Kézi: Bárdy Noémi ontja a gólokat a serdülőbajnokságban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.21. 15:26
Címkék
Még csak 15 éves, de már felnőtteket megszégyenítő magabiztossággal szórja a gólokat Bárdy Noémi, az MTK Budapest kézilabdázója. A serdülő első osztályú bajnokság őszi idényében 142-szer volt eredményes kilenc mérkőzés alatt, ami – akárhogy is számoljuk – meccsenként majdnem tizenhatos gólátlag…

Majer Dániel Persze, ez még csak korosztályos kézilabda – legyinthetnénk –, ám a serdülőbajnokság második legeredményesebb gólszerzője is „csak” 89-ig jutott, s Noémin kívül a félszázas határt mindössze négyen lépték át.Majer Dániel Persze, ez még csak korosztályos kézilabda – legyinthetnénk –, ám a serdülőbajnokság második legeredményesebb gólszerzője is „csak” 89-ig jutott, s Noémin kívül a félszázas határt mindössze négyen lépték át.

Bárdy Noémi még sokra viheti, ha így folytatja
Bárdy Noémi még sokra viheti, ha így folytatja

Bárdy Noémi még sokra viheti, ha így folytatja

„Nem szoktam túl sokat agyalni a góllövésen, egyszerűen mindig próbálom az adott pillanatban a lehető legjobb megoldást választani. Felugrásból és alulról szeretek a leginkább lőni. Jó érzés, hogy én vezetem a listát, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csapattársaim is rengeteget segítenek, nélkülük nem lennék ennyire eredményes” – szerénykedik a kapusból beállóssá lett, számításait végül az átlövő posztján megtaláló Noémi.

„Mindenben segítjük, próbáljuk a lehető legjobb helyzetbe hozni, ő pedig általában ügyesen ki is használja a lehetőségeket. Örülünk, hogy a csapattársunk, mert ellene azért nem szívesen játszanánk. De nem csak mi segítünk neki, hanem ő is nekünk, igazi csapatjátékos” – jellemzi társát Bréda Luca, az együttes másik átlövője.

Az MTK gólkirálya a csapat legtöbb játékosához hasonlóan egészen kicsi kora óta dolgozik együtt Majoros Gusztávval, a serdülőegyüttes vezetőedzőjével.

„Ahogyan Noémi elkezdett fejlődni, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nem csak az ügyessége, de a fizikai adottságai is alkalmassá teszik az átlövőjátékra – hívja fel a figyelmet a társainál már most magasabb lány egyik legnagyobb fegyverére a tréner. – Ez persze még önmagában nem lenne elegendő. Megvan benne az a bátorság, ami szükséges ehhez a poszthoz, nem riad vissza a kockázatvállalástól.”

Noámi fizikuma elsősorban a nagyszerű lövőerejében nyilvánul meg.

„Sokat foglalkoztunk a lányok fejlesztésével ezen a téren, de az ő lövőereje még így is kiemelkedő, lassan a felnőttmezőnyben is megállná vele a helyét. Nyilván sokat kell még fejlődnie technikailag és taktikailag, valamint rengeteget kell gyorsulnia mozgásban és döntéshozatalban egyaránt. Az eredményességéhez hozzátartozik az is, hogy a heteseket is ő lövi, és felállt, rendezett védelemmel szemben szintén képes a kapuba találni. Nem utolsósorban pedig több figurát is rá játsszák ki a lányok, neki kell a támadásokat befejeznie” – sorolja Noémi góltermésének összetevőit Majoros.

A tinilány képességeire a szövetségi edzők is felfigyeltek, novemberben pedig be is mutatkozott a serdülőválogatottban. A szerbeket verte 37–21-re a csapat felkészülési mérkőzésen, s Noémi – holtversenyben Tóth Krisztinával – a mezőny legeredményesebb játékosa lett a maga hét góljával.

„Nagyon jó, egyben szokatlan érzés volt válogatottmezben kézilabdázni. Némi drukkal léptem pályára, hiszen mégiscsak a korosztályom legjobbjaival játszhattam, akiket nem ismerek annyira. Az iram jóval gyorsabb volt, mint amihez hozzászoktam, de nem is tudom elmondani, mennyire jó érzés volt azzal a sebességgel játszani” – lelkendezik az átlövő.

Válogatott, gólkirály, nem is csoda, ha mostanra már az ellenfél játékosai is kitüntetett figyelemben részesítik, s ha egy mód van rá, nem hagyják őt lőni. Egyelőre nem járnak nagy sikerrel...

„Rendszerint készülnek rám, kilépnek, és igyekeznek megakadályozni, hogy labdát kapjak. Éppen ezért próbálok változatosan játszani” – mondja Noémi, aki jól érzi magát klubjában, és a közeljövőben nem is szeretne váltani. Felnőttként pedig olyan csapatban kézilabdázna, amelyben megkapja az esélyt a fejlődésre, és rendszeres játéklehetőséghez jut.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik