Kajak-kenu, ORV: már húsz aranynál tartanak a magyar fiatalok

Vágólapra másolva!
2017.09.16. 21:54
Címkék
A magyar kajakosok folytatják az éremgyűjtést Racicében, az Olimpiai Reménységek Versenyén. Szombaton 11 arany, 8 ezüst és 5 bronz volt a termés. A leány kajak-négyesek versenyében kettős magyar győzelem született, a fiatalabbak megverték az idősebbeket. A nemzetközi mezőnyből a magyar együttes messze kiemelkedik teljesítményével, és vezeti a pontversenyt.

gy.Úgy látszik, Racice kifejezetten szerencsét hoz a magyar kajak-kenusoknak. A cseh városban rendezték néhány hete a felnőtt-világbajnokságot, s akkor sem panaszkodhattunk az eredményekre. Most, az Olimpiai Reménységek Versenyén a legfiatalabbak mérik össze tudásukat a világ legjobbjaival, és két nap után már 48 szerzett éremnél jár a magyar küldöttség. Ez csak hattal kevesebb, mint a tavaly az egész viadal során begyűjtött 54 dobogós helyezés. De a vasárnapi 200 méteres döntők még hátra vannak, ahol a legjobb 15-17 év közötti versenyzők semmiképpen sem fognak spórolni az energiájukkal. Bátran kijelenthetjük, hogy idén még a tavalyi remek szereplést is túlszárnyalhatják fiataljaink. Nem lenne meglepetés, hiszen nyáron az utánpótlásunk minden világversenyén kitűnően megállta a helyét. A legfiatalabbaknak rendezett ORV-n csupán folytatódik a tendencia, ami leginkább azért fontos, mert a csapatban újoncok is szerepelnek, nemcsak a nemzetközi porondon már bizonyított legjobbak.gy.Úgy látszik, Racice kifejezetten szerencsét hoz a magyar kajak-kenusoknak. A cseh városban rendezték néhány hete a felnőtt-világbajnokságot, s akkor sem panaszkodhattunk az eredményekre. Most, az Olimpiai Reménységek Versenyén a legfiatalabbak mérik össze tudásukat a világ legjobbjaival, és két nap után már 48 szerzett éremnél jár a magyar küldöttség. Ez csak hattal kevesebb, mint a tavaly az egész viadal során begyűjtött 54 dobogós helyezés. De a vasárnapi 200 méteres döntők még hátra vannak, ahol a legjobb 15-17 év közötti versenyzők semmiképpen sem fognak spórolni az energiájukkal. Bátran kijelenthetjük, hogy idén még a tavalyi remek szereplést is túlszárnyalhatják fiataljaink. Nem lenne meglepetés, hiszen nyáron az utánpótlásunk minden világversenyén kitűnően megállta a helyét. A legfiatalabbaknak rendezett ORV-n csupán folytatódik a tendencia, ami leginkább azért fontos, mert a csapatban újoncok is szerepelnek, nemcsak a nemzetközi porondon már bizonyított legjobbak.

A pénteki 9 arany- 6 ezüst- és 9 bronzérem után a szombati 500 méteres döntőkben 11, 8 és 5 lett a termés, amely pontosan megegyező éremszámot jelent ugyan, a mai eredmény mégis jobb, hiszen a fényesebben csillogókból több van. A győztesek közül mindenképpen a Gönczöl Laura, Opavszky Réka kenu kettes győzelmét kell elsőként említeni, hiszen mindössze tizennégy esztendősek.

Gazsó Alida Dóra világbajnokhoz méltón nyerte futamát Forrás:ksi
Gazsó Alida Dóra világbajnokhoz méltón nyerte futamát Forrás:ksi

Gazsó Alida Dóra világbajnokhoz méltón nyerte futamát  •  Forrás: ksi

Érdekesség, hogy a leány-kajaknégyesek versenyében úgy született kettős magyar siker, hogy a fiatalabb 2002-es születésű egység végzett az első helyen, az esélyesebb, egy kivétellel 2000-es születésűekből álló idősebb hajó pedig „csak” második lett. Külön öröm, hogy a hagyományosan eredményes felnőtt női kajaknégyes utánpótlása miatt egyáltalán nem kell aggódni. A legidősebbek vagyis a 17 évesek leány kajak egyesében a világbajnok Gazsó Alina Dóra nagy magabiztossággal nyert, Bakó Olgát megelőzve. Ugyanebben a számban de a legfiatalabbak, vagyis a 15 évesek versenyén is kettős magyar győzelem született, Szellák Szabináé lett arany, Kőhalmi Emeséé az ezüst. Szelláknak egyébként nagy része volt abban is, hogy a fiatalabb négyes legyőzte az idősebbet.

A fiúknál a kenusok tettek ki leginkább magukért, Zombori Dominik nemcsak a legidősebbek kenu egyesét nyerte meg, de benne volt az aranyérmes kenunégyesben is, pénteken pedig Kocsis Ádámmal nyert a leghosszabb távon, párosban. A legfiatalabbak között Kiss Ádám tudott 1000 méter után 500-on is duplázni kajak egyesben, ahogy a 17 évesek között kenu egyesben Nagy Bianka is.

Ami a nemzetközi tendenciákat illeti, a leány kajakosoknál leginkább a németek veszik fel a versenyt a magyarokkal, a pénteken aranyérmet nyert, ifjúsági világbajnok Csikós Zsókát is szombaton a németJosefine Landt szorította le a dobogó legmagasabb fokáról. Kenuban mindkét nemben remekül szerepeltek a kanadai egységek, a fiú kajakosoknál amúgy igen kiegyensúlyozott a mezőny, a nagyon erős német csapat mögött szlovákok, dánok és lettek egyaránt nyertek érmeket.

Vasárnap újabb huszonhárom döntőre kerül sor, ezúttal a legrövidebb, a 200 méteres távokon.

További korosztályos hírekKAJAK-KENUBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik