Kajak-kenu: műhelytitkok Kopasz Bálinttól az U23-as és a felnőtt-vb előtt

Vágólapra másolva!
2017.07.19. 09:21
Címkék
A tavalyi harmadik helyezését újabb két bronzéremmel fejelte meg a Plovdivban rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon Kopasz Bálint (20). Az 500 és 1000 méteren is a dobogó legalsó fokára felálló kajakossal ezúttal azonban már nem a kontinensviadalról, hanem a nyáron még rá váró két világbajnokságról beszélgettünk.

Majer Dániel Mondhatni, hozta a várhatót az azóta két Európa-bajnoki bronzéremmel gazdagodott Kopasz Bálint a kajakosok második országos válogatóversenyén, Szolnokon. A riói olimpiát is megjárt, 20 éves sportoló korábban, a szegedi válogatón K–1 500 és 1000 méteren is győzött, most pedig megismételte ezt a teljesítményt, így biztosan utazhat a pitesti ifjúsági és U23-as világbajnokságra, mi több, a felnőtt vb-re is. Ezért térünk vissza most az alapszituációra.Majer Dániel Mondhatni, hozta a várhatót az azóta két Európa-bajnoki bronzéremmel gazdagodott Kopasz Bálint a kajakosok második országos válogatóversenyén, Szolnokon. A riói olimpiát is megjárt, 20 éves sportoló korábban, a szegedi válogatón K–1 500 és 1000 méteren is győzött, most pedig megismételte ezt a teljesítményt, így biztosan utazhat a pitesti ifjúsági és U23-as világbajnokságra, mi több, a felnőtt vb-re is. Ezért térünk vissza most az alapszituációra.

Hogy miért nem ért senkit váratlanul Kopasz Bálint kettős hazai sikere, azt magának az érintettnek a szavai támasztják alá.

Kopasz Bálint a szolnoki válogatón is megállíthatatlan volt Forrás: kajakkenusport.hu
Kopasz Bálint a szolnoki válogatón is megállíthatatlan volt Forrás: kajakkenusport.hu

Kopasz Bálint a szolnoki válogatón is megállíthatatlan volt  •  Forrás: kajakkenusport.hu

„Nagyon jól kezdődött az évem, már az első rangsorolóversenyen is megnyertem az ötszáz és az ezer métert. Ezután jött a szegedi Világ Kupa, majd az első válogató, mindkettő jól sikerült. Nem számítottam másra most sem. Gondoltam, ha nem jön közbe valami rendkívüli, mondjuk, betegség vagy ilyesmi, akkor nyerni tudok” – mondja.

De azért így sem volt sétagalopp az algyői fiatal győzelme.

„Abból a szempontból nehezebb volt, mint a Maty-éren, hogy Szolnokon egészen más a víz. Sokkal keményebb, így nem lehet hasonlóan jó időket menni, nehezebb a lapátolás. Mindössze két nappal a verseny előtt érkeztünk Szolnokra, úgyhogy nem volt sok időm alkalmazkodni. Tulajdonképpen ennyi idő alatt nem is lehet megszokni a vizet, ezért különösen pozitívnak értékelem a teljesítményemet, nagyon örülök a győzelmeimnek. Úgy terveztem ezt az évet, hogy két egyes számban harcolom ki a felnőtt vb-részvételt, és sikerült.”

Nagyobb erőfeszítésre 500 méteren késztették az ellenfelek, egészen pontosan Tótka Sándor, aki még féltávnál is vezetett, Kopasz hajrájára azonban nem volt ellenszere. Ezer méteren kívülről már valamivel könnyedebbnek tetszett a fiatal kajakozó sikere, de ott is rendesen meg kellett izzadnia, hogy másfél másodperccel Ceiner Benjámin előtt érjen célba.

„A vízminőség miatt egyértelműen ez volt az idei legnehezebb ötszáz méterem. A nagy meleget sem szeretem, szóval, az időjárás nem nekem kedvezett. És persze a hazai ötszázas mezőny is rendkívül erős, ezen a távon sok a jó versenyző, akinek megvan a kellő robbanékonysága, ereje és állóképessége.”

A két világverseny közül az ifjúsági és U23-as vb-t rendezik előbb, egészen pontosan július 27-től a romániai Pitestiben, míg a felnőttek megméretését augusztus 23-tól tartják a csehországi Racicében.

„Nem lehet a mostani időkből messzemenő következtetést levonni a későbbiekre, hiszen folyamatosan változnak a körülmények akár az adott versenyen belül is. Hol szembeszél van, hol hátszél. Racicében egyébként sem jártam még, nem ismerem az ottani víz keménységét, ezért csak ott derül ki, mire lehetek képes. Teher nincs rajtam, a felkészülés mindkét vébére ugyanolyan, az eddigi edzésmódszereket alkalmazzuk. Mindössze annyi lesz a különbség, hogy a korosztályos világbajnokságra nem pihenünk rá annyira, mint szoktunk. Ilyenkor általában – ahogyan azt tettük azt a szegedi Világ Kupa előtt is – egy héttel a verseny előtt már visszafogjuk az edzésmunkát, rövidebb és könnyebb tréningeket végzünk. Ez most másképpen lesz.”

Az edző-édesanyja irányításával készülő Kopasz Európa-bajnoki bronzérmeire gondolva kijelenthető: a „nagyok” között az idén is mindkét távon az esélyesek közé sorolható. Ő is ezt prognosztizálja.

„A dobogós helyezés valóban realitás. Ha nem betegszem meg, az első három hely valamelyikén kell végeznem.”

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik