Kajak-kenu: a II. válogatón négy fiatal harcolt ki felnőttvébé-kerettagságot

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.11. 18:44
Címkék
Nagy volt a nyüzsgés Szolnokon, ahol a kajak-kenu második országos válogatóját tartották, a felnőttek mellett az utánpótlásmezőny is versenyre kelt. A fiataloknak a legnagyobb tét a romániai ifjúsági és U23-as világbajnokságra való kvalifikáció volt, de négyen a felnőtt világbajnokságra is kerettagságot vívtak ki.

Leiner SomaA Holt-Tiszán négy napig a kajak-kenué volt a főszerep, hiszen a szegedi válogatóversenyt követően második alkalommal szálltak vízre legjobbjaink mind a felnőttek, mind az utánpótlás mezőnyében. A felnőttek előtt a plovdidi Európa bajnokság és a racicei világbajnokság áll, míg a fiatalok a romániai Pitesti ifjúsági és U23-as világbajnokságára készülnek.Leiner SomaA Holt-Tiszán négy napig a kajak-kenué volt a főszerep, hiszen a szegedi válogatóversenyt követően második alkalommal szálltak vízre legjobbjaink mind a felnőttek, mind az utánpótlás mezőnyében. A felnőttek előtt a plovdidi Európa bajnokság és a racicei világbajnokság áll, míg a fiatalok a romániai Pitesti ifjúsági és U23-as világbajnokságára készülnek.

Ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult Kopasz Bálint Forrás: MKKSZ
Ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult Kopasz Bálint Forrás: MKKSZ

Ezúttal is legyőzhetetlennek bizonyult Kopasz Bálint  •  Forrás: MKKSZ

Négy ifjú versenyző nemcsak a korosztályában volt képes kiugró teljesítményre, hanem a válogatón aratott győzelmük révén biztosan kerettagok lesznek a felnőttvébére is. Közülük a legkisebb meglepetést Kopasz Bálint okozta, aki már tavaly is dobogóra állhatott felnőtt Európa-bajnokságon, így abszolút esélyesként várta a kajakosok 500 és 1000 méterét. Előbbiben – bár a táv feléig nem állt élre– fokozatosan közelítette meg Tótka Sándort, és kiváló hajrával nyert az „idei legnehezebb ötszáz méterén”. Elmondása szerint ezren is meg kellett szenvednie a győzelemért, de végül másfél másodpercet vert Ceiner Benjáminra. A 20 éves algyői kajakos így mindkét világbajnokságra utazhat, időeredményei alapján a felnőttek közt is esélyesként száll vízre.

Hasonlóan büszke lehet Lucz Dóra, hiszen az UTE versenyzője a szegedi diadalt követően Szolnokon is nyerni tudott kétszáz méteren. Csakúgy, mint az első válogatón, ezúttal is nagy csatát vívott az első helyért a vasasos Vad Ninettával, akit végül bő fél másodperccel előzött meg. A 22 éves kajakos így élete első felnőtt világversenyére készülhet, saját bevallása szerint a hajráján kell még csiszolnia a racicei erőpróbáig.

Duplázni tudott a 21 éves, dunaújvárosi Hajdu Jonatán, aki az elmúlt évekhez hasonlóan nyert C-1200 méteren, de Fekete Ádám oldalán párosban is, így mindkét számban rajthoz állhat az augusztusi vébén. A négyszeres ifjúsági világbajnok kenusnak minden esélye megvan, hogy a felnőttek közt is legalább pontszerző helyen végezzen Csehországban. Ugyanez igaz a 23 esztendős, Eb-bronzérmes Balla Virágra is, aki a szegedi második helyet követően ezúttal legyőzte Devecseriné Takács Kincsőt C-1200 méteren. Párosban pont a legnagyobb riválisa oldalán diadalmaskodott 500-on, meggyőző, öt másodperces fölénnyel.

Nem elképzelhetetlen, hogy a négy fiatal indulóból hamar öt lesz, Takács Tamara ugyanis kiváló taktikával győzött a kajakosok ezer méteres döntőjében. Bár jelentős hátrányban volt, a végére tartogatta az erejét, és gyilkos hajrával három másodpercet vert a mezőnyre. Ha számára kedvezően alakul a felnőtt világbajnokság programja, akkor elképzelhető, hogy ezen a távon is rajthoz áll a győri versenyző, az utánpótlás megméretésen viszont biztosan nem száll vízre.

A válogatóversenyt követően Dónusz Éva kihirdette a július 27-30. közötti, romániai ifjúsági és U23-as világbajnokságra utazó keretet, amelyben a már emlegetett négy versenyző mellett szerepel Varga Ádám, aki Szolnokon majd hét másodperces előnnyel nyert 1000 méteren, de 500-on is könnyedén győzött. Természetesen a belgrádi korosztályos Európa-bajnokságon duplázni tudó Slihoczki, Szőke kenukettős is indul, csakúgy, mint a leányoknál a kétszázon győztes Orosz Adrienn, vagy a Biben, Bakó kajakduó.

IFJÚSÁGI ÉS U23-AS KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG, PITESTI (ROMÁNIA)
A magyar keret
Ifjúságiak. Fiúk.
Varga Ádám (KSI SE), Kós Benedek Tibor (Szarvas), Erős Patrik Dániel (TKKSE),Csokor Erik Ferenc (FTC), Obert Ákos (Graboplast Győr), Adolf Balázs (Szentendre), Kállai Róbert Gida (MTK) Slihoczki Ádám (Dunaferr SE) Szőke Attila (Lágymányos), Zombori Dominik (EDF Démász Szeged)
Leányok.Kőhalmi Emese Boglárka (KSI SE), Gazsó Dorka Alida (KSI SE), Biben Karina Klaudia (KSI SE), Bakó Olga (KSI SE), Orosz Adrienn (DKSC), Lucz Anna (UTE), Kovács Petra Sára (Tatay Hódy), Csikós Zsóka (Esztergomi KKSE), Nagy Bianka (EDF Démász Szeged), Bragato Giada (TKKSE), Szamosi Blanka (Hírös Kajak-Kenu)
U23. Férfiak.Kopasz Bálint (Algyői Sportkör),Birkás Balázs (EDF Démász Szeged), Noé Zsombor (Dunafüred), Bogár Gábor (Közgép SE), Koleszár Mátyás (Honvéd), Bodonyi András (EDF Démász Szeged), Hajdu Jonatán (Dunaferr SE), Koleszár Zoltán (ATOM SE), Dóri Bence Balázs (UTE), Khaut Kristóf (Graboplast Győr)
Nők. Lucz Dóra (UTE), Mihalik Sára Anna (Multi SE), Racskó Fruzsina Lilla (KSI SE) Malcsiner Eszter (UTE), Sabó Ágnes (KSI SE), Szénási Zsófia (UTE), Bónyai Regina (Baja), Kisbán Zsófia (Lágymányos), Balla Virág (Graboplast Győr), Sáling Laura (Graboplast Győr)

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik