét.Bruckner Vince – utanpotlassport.huMind gyakrabban visszatérő téma Magyarországon az utánpótláskorú sportolók élvonalbeli szerepeltetése a csapatsportágakban. Rendre kérdés az NB I-es vezetőedzőknek: a rövidtávú eredményigényeknek feleljenek-e meg, vagy tudatosan építkezve, a fiataloknak folyamatosan lehetőséget adva szolgálják a sportág érdekét.

Csoknyai István rendszeresen lehetőséget ad a fiataloknak Balatonfüreden Forrás: vehirsport.hu
Csoknyai István rendszeresen lehetőséget ad a fiataloknak Balatonfüreden Forrás: vehirsport.hu

Csoknyai István rendszeresen lehetőséget ad a fiataloknak Balatonfüreden  •  Forrás: vehirsport.hu

A balatonfüredi kézilabdacsapat a 2017/18-as évadban a jelek szerint egyelőre mindkét kritériumnak megfelel. Csoknyai István együttese a negyedik helyen áll a férfi első osztályban, és nagy harcot vívhat a Tatabányával a bronzéremért. Mindezt teszi úgy, hogy időnként főszerephez jutnak utánpótláskorú játékosai.

Kezdve Andó Ariánnal (19), aki ugyan még mindig második számú kapus a klasszis Fazekas Nándor mögött, de egyértelműen korosztálya egyik legjobbja itthon, rendszeresen lehetőséget kap a juniorválogatottban. A mostani és az előző szezonban is többször védett fontos mérkőzésen, s nem egyszer nyújtott győzelmet érő, jó teljesítményt.

Talán még nála is meghatározóbb szerepet játszik a jelenleg futó bajnokságban Szita Zoltán (20). A 2017-ben az év ifjúsági játékosának megválasztott balátlövő – egyébként veszprémi kölcsönjátékos – már meghatározó a posztján Balatonfüreden, tizenhárom mérkőzésen negyvenhét gólig jutott.

Szintén játszott kiváló mérkőzéseket a fürediek jobbátlövője, Máthé Dominik. A 18 éves játékos ugyan kevesebbet játszik, mivel posztján hatalmas a verseny – a cseh válogatott Kasparek és a fehérorosz Karvacki is a Balaton-partiakat erősíti –, de így is időnként parádésan játszott, a Telekom Veszprém ellen például öt gólt szerzett. Feltétlenül meg kell említeni a 19 éves Horváth László Attilát is, aki nyolc mérkőzésen hétszer talált be az NB I-ben, amellett pedig a juniorválogatottban is gyakran lehetőséget kap.

Csoknyai István vezetőedző honlapunknak elmondta, amellett, hogy szívesen veti be a fiatalokat éles mérkőzésen, kicsit kényszerhelyzetben is van:
„Sajnos, időnként a nagycsapatok céltáblái vagyunk, rendre elviszik tőlünk a legjobb teljesítmény nyújtó játékosainkat, gondolok például Győri Mátyásra vagy Ligetvári Patrikra. A távozókat mindig fiatal, ígéretes kézilabdázókkal próbáljuk pótolni, vagy saját neveléseket hozunk fel, vagy igazolunk más klubtól, és kineveljük őket. Természetesen örülünk neki, amikor látjuk, hogy fejlődnek, előrelépnek, de egyben szomorúak vagyunk, hiszen kitűnő játékosokat vesztünk el.”

A játékosként 170-szeres válogatott beállóst megkérdeztük, milyennek látja az említett fiatalok jövőjét.
„Minden, pályán eltöltött perccel közelebb kerülnek, ahhoz, hogy stabil, meghatározó játékosai legyen az együttesünknek. Zdolik Bence sérülése miatt Szita Zoli nagyon sokat játszik balátlövőben, ő berobbant az élvonalba. Máthé Dominik is egyre több játékpercet kap, Andó Arián pedig már most mérkőzéseket képes eldönteni. Mind a négy fiúban hatalmas potenciált látok, bízom benne, hogy felnőttválogatott játékos lesz belőlük.”

Egyéb korosztályos hírekKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik