Karate: két magyar juthat el az ifjúsági olimpiára

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.03. 17:45
Címkék
A karate először októberben szerepel ötkarikás programban, és elsőként az ifjúsági olimpia szereplői mutatkoznak be neki, mielőtt a 2020. évi tokiói Játékokon a felnőttek is belakják. Buenos Airesbe két magyar fiatal is eljuthat.

Kapdebo Botond (jobbról) Forrás: Facebook
Kapdebo Botond (jobbról) Forrás: Facebook

Kapdebo Botond (jobbról) • Forrás: Facebook

Kapdebo Botond (jobbról) Forrás: Facebook
Kapdebo Botond (jobbról) Forrás: Facebook

Kapdebo Botond (jobbról)  •  Forrás: Facebook

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A fiatal karatékák nem úgy élték át a néhány nap előtti évváltást, hogy azt követően aztán lázas munkába kezdjenek. Nekik csak annyit jelentett, hogy beléptek álmaik olimpiai esztendejébe, miközben változatlanul kemény edzésben voltak.

Októberben rendezik 2018 egyik kiemelten fontos eseményét, a 14–18 éves korosztály legkiválóbbjainak kiírt ifjúsági olimpiát Buenos Airesben, ahol karatéban is megküzdenek a világelit tagjai.

„A reményeink szerint két magyar is eljut a 2020-as tokiói nagyolimpia előszobájában, ehhez két nagyszabású kvalifikációs akadályt kell sikerrel venniük: a február másodika és negyedike között esedékes szocsi Európa-bajnokságot, valamint az Ifjúsági Liga-sorozat májusi szófiai versenyét” – szolgált a menetrenddel dr. Mészáros János, a szövetség elnöke.

Elmondása szerint az oroszországi korosztályos Eb keretében harcoló karatékák a kadétoktól kezdve a juniorokon át az U21-esekig érintettek, de már csak a korkorlát miatt is alapvetően a juniorok, a 17–18 évesek legjobbjai jöhetnek szóba az őszi argentínai tinicsúcs lehetséges indulóiként:

Czagány Dóra Forrás: karate.hu
Czagány Dóra Forrás: karate.hu

Czagány Dóra  •  Forrás: karate.hu

„Czagány Dóra és Kapdebo Botond esélyes arra a mieink közül, hogy Buenos Airesben induljon – konkretizált a sportág hazai első embere. – Már számos siker van mindkettejük mögött utánpótlás-kategóriákban, ráadásul mivel az ifjúsági olimpia tulajdonképpen csak egyetlen évjáratot érint, ez eleve leszűkíti a lehetőségeinket. Hiába van nagyon jó utánpótlásunk, kizárólag ők ketten vannak abban a helyzetben, hogy kvalifikálják magukat. A rajtjog kiharcolására két versenyen nyílik lehetőség, s ha a februári, illetve májusi viadalon Dóra és Botond jó eredményt ér el, eljuthat Argentínába.”

Mészáros szerint ha a két magyar tinédzser a súlycsoportjában az első háromba küzdi magát, komoly esélye lesz az utazásra, de természetesen sok függ attól is, hogy a többiek hogyan állnak az ő kategóriájukban. „Ha elsők tudnak lenni, szinte biztos résztvevők; ha nincs arany, de van másfajta érem, akkor is nagyon valószínű” – prognosztizált az elnök, hozzáfűzve, hogy rendkívül kiélezett a küzdelem már ezekben a fiatalabb korosztályokban is.

„Azáltal, hogy a karate a tokiói olimpia programjába került, és előtte már az ifiolimpián is ott lesz, az összes ország másképpen viszonyul hozzá, roppant élessé vált a harc minden egyes kvalifikációs pontért. Ám két kitűnő versenyzőkről van szó, s én azt hiszem, hogy reális az esélyük a kvóta megszerzésére. Bármelyikük is szerepeljen Buenos Airesben, nagy boldogságként élnénk meg a sikerüket, hiszen ez lenne az első magyar olimpiai szereplés a sportágunkban.”

Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik