Kajak-kenu: jó magyar kezdés az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.12. 21:00
Címkék
Rendessy Eszter arany-, Újfalvi Laura bronzérmet szerzett a Barcelonában zajló ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny első napján síkvízen, leány kajakban. A fiú kenuzók között Pálla Balázs a tizedik (az európaiak mezőnyében harmadik), Kuska Bence pedig a tizenhetedik legjobb időt evezte. Kijelenthető, hogy remek esélyek maradtak a kvótaszerzéshez, azonban szlalomban, szombaton még bizonyítania kell mindegyiküknek.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huLezajlott Barcelonában a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyének első napja, amelyen a fiú kenuzók és a leány kajakosok voltak az érdekeltek. A magyar válogatott tagjaként Pálla Balázs, Kuska Bence, Rendessy Eszter és Újfalvi Laura mérettette meg magát síkvízen.Eredményesen.Krasznai Bence –utanpotlassport.huLezajlott Barcelonában a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyének első napja, amelyen a fiú kenuzók és a leány kajakosok voltak az érdekeltek. A magyar válogatott tagjaként Pálla Balázs, Kuska Bence, Rendessy Eszter és Újfalvi Laura mérettette meg magát síkvízen.Eredményesen.

A fiataloknak elsőként a selejtezőből volt esélyük továbbjutni a legjobb nyolc közé. A fiúk mezőnyében 51-ből, míg a leányok között 75 indulóból került ki először az öt legjobb idő. Ezt követően azok a versenyzők, akik a6-35. között teljesítettek, több lépcsős pótselejtezőn csatároztak a fennmaradó három helyért;e továbbjutókszerepelhetnek majd a nyolcas, főtáblás viadalon.

Európából szakáganként a hat legjobb sportoló kapja meg a kvótát. Ennek Pálla Balázs egyelőre eleget is tett, ugyanis 1:53.54-es ideje a mezőnyben a tizedik, míg az európaiak között a harmadik legjobbnak számít a megméretésen, így, amennyiben szlalomban nem ront szombaton, akkor jó eséllyel szerez indulási jogot Buenos Airesbe.Kuska Bence románt és Sao Tomé és Príncipe-i ellenfelét felülmúlva, 1:59.03-as idejével a 17. helyen zárta a napot.

Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány értékelte a két fiú teljesítményét:

Rendessy Eszter magabiztosan nyerte meg a kvalifikációs verseny első fordulóját
Rendessy Eszter magabiztosan nyerte meg a kvalifikációs verseny első fordulóját

Rendessy Eszter magabiztosan nyerte meg a kvalifikációs verseny első fordulóját

„Balázs teljes mértékben hozta azt, amit elvártunk tőle. Nagyon okosan hajtott egész nap. Kiváló eséllyel vághat majd bele a szlalomba. Bence, habár még elsőéves; nagyon szépen küzdött végig. Az első futamában kicsit jobb időt vártam tőle, viszont a másodikra összekapta magát, mindent beleadott, így összességében nem panaszkodhatok. Ne felejtsük el, hogy ő egy évvel fiatalabb, mint a többiek, így valamelyest még bele kell erősödnie ebbe a korosztályba. Csakúgy, mint minden szakágban, ebben is országonként egy versenyző kvalifikálhatja magát, s bízom benne, hogy valamelyiküknek sikerül majd.”

A két kajakos leány, Rendessy Eszter és Újfalvi Laura gyakorlatilag végig uralták az egész mezőnyt. Eszter első vetélytársával szemben volt a leggyorsabb a versenynapon, ugyanis 1:44:95-öt evezett, s ez a legjobb időnek bizonyult egy kör után. Ezután ismét orosz sportolón túljutva jutott az elődöntőbe, ahol honfitársával, Laurával találkozott. Taktikus menetet követően kettejük közül ő ment tovább a fináléba, s itt a német Gina Zintet győzte le magabiztosan, így a kvalifikációs torna első, síkvízi fordulóját megnyerte.

Újfalvi is remekelt végig, hiszen oroszon, olaszon túljutva került az elődöntőbe, ahol Eszterrel már nem bírt, azonban a bronzcsatát a cseh Adéla Házova ellen egy másodperces előnnyel nyerte meg, így az ő nyakába bronzérem került a nyitányon.

Makrai természetesen összegezte a leányok síkvízi produkcióját is:

Magasan kiemelkedtek a mezőnyből. Kettejük között talán annyi volt a különbség, hogy Laura egy évvel fiatalabb. Eszter pedig esélyeshez méltón állt fel a dobogó legfelső fokára. Sajnálom, hogy közülük csak egynek van lehetősége a kvótaszerzésre, ugyanis mindkettőnek jó esélye van rá. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb egyikük harcolja ki, s azt gondolom, azzal tökéletesen elégedettek lehetünk.”

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy meglepően erős a mezőny.

„Nem számítottam arra, hogy ennyire felkészült versenyzők érkeznek ide. Előzetesen nem lehetett semmit tudni az erőviszonyokról, ugyanis gyakorlatilag szinte senki nem ismert senkit. Bízunk a pénteki sikerekben is. Ekkor a fiú kajakosoké és a leány kenusoké lesz a főszerep.”

Amit a barcelonai kvalifikációs versenyről írtunk:
Felhőtlen futamok reménye

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik