Kard: a 16 éves Pusztai Liza második lett Athénban, megszerezve ezzel első felnőtt vk-érmét

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.17. 18:22
Címkék
Kevesebb, mint egy héttel a korosztályos vívó Európa-bajnokságon szerzett négy érme után újabb szenzációs bravúrt vitt véghez Pusztai Liza. A BVSC-Zugló 16 éves kardvívója az athéni Grand Prix-versenyen a világ élvonalához tartozó riválisait felülmúlva a második helyen zárt, s megszerezte élete első felnőtt világkupaérmét.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huCsupán néhány napja, egészen pontosan hétfőn érkezett haza a szocsi kadét és junior Európa-bajnokságról Pusztai Liza. A BVSC-Zugló 16 esztendős kardvívója Oroszországban nem nyert újabb kontinensbajnoki címet, de a legkevésbé sem okozott csalódást: mind a négy versenyszámában érmet szerzett (kadét egyéni bronz, kadét csapat ezüst, junior egyéni ezüst, junior csapat bronz).Bruckner Vince – utanpotlassport.huCsupán néhány napja, egészen pontosan hétfőn érkezett haza a szocsi kadét és junior Európa-bajnokságról Pusztai Liza. A BVSC-Zugló 16 esztendős kardvívója Oroszországban nem nyert újabb kontinensbajnoki címet, de a legkevésbé sem okozott csalódást: mind a négy versenyszámában érmet szerzett (kadét egyéni bronz, kadét csapat ezüst, junior egyéni ezüst, junior csapat bronz).

Sok pihenőt azonban nem kapott a sikerek után a hazai vívósport talán legnagyobb ígérete, hiszen péntektől már Athénban versenyzett, a felnőttmezőny Grand Prix-viadalán. S hiába vívott ezúttal a „nagyok” között, számtalanszor bizonyította már, hogy a rutinosabb ellenfelekkel szemben is képes a meglepetésre. A tavalyi felnőtt Eb-n egyéniben például meg sem állt a bronzéremig.

A mostani, kétnapos megméretést is jól kezdte Liza, pénteken a selejtezőben vívott, ahonnan magabiztosan lépett tovább, mind a hat asszóját megnyerte, így a táblán csak a legjobb 64 között kapcsolódott be a küzdelmekbe.

Pusztai Liza öröme az olasz Criscio legyőzése után Fotó: Ferraro/FIE
Pusztai Liza öröme az olasz Criscio legyőzése után Fotó: Ferraro/FIE

Pusztai Liza öröme az olasz Criscio legyőzése után  •  Fotó: Ferraro/FIE

Szombaton kezdődött a verseny érdemi része, s mindjárt az első mérkőzésén egy másik magyar versenyzővel, László Lucával került össze. Liza lépett tovább a párharcból 15:12-es sikere után. A következő fordulóban már nemzetközi szinten is erős ellenféllel találkozott, de a világranglistán 13. olasz Martina Crisciót is legyőzte, s ezzel már nyolcaddöntős volt.

A legjobb tizenhat között a papíron talán kicsit gyengébb amerikai, Chloe Fox-Gitomer volt a soros ellenfél. Liza esélyeshez méltó módon, ellentmondást nem tűrő produkcióval, 15:6-tal búcsúztatta őt. Az újabb sikerrel már nagyon közel került élete első felnőtt vk-érméhez, ehhez a legendás orosz kardozó, Sztanyiszlav Pozdnyakov lányát, Szofija Pozdnyakovát kellett legyőznie.

Pusztai a tavalyi junior Eb elődöntőjében már találkozott a nála négy évvel idősebb lánnyal, akkor kikapott tőle. Bár jól kezdett, a meccs ezúttal is szorosan alakult. Ugyanakkor, ahogyan az elején, a végjátékban is Liza volt az „élesebb”, így 15:14-gyel az elődöntőbe jutott, s már biztos dobogósnak mondhatta magát.

Az esti elődöntőben újabb igazi szakági nagyágyú tornyosult a kadétkorú versenyző előtt. Ám ő a világranglistán ötödik helyen álló francia Manon Brunet-től sem ijedt meg. Sőt: szinte végig vezetve, magabiztosan 15:9-re győzte le a végső sikerre is esélyes riválisát.

Akár magyar finálé is összejöhetett volna, hiszen a másik elődöntőt Márton Anna vívta. Első számú kardvívónk azonban kikapott a román Bianca Pascutól, így a rangsor tizenegyedik helyezettje várt Lizára a döntőben. A BVSC reménysége a döntőt is remekül kezdte, 4:0-ra, majd 7:4-re elhúzott. De ezen a ponton a rivális elkezdett visszakapaszkodni a mérkőzésbe, kiegyenlített, majd a hajrát is jobban bírta, s 15:11-re nyert.

Lizának pedig a hatalmas bravúrral kivívott ezüstérem jutott. A zuglói versenyző kevesebb, mint egy héttel a számára roppant megterhelő korosztályos Európa-bajnokság után a komplett nemzetközi élmezőnyt felvonultató Grand Prix-viadalon rendkívül felszabadult produkcióval szerezte meg élete első felnőtt világkupaérmét.

FELNŐTT NŐI KARD GRAND PRIX-VERSENY, ATHÉN
A 32 közé jutásért:
Pusztai Liza–László Luca 15:12
A 16 közé jutásért: Pusztai–Criscio (olasz) 15:11
Nyolcaddöntő: Pusztai–Fox-Gitomer (amerikai) 15:6
Negyeddöntő: Pusztai–Pozdnyakova (orosz) 15:14
Elődöntő: Pusztai–Brunet (francia) 15:9
Döntő: Pusztai–Pascu (román) 11:15
Végeredmény: 1. Bianca Pascu (román), 2. Pusztai Liza, 3. Manon Brunet (francia) és Márton Anna

Egyéb korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik