utanpotlassport.hu 2017.08.28 19:25 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kajak-kenu, felnőtt-vb: Dónusz Éva utánpótlás-kapitány elégedett a fiatalokkal

A racicei felnőtt-világbajnokságon szerzett tíz magyar éremből ötben „benne voltak” a fiatal kajakosok. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint Kopasz Bálint sebesülése miatt két érmet veszített a küldöttség. A legkellemesebb meglepetés Hajdu Jonatán és Fekete Ádám harmadik helyezése volt. Takács Tamara felnőtt a feladathoz, és kiválóan diktálta a tempót.

Gy. Szabó CsillaNem vallottak szégyent fiatal kajakosaink az elmúlt hétvégén a felnőtt-világbajnokságon. Sőt! A magyar delegáció által megszerzett tíz érem felének, vagyis ötnek megszerzése az ő nevükhöz is köthető. S bár az idén még huszonhárom éven aluli versenyzők egy részének, jövőre már koránál fogva is a felnőttek között lesz a helye, mostani remek helytállásuk megnyugtató a sportág hazai utánpótlás-nevelésére nézve. És a felnőtt válogatott jövőbeni eredményességét tekintve is, hiszen koruknál fogva sokáig lehet majd számítani rájuk.

Dónusz Éva utánpótlás-kapitánytól azt kértük, hogy értékelje a fiatalok teljesítményét.

– Kik azok, akikkel leginkább elégedett volt?

Takács Tamarának (jobb szélen) nagy része volt az aranyéremben Fotó: MTI/Kovács Tamás

Takács Tamarának (jobb szélen) nagy része volt az aranyéremben
 •  Fotó: MTI/Kovács Tamás

− Összességében mindenkivel. Nem mondhatom, hogy az ifjoncok közül bárki is csalódást okozott volna. Egyedül a kajaknégyesek ötszáz méterén indult egység B döntőjét nem értem. A hajóban három fiatal ült, örvendetes, hogy egyáltalán ott lehettek, nem vártunk többet tőlük, de nem is rukkoltak ki extra teljesítménnyel. Szemben a többiekkel, akik viszont igen. Természetesen vannak, akiktől vártam kiugrást, olyanok is, akik kellemesen megleptek, és történtek sajnos balszerencsés esetek is.

− Mint például Kopasz Bálint sebesülése.

− Igen, rá gondoltam, vele két érmet veszítettünk el, ebben biztos vagyok. Ami számomra a legszomorúbb, hogy egész évben erre az eseményre készült, mindent ennek rendelt alá. Az U23-as világbajnokságon is csak azért indult el, mert illeszkedett a felkészülési programjába, annak az egyik állomása volt. Számomra csoda, hogy mozgásképtelen ujjal egyáltalán még képes volt végigevezni a döntőit. Páratlan küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot.

− Kik okoztak kellemes meglepetést?

− Hajdu Jonatán és Fekete Ádám a kenukettesben mindenképpen. Az ő bronzérmükre nem számítottam, nagyszerű eredménynek tartom. A többi résztvevő hozzájuk képest erős fizikumát nézve tényleg meglepetés, hogy dobogóra állhattak. Szabó Ági aranyérme Hagymási Réka oldalán nekem ugyan egyáltalán nem volt váratlan, de még így is ki kell emelnem a teljesítményét. Lucz Dóra esetében már azt is nagy dolognak tartom, hogy döntős lett ebben a mezőnyben, ezért reális a nyolcadik helyezése. Balla Virág negyedik lett kenukettesben, amit az olimpiai számban különösen jó eredménynek tartok. Éppen csak lemaradtak a dobogóról, nála úgy érzem, talán túl sokat versenyzett az idén. De ez is hozzátartozik a tapasztalatszerzéshez.

− Nem beszéltünk Takács Tamaráról, aki beült a nagyok közé a női kajak négyesbe, és repítette a hajójukat.

− Igen, Tamara nagyszerűen versenyzett. De ő pont ezért nem is indult a korosztályos versenyeken, mert erre készült. Ráadásul ez is olimpiai szám, tehát különösen értékes. Első felnőtt-világbajnokságán tökéletesen ellátta a feladatát. Jó csapásszámot adott a többieknek, akik követni tudták, s ettől repült az a hajó. Én is ültem ebben a pozicíóban aktív koromban, tudom, milyen nagy szerepe volt tehát az aranyéremben. Huszonegy évesen fel tudott nőni ehhez a nagy feladathoz, amiért csak elismerés illeti.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.