Kajak-kenu: Zombori Dominik öt aranyat hozott az ORV-ről

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.22. 08:57
Címkék
A kajak-kenus Olimpiai Reménységek Versenyén öt aranyéremmel Zombori Dominik volt a magyar delegáció legeredményesebb versenyzője. Minden távon és számban szerzett aranyat, de a négyest csak idén szerette meg. Edzője szerint a 17 éves szegedi kenus ideális tanítvány.

Gy. Szabó CsillaHatvanhat éremmel tértek haza a magyar kajak-kenusok a Racicében megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyéről. A küldöttség legeredményesebb tagja a szegedi Zombori Dominik volt öt aranyérmével. A Démász Szeged VSE tizenhét esztendős kenusa a teljes repertoárban bizonyított, hiszen nyert egyesben, párosban és négyesben, kétszázon, ötszázon és ezer méteren. Az idei korosztályos világversenyeken ugyan már bontogatta szárnyait, két ezüstérmet és egy negyedik helyet könyvelhetett el, de a hétvégi ORV-n mutatta meg igazán, mire is képes. S bár ezzel a viadallal kapcsolatban szép emlékeket őriz, hiszen már tavaly is bezsebelhetett két aranyat és három bronzot, mostani szereplése kicsit őt is meglepte.Gy. Szabó CsillaHatvanhat éremmel tértek haza a magyar kajak-kenusok a Racicében megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyéről. A küldöttség legeredményesebb tagja a szegedi Zombori Dominik volt öt aranyérmével. A Démász Szeged VSE tizenhét esztendős kenusa a teljes repertoárban bizonyított, hiszen nyert egyesben, párosban és négyesben, kétszázon, ötszázon és ezer méteren. Az idei korosztályos világversenyeken ugyan már bontogatta szárnyait, két ezüstérmet és egy negyedik helyet könyvelhetett el, de a hétvégi ORV-n mutatta meg igazán, mire is képes. S bár ezzel a viadallal kapcsolatban szép emlékeket őriz, hiszen már tavaly is bezsebelhetett két aranyat és három bronzot, mostani szereplése kicsit őt is meglepte.

– Milyen célokkal utaztál el Csehországba?

– Azzal az elhatározással vágtam neki a versenynek, hogy megismétlem az elmúlt évi teljesítményemet – mesélte honlapunknak hazaérkezését követően Zombori Dominik. – Túlszárnyaltam ezt a célkitűzést, aminek nagyon örülök. Igazából az Eb-re meg a vébére időzítettük a formámat, az volt a fő verseny, de kis pihenő után az ORV-re is komolyan készültem. Nagyon hosszú volt a versenyidőszak, meg előtte a felkészülés, úgyhogy mostanra alaposan elfáradtam.

− A négyesnek vezérevezőse voltál, szereted ezt a számot?

Zombori Dominik a dobogó tetején Racicében párjával Kocsis Ádámmal (középen) Forrás:ICF
Zombori Dominik a dobogó tetején Racicében párjával Kocsis Ádámmal (középen) Forrás:ICF

Zombori Dominik a dobogó tetején Racicében párostársával, Kocsis Ádámmal (középen)  •  Forrás:ICF

− Bevallom, idáig nem igazán kedveltem, de az idén változott a véleményem, s végül nagyon megszerettem. Sok minden múlik rajtam a hajó elejében, a csapásszám, a ritmus, hogy mikor indítunk, de ez azért elsősorban mégiscsak csapatmunka, mind a négyen egyformán megdolgozunk a sikerért. Kocsis Ádámmal két számban is nyerni tudtunk, vele nagyon szeretek versenyezni. Kicsi korunk óta ismerjük egymást, de idén csiszolódtunk ilyen tökéletesen össze. Bízunk egymásban, támogatjuk egymást, remélem sokáig együtt maradunk.

− Egyéniben milyen céljaid vannak?

− Jövőre még ifjúsági korú leszek, nagyon szeretnék világversenyen aranyat nyerni, főleg olimpiai számban, elsősorban az ezer méteres egyesre vagy párosra gondolok. A messzi jövőben pedig kijutni az ötkarikás játékokra, az az igazi vágyam. De az nagyon messze van, sok versenyt kellene még addig megnyernem.

Edzője, Boldizsár Gáspár szerint a 17 éves kenusnak erre megvan minden esélye, hiszen nála jobb tanítványt elképzelni sem lehet. Ilyen fiatal korban azonban még nagyon nehéz jósolgatni, ami biztos, az a jelen.

„Már most, tizenhét évesen teljesen profi a hozzáállása – jellemezte Boldizsár Gáspár, a Démász Szegedi VSE edzője tanítványát. – Az edzés legelejétől a legvégéig tudatosan dolgozik, s ugyanilyen megfontoltan pihen, táplálkozik. Minden apróságra odafigyel. A fizikai képességei jók, megfelelő a mozgáskultúrája. Bármi kijöhet belőle. Külön örülök annak, hogy ilyen jól sikerült a négyesben helytállnia. A csapathajós versenyzés különösen hasznos az egyéni teljesítmény, de még a kettes szempontjából is. Utóbbiban Kocsis Ádámmal remek párost alkotnak, ha együtt maradnak, sok sikerben lehet még részük. A szakítópróba azonban még csak most jön, a középiskolai tanulmányok befejeztével nagyon sok versenyzőnket veszítjük el, mert nem tudják összeegyeztetni a tanulást vagy a munkát az edzésekkel. Nálunk ugyanis az élvonalban maradáshoz elengedhetetlenül fontos a napi kétszeri gyakorlás. Dominik szerencsére nagyon jól tanul, ezért bízom benne, hogy neki talán sikerül majd ezt a kritikus életkort is átvészelni. És akkor tényleg semmi sem állíthatja meg a szép és hosszú kenuskarrierben.”

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik