Kajak-kenu: a 17 éves Varga Ádám két szakágban is remekelt az idén

Vágólapra másolva!
2017.10.26. 09:01
Címkék
Sikeres évet zártak idén az utánpótláskorú kajak-kenusok. Varga Ádám, a KSI 17 éves versenyzője is nagyszerűen szerepelt a korosztályos világversenyeken, az Eb-ről ezüstéremmel, a világbajnokságról egy arannyal és egy ezüsttel, a maratoni vébéről pedig két aranyéremmel tért haza. Ha tehetné, nem választana a gyorsasági és a maratoni szakág között, mert mind a kettőt szereti. Edzője, Matyus Zsolt szerint Ádám még sokra viheti, különösen azért, mert mentálisan erősebb, mint a társai.

Gy. Szabó CsillaÁlmodni sem lehetett volna jobb idénykezdetet, mint Varga Ádámét. A KSI 17 éves kajakosa megnyerte a hazai ifjúsági rangsorolót és a maratoni ob-t is. Méltán vághatott bizakodva a nemzetközi versenyeknek. Az első próba azon nyomban az ifi Eb volt júniusban Belgrádban. Kedvenc számában, vagyis a kajak egyes 1000 méterén nem is állt meg a dobogó második fokáig. A rövidebb, 500-as távon végül csak negyedik lett, de emiatt cseppet sem keseredett el.Gy. Szabó CsillaÁlmodni sem lehetett volna jobb idénykezdetet, mint Varga Ádámét. A KSI 17 éves kajakosa megnyerte a hazai ifjúsági rangsorolót és a maratoni ob-t is. Méltán vághatott bizakodva a nemzetközi versenyeknek. Az első próba azon nyomban az ifi Eb volt júniusban Belgrádban. Kedvenc számában, vagyis a kajak egyes 1000 méterén nem is állt meg a dobogó második fokáig. A rövidebb, 500-as távon végül csak negyedik lett, de emiatt cseppet sem keseredett el.

„Nem tudtam pontosan belőni a pályát, ezért csúsztam le a dobogóról. Egy hónappal később, a világbajnokságon viszont már nekem jött ki a lépés, és néhány századmásodperccel ugyan, de én bizonyultam a leggyorsabbnak”– állapítja meg igen bölcsen, amikor a nyári sikereiről kérdezzük.

Hiába, a legnagyobbak is el szokták ismerni, ha néha melléjük szegődik a szerencse. Igazságtalanság lenne azonban azt állítani, hogy a romániai világbajnokságon egyesben szerzett arany- és ezüstérmének bármi köze is lenne Fortuna asszonyhoz. Ádám keményen megdolgozott mindenért, amit eddig elért.

„Hat éve kezdtem csak kajakozni, kicsit későn a többiekhez képest. Korábban úsztam, de unalmasnak találtam és ezért váltottam. Eleinte tehát eléggé le voltam maradva, ami engem kifejezetten több munkára sarkallt. Küzdeni kellett, én pedig bevallom, hogy szeretek küzdeni.”

Varga Ádám egyelőre nem szeretne választani a gyorsasági és a maratoni számok között Forrás:MKKSZ
Varga Ádám egyelőre nem szeretne választani a gyorsasági és a maratoni számok között Forrás:MKKSZ

Varga Ádám egyelőre nem szeretne választani a gyorsasági és a maratoni számok között  •  Forrás:MKKSZ

S a küzdelemmel már meg is érkeztünk a maratoni versenyszámhoz. Idei teljesítményére ugyanis Dél-Afrikában, a korosztályos maratoni világbajnokságon tette fel Varga Ádám a koronát. Sem az egyéni számban, sem párosban (Vékassy Levente oldalán) nem talált legyőzőre. S bár a fiatalabb korosztályokban a gyorsasági és a maratoni számok között még nincs mély szakadék, azért kell némi fanatizmus ahhoz, hogy valaki a hosszú távokat is szeresse. A KSI fiatal kajakosa pedig szereti. S egyelőre nem igazán lennekedve választani közülük.

„Aki jó ezer méteren, annak a maraton is passzol, hiszen nálunk ez még csak huszonkét kilométer. Persze, tudni kell hozzá ki- és beszállni, megtanulni a technikát, de az sem túl bonyolult. Én azt szeretem benne, hogy nincs olyan nagy teljesítménykényszer, mint a gyorsaságin, ahol mondjuk egy kilométeren maximumot kell kiadni magunkból. Van időnk javításra, ugyanakkor izgalmas is, mert nem kötött a pálya, vannak ütközések, fordulók, futószakaszok. Alkalmazkodni kell a különböző terepviszonyokhoz. Én nagyon szeretem. Hogy másoknak mi a gondjuk vele? Van, aki fél a sérülésektől, vagy a futással van gondja. Amíg lehet, párhuzamosan csinálom a kettőt, s csak akkor fogok választani, ha tényleg elkerülhetetlen lesz”− vélekedik hősünk a benne rejlő kettősségről.

Na persze, akinek unalmas volt az úszómedence, annak az egyvonalú pálya sem túl izgalmas. A realitásokkal azonban fiatal kora ellenére tisztában van. S még ha el is ismeri, hogy nem az igazi sprinter típus, tudja, hogy a gyorsasági kajak-kenu számokban sokkal több a lehetőség. A maratoni nem olimpiai szám, s így kicsit mostohagyerek is a sportágban. Az ifjú kajakos, így ha végül választásra kényszerül, fájó szívvel, de mindenképpen az elismertebb gyorsasági mellett teszi le a voksát. Hiszen hosszú távra tervez, sikerekről, érmekről és olimpiáról álmodik, mint mindenki más az ő korában. Ráadásul megvan minden esélye, hogy az álmokat egyszer valóra váltsa.

A KSI edzője, Matyus Zsolt szerint a lehetőség a tanítványában van, csak ki kell aknázni:
„A felnőttsikerekig vezető út nagyon hosszú, és a neheze csak most következik. De elismerem, ha nem jön közbe sérülés, és semmi sem téríti el attól, amit kitűzött maga elé, tényleg szép jövőt jósolhatunk Ádámnak. Van benne valami, ami igen fontos és ritka kincs. Hihetetlenül stabil mentálisan. Ezért gondolom, hogy messzire juthat. Ma már nagyon jó pszichológusok segítik a sportolókat, mégis ez az a terület, ahol a legfontosabb a jó adottság, és ahol nehéz korrigálni. Neki viszont ez az erőssége. Ennek köszönhetően nagyon jó versenyző típus, nem szokott megijedni a saját árnyékától. És ez nagyon jó. Tudom, hogy az ezer méter az ő igazi száma, de a kétszázzal is sokat foglalkoztunk az idei edzéseken. A rajtja miatt, amely még nem tökéletes. A sprint tud rajta segíteni, hiszen kénytelen azonnal robbantani, és az indulásra koncentrálni. De ebből is a hosszabb távokon fog profitálni.”

Varga Ádám egyelőre nem tervez évekre előre. Mindig csak a soron következő verseny lebeg a szeme előtt. Most például a tavaszi rangsorolókra gondol. Ott dől el, hogy jövőre egyesben vagy inkább párosban versenyez többet.

Ha rajta múlik, mindkettőben.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik