utanpotlassport.hu 2017.11.17 19:35 Frissítve: 2017.11.20 11:23

Kerékpár: a 18 éves Karl Ádám a monacói versenyzőiskolában folytatja

Karl Ádámnak, a Tipográfia 18 éves kerékpárosának az élete gyökeres fordulatot vesz. Hosszú évek múltán nemcsak klubjától, hanem Magyarországtól is búcsúzik, ugyanis az UC Monaco együttesében kezdi meg januártól az U23-as korosztályt. Edzője, Rusovszki Gábor támogatja, maga Ádám pedig rendkívül kíváncsi és eltökélt.

Krecsik Adrienn – utanpotlassport.hu A Tipográfia TE 18 esztendős országúti kerékpárosa, Karl Ádám nagy lehetőséget kapott: a monacói versenyzőiskolában kezdheti meg a 2018-as szezont, és azzal együtt az U23-as korosztályba lép. Remek lehetőség a fejlődére, ami kétlaki élettel jár. Az edzője továbbra is Rusovszki Gábor marad, aki külföldi trénerekkel karöltve állítja össze a fiú versenynaptárát, edzéstervét, így ideális körülmények között edzhet.

Karl Ádám már várja az új szezont Forrás: Facebook.com

Karl Ádám már várja az új szezont  •  Forrás: Facebook.com

– Az az elsődleges, hogy Ádám kedvező feltételek között készüljön, mindig is a fejlődést preferáltam, nem tartom vissza egyetlen versenyzőmet sem, ha máshol többet tud kihozni magából – mondta Rusovszki Gábor mester.

A fiatal kerékpáros több ajánlat közül válogatott, mielőtt a Monacóra voksolt. Úgy érzi, ott alapozhatja meg jövőjét. Leginkább a versenynaptárba illesztett, rangos spanyol, olasz, francia és belga viadalok hozhatnak áttörést. Nem utolsó sorban pedig Monaco domborzata is kedvező: a környékbeli hegyek kiváló gyakorlási lehetőséget kínálnak. A csapat pedig számos profiversenyzőt tudhat soraiban, akiktől csak tanulni lehet.

Ádám kifejtette honlapunknak, hogyan is alakul a pályafutása ezután:
– Ugródeszkaként tekintek a lehetőségre. A csapat most építi a tízfős U23-as bázisát, internacionális alakulatban töltöm el a következő évemet. Jön brit, ír, francia, de kolumbiai srác is. Együtt edzünk, versenyzünk, egymást erősítjük, sőt, a csapat lakást is biztosít, ahol mindannyian lakhatunk, akik nem tudunk minden nap hazamenni. Kíváncsian várom, milyen lesz a külföldi élet.

Karl Ádám országúti kerékpáros Forrás: velo.hu

Karl Ádám országúti kerékpáros  •  Forrás: velo.hu

Rusovszki tulajdonképpen nem veszteségként éli meg Ádám távozását, elmondása szerint magasabb szintű iskolának tekinti.

Már csak egy dologra kívánnak megoldást találni:
– Szeretnénk, ha nem szakadna el teljesen tőlünk, és például a nagyobb UCI versenyeken, mint a Tour de Hongrie, a magyar színeket képviselné. Persze, ha a szervezők nem engedélyezik, légiósként vesz részt, de egyelőre nem tudni, lehet-e két versenyengedélye. Szeretnénk továbbra is köldökzsinórként kapcsolódni hozzá, a magyar válogatottban a későbbiekben is számítunk rá, nincs sok kiemelkedő kerékpárosunk a juniorkorosztályban.

Rusovszki ragaszkodása a fentiek tükrében érthető. Rendkívül tehetségesnek tartja Ádámot, akiben – állítja – megvan minden: szorgalmas, ügyes, rátermett, céltudatos és intelligens. Jó sprinter, hegyi szakaszon és a mezőnyben is jól helyezkedik. Egyszóval ideális versenyző:
– A képességei a World Tourba repíthetik. Erre pedig remek felkészítő állomás a monacói nevelőcsapat, amelyet Tam Csillának és Somogyi Miklósnak köszönhetünk.

Tehetség ide, vagy oda, Ádámnak hozzá kell szoknia a megnövekedett versenytávhoz, mivel U23-as kategóriában a százharminc helyett száznyolcvan kilométert kell tekernie a távokon. Már el is kezdte a könnyed alapozást, hogy többet dolgozhasson, mint az átlagos, korosztályt váltó bringás. Fokozatosan emeli a terhelést, napi kétórás edzéseket teljesít, programjába építve az úszást is.

Az igazán komoly munka decemberben kezdődik. Miután befejezi tizenegyedik osztályos, első féléves tanulmányait, magántanulónak áll, s január végén utazik el. Februárban már az új klubban edz, a versenyszezon márciusban indul.

– Jó helyre kerül Ádám, érzem. Azért nagyon fog hiányozni… – érzékenyült el az edző egy pillanatra.

Egyéb korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.