HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.08.28 19:25 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kajak-kenu, felnőtt-vb: Dónusz Éva utánpótlás-kapitány elégedett a fiatalokkal

A racicei felnőtt-világbajnokságon szerzett tíz magyar éremből ötben „benne voltak” a fiatal kajakosok. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint Kopasz Bálint sebesülése miatt két érmet veszített a küldöttség. A legkellemesebb meglepetés Hajdu Jonatán és Fekete Ádám harmadik helyezése volt. Takács Tamara felnőtt a feladathoz, és kiválóan diktálta a tempót.

HIRDETÉS

Gy. Szabó CsillaNem vallottak szégyent fiatal kajakosaink az elmúlt hétvégén a felnőtt-világbajnokságon. Sőt! A magyar delegáció által megszerzett tíz érem felének, vagyis ötnek megszerzése az ő nevükhöz is köthető. S bár az idén még huszonhárom éven aluli versenyzők egy részének, jövőre már koránál fogva is a felnőttek között lesz a helye, mostani remek helytállásuk megnyugtató a sportág hazai utánpótlás-nevelésére nézve. És a felnőtt válogatott jövőbeni eredményességét tekintve is, hiszen koruknál fogva sokáig lehet majd számítani rájuk.

Dónusz Éva utánpótlás-kapitánytól azt kértük, hogy értékelje a fiatalok teljesítményét.

– Kik azok, akikkel leginkább elégedett volt?

Takács Tamarának (jobb szélen) nagy része volt az aranyéremben Fotó: MTI/Kovács Tamás

Takács Tamarának (jobb szélen) nagy része volt az aranyéremben
 •  Fotó: MTI/Kovács Tamás

− Összességében mindenkivel. Nem mondhatom, hogy az ifjoncok közül bárki is csalódást okozott volna. Egyedül a kajaknégyesek ötszáz méterén indult egység B döntőjét nem értem. A hajóban három fiatal ült, örvendetes, hogy egyáltalán ott lehettek, nem vártunk többet tőlük, de nem is rukkoltak ki extra teljesítménnyel. Szemben a többiekkel, akik viszont igen. Természetesen vannak, akiktől vártam kiugrást, olyanok is, akik kellemesen megleptek, és történtek sajnos balszerencsés esetek is.

− Mint például Kopasz Bálint sebesülése.

− Igen, rá gondoltam, vele két érmet veszítettünk el, ebben biztos vagyok. Ami számomra a legszomorúbb, hogy egész évben erre az eseményre készült, mindent ennek rendelt alá. Az U23-as világbajnokságon is csak azért indult el, mert illeszkedett a felkészülési programjába, annak az egyik állomása volt. Számomra csoda, hogy mozgásképtelen ujjal egyáltalán még képes volt végigevezni a döntőit. Páratlan küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot.

− Kik okoztak kellemes meglepetést?

− Hajdu Jonatán és Fekete Ádám a kenukettesben mindenképpen. Az ő bronzérmükre nem számítottam, nagyszerű eredménynek tartom. A többi résztvevő hozzájuk képest erős fizikumát nézve tényleg meglepetés, hogy dobogóra állhattak. Szabó Ági aranyérme Hagymási Réka oldalán nekem ugyan egyáltalán nem volt váratlan, de még így is ki kell emelnem a teljesítményét. Lucz Dóra esetében már azt is nagy dolognak tartom, hogy döntős lett ebben a mezőnyben, ezért reális a nyolcadik helyezése. Balla Virág negyedik lett kenukettesben, amit az olimpiai számban különösen jó eredménynek tartok. Éppen csak lemaradtak a dobogóról, nála úgy érzem, talán túl sokat versenyzett az idén. De ez is hozzátartozik a tapasztalatszerzéshez.

− Nem beszéltünk Takács Tamaráról, aki beült a nagyok közé a női kajak négyesbe, és repítette a hajójukat.

− Igen, Tamara nagyszerűen versenyzett. De ő pont ezért nem is indult a korosztályos versenyeken, mert erre készült. Ráadásul ez is olimpiai szám, tehát különösen értékes. Első felnőtt-világbajnokságán tökéletesen ellátta a feladatát. Jó csapásszámot adott a többieknek, akik követni tudták, s ettől repült az a hajó. Én is ültem ebben a pozicíóban aktív koromban, tudom, milyen nagy szerepe volt tehát az aranyéremben. Huszonegy évesen fel tudott nőni ehhez a nagy feladathoz, amiért csak elismerés illeti.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

2018.05.18 20:23:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a Real Madrid, a Puskás Akadémia pedig a Bayern München együttese ellen lépett pályára a Puskás-Suzuki-kupa második játéknapján. A kispestiek döntetlent értek el a királyiakkal szemben, míg a házigazdák - csakúgy, mint tavaly - legyűrték a bajorokat. Két játéknap után veretlenek a magyar csapatok, szombaton újabb három mérkőzéssel folytatódik a torna.

2018.05.18 16:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzeti Kézilabda Akadémia idén harmadszor rendezi meg utánpótlásprogramját, a Lurkófesztivált. A szombati egész napos rendezvény a 6-10 év közötti korosztálynak szól, és várhatóan közel négyszáz gyermeket érint, akik a projektben szereplő tíz iskolát képviselik majd a balatonboglári sportcsarnokban.

2018.05.15 19:13:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kialakult az elődöntő mezőnye az U17-es, angliai labdarúgó Európa-bajnokságon. A nyolc között a belgák és a spanyolok párharca ígérkezett a legkiélezettebb mérkőzésnek, ám mégis a holland-ír találkozó torkollott tizenegyespárbajba. A csoportkörben a portugálokat megelőző norvégok és svédek egyaránt búcsúztak, így a döntőbe jutásért az olaszok és a belgák, illetve a hollandok és az angolok csapnak össze.

2018.05.05 08:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bernáth Imre életében kétszeresen is emlékezetes nap lehet május hatodika. Egyfelől azért, mert az ökölvívók serdülőválogatottjának tagjaként szerepelhet a szerbek elleni korosztályos csapattalálkozón, másfelől mert aznap ünnepli 14. születésnapját.

HIRDETÉS
HIRDETÉS