utanpotlassport.hu 2017.08.28 19:25 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Kajak-kenu, felnőtt-vb: Dónusz Éva utánpótlás-kapitány elégedett a fiatalokkal

A racicei felnőtt-világbajnokságon szerzett tíz magyar éremből ötben „benne voltak” a fiatal kajakosok. Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint Kopasz Bálint sebesülése miatt két érmet veszített a küldöttség. A legkellemesebb meglepetés Hajdu Jonatán és Fekete Ádám harmadik helyezése volt. Takács Tamara felnőtt a feladathoz, és kiválóan diktálta a tempót.

Gy. Szabó CsillaNem vallottak szégyent fiatal kajakosaink az elmúlt hétvégén a felnőtt-világbajnokságon. Sőt! A magyar delegáció által megszerzett tíz érem felének, vagyis ötnek megszerzése az ő nevükhöz is köthető. S bár az idén még huszonhárom éven aluli versenyzők egy részének, jövőre már koránál fogva is a felnőttek között lesz a helye, mostani remek helytállásuk megnyugtató a sportág hazai utánpótlás-nevelésére nézve. És a felnőtt válogatott jövőbeni eredményességét tekintve is, hiszen koruknál fogva sokáig lehet majd számítani rájuk.

Dónusz Éva utánpótlás-kapitánytól azt kértük, hogy értékelje a fiatalok teljesítményét.

– Kik azok, akikkel leginkább elégedett volt?

Takács Tamarának (jobb szélen) nagy része volt az aranyéremben Fotó: MTI/Kovács Tamás

Takács Tamarának (jobb szélen) nagy része volt az aranyéremben
 •  Fotó: MTI/Kovács Tamás

− Összességében mindenkivel. Nem mondhatom, hogy az ifjoncok közül bárki is csalódást okozott volna. Egyedül a kajaknégyesek ötszáz méterén indult egység B döntőjét nem értem. A hajóban három fiatal ült, örvendetes, hogy egyáltalán ott lehettek, nem vártunk többet tőlük, de nem is rukkoltak ki extra teljesítménnyel. Szemben a többiekkel, akik viszont igen. Természetesen vannak, akiktől vártam kiugrást, olyanok is, akik kellemesen megleptek, és történtek sajnos balszerencsés esetek is.

− Mint például Kopasz Bálint sebesülése.

− Igen, rá gondoltam, vele két érmet veszítettünk el, ebben biztos vagyok. Ami számomra a legszomorúbb, hogy egész évben erre az eseményre készült, mindent ennek rendelt alá. Az U23-as világbajnokságon is csak azért indult el, mert illeszkedett a felkészülési programjába, annak az egyik állomása volt. Számomra csoda, hogy mozgásképtelen ujjal egyáltalán még képes volt végigevezni a döntőit. Páratlan küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot.

− Kik okoztak kellemes meglepetést?

− Hajdu Jonatán és Fekete Ádám a kenukettesben mindenképpen. Az ő bronzérmükre nem számítottam, nagyszerű eredménynek tartom. A többi résztvevő hozzájuk képest erős fizikumát nézve tényleg meglepetés, hogy dobogóra állhattak. Szabó Ági aranyérme Hagymási Réka oldalán nekem ugyan egyáltalán nem volt váratlan, de még így is ki kell emelnem a teljesítményét. Lucz Dóra esetében már azt is nagy dolognak tartom, hogy döntős lett ebben a mezőnyben, ezért reális a nyolcadik helyezése. Balla Virág negyedik lett kenukettesben, amit az olimpiai számban különösen jó eredménynek tartok. Éppen csak lemaradtak a dobogóról, nála úgy érzem, talán túl sokat versenyzett az idén. De ez is hozzátartozik a tapasztalatszerzéshez.

− Nem beszéltünk Takács Tamaráról, aki beült a nagyok közé a női kajak négyesbe, és repítette a hajójukat.

− Igen, Tamara nagyszerűen versenyzett. De ő pont ezért nem is indult a korosztályos versenyeken, mert erre készült. Ráadásul ez is olimpiai szám, tehát különösen értékes. Első felnőtt-világbajnokságán tökéletesen ellátta a feladatát. Jó csapásszámot adott a többieknek, akik követni tudták, s ettől repült az a hajó. Én is ültem ebben a pozicíóban aktív koromban, tudom, milyen nagy szerepe volt tehát az aranyéremben. Huszonegy évesen fel tudott nőni ehhez a nagy feladathoz, amiért csak elismerés illeti.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…