Kajak-kenu: a felnőttkapitány értékeli az utánpótláskorúak Eb-sikereit

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.18. 13:31
Címkék
Lehengerlő teljesítménnyel, tíz aranyéremmel végzett az éremtáblázat élén a magyar küldöttség a plovdivi felnőtt kajak-kenu Európa-bajnokságon. Külön öröm, hogy a sikerek nagy részét utánpótláskorú versenyzőink szállították, akikre a tokiói olimpián is építhet a szakvezetés. Honlapunknak az Eb-t Hüttner Csaba felnőttkapitány értékeli.

Leiner SomaMinden idők legeredményesebb kontinensviadalán van túl a magyar kajak-kenu válogatott, amely tíz aranyérem mellett három ezüstöt és ugyanennyi bronzot gyűjtött Bulgáriában. A sikerekben elévülhetetlen érdemei vannak ifjú versenyzőinknek, a csapat nagy részét utánpótláskorú, 23 éves vagy fiatalabb versenyzők alkották. A szövetségi kapitány, Hüttner Csaba nyugodt szívvel vetette be őket, és a honlapunknak azt is elmondta, miért.Leiner SomaMinden idők legeredményesebb kontinensviadalán van túl a magyar kajak-kenu válogatott, amely tíz aranyérem mellett három ezüstöt és ugyanennyi bronzot gyűjtött Bulgáriában. A sikerekben elévülhetetlen érdemei vannak ifjú versenyzőinknek, a csapat nagy részét utánpótláskorú, 23 éves vagy fiatalabb versenyzők alkották. A szövetségi kapitány, Hüttner Csaba nyugodt szívvel vetette be őket, és a honlapunknak azt is elmondta, miért.

„Nem mondanám, hogy teljes generációváltáson ment volna át a csapat, hiszen voltak idősebb versenyzők is, de tény, hogy a szövetség évek óta hangsúlyt fektet a fiatalok fejlődésére, menedzselésére, hogy minél hamarabb versenyezhessenek a legjobbak közt. Éppen ezért nem volt bennem félelem, hogyan viselik a nyomást, hiszen a többségük vet már részt Világ Kupán is, az pedig sokszor nagyobb kihívás, mint az Európa-bajnokság. Ismerik a közeget, így biztos voltam benne, hogy Plovdivban is kihozzák magukból a maximumot.”

A magyar csapat több aranyérmet gyűjtött, mint az éremtábla második és harmadik helyezettje összesen, természetesen a kapitány is boldogan értékelte a sikereket.

„Kivétel nélkül mindenki odatette magát, nagyon elégedett vagyok, túlszárnyalták a reményeimet. A szolnoki válogató után indultunk Plovdivba, így a versenyzők nem voltak csúcsformában, hiszen természetes, hogy elfáradtak, leeresztettek kicsit a hazai versenyek után. Az érmekben nem tűztünk ki konkrét célokat, az Eb ugyan fontos állomás volt a világbajnokság előtt, de a fő cél a nemzetközi mezőny tesztelése volt.”

A női négyes tagjaként, és 200 méteren is aranyérmet szerzett Lucz Dóra Plovdivban Forrás: korkep.sk
A női négyes tagjaként, és 200 méteren is aranyérmet szerzett Lucz Dóra Plovdivban Forrás: korkep.sk

A női négyes tagjaként, illetve 200 méteren is aranyérmet szerzett Lucz Dóra Plovdivban  •  Forrás: korkep.sk

Két-két aranyéremmel zárt Lucz Dóra és Takács Tamara, míg Kopasz Bálint 500 és 1000 méteren is bronzérmet szerzett. Az utánpótlásban sikert sikerre halmozó versenyzők nevét így az egész ország megismerte.

„Mindkét lány nagyon tehetséges, bebizonyította, hogy a felnőttek között is komolyan kell számolni vele. Képesek lehetnek arra, hogy uralják a következő évek női kajakját. Kiemelendő Kopasz Bálint teljesítménye is, hiszen nagyon nehéz ellenfelek ellen, bajnokok társaságában versenyzett, és tudott felállni a dobogóra két alkalommal is. Mindezt úgy, hogy fertőzéssel küzdött a kontinensviadal előtt, nem volt csúcsformában.”

Az épülő csapat következő nagy megméretése a racicei világbajnokság lesz, de a távlati célok között lebeg már a tokiói olimpia is. Biztató, hogy a most elért tizenhat dobogós helyezés felét olimpiai számban szerezték a mieink.

„Hasonló célokkal vágunk neki a világbajnokságnak, ahol természetesen erősebb mezőny vár a csapatra, de bízunk a sikeres szereplésben. Természetesen gondolunk az olimpiára is, a jelenlegi keret nagy része véleményem szerint eljut a tokiói játékokra, hiszen fiatalok, akik rengeteget fejlődnek addig.”

A világbajnokságot augusztus végén rendezik Csehországban.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik