utanpotlassport.hu 2017.10.06 12:27 Frissítve: 2017.10.06 12:29

Jégkorong: a 2008-as szapporói hősök a ma utánpótlás-nevelésében

Csaknem tíz év eltelt a magyar jégkorong legnagyobb sikere, a szapporói B divíziós világbajnoki cím óta. A játékosok nagy része azóta már visszavonult, ugyanakkor nem szakadt el a sportágtól, sőt, többen a hazai utánpótlásban kezdtek dolgozni.

Bruckner VinceEgészen biztos, hogy minden magyar jégkorongbarát szívesen emlékszik vissza a sportág történetének legnagyobb sikerére, a 2008-as szapporói csodára, amikor a felnőttválogatott először harcolta ki az A csoportos tagságot, a feljutásért 2-0-ra győzve le az ukránokat. Azóta már eltelt csaknem tíz év, és az akkori éljátékosok nagy része visszavonult.

A szövetség 90. születésnapja alkalmából tartott gálán azonban Ladányiék bizonyították, hogy még mindig nagyon tudnak. Ami nem is csoda, hiszen nem szakadtak el a sportágtól, és a hazai hoki szempontjából mindenképpen reménykeltő, hogy többen közülük az utánpótlásban helyezkedtek el az aktív játék befejezése után.

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival Forrás: vasassc.hu

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival  •  Forrás: vasassc.hu

A Vasasban nem is kérdés, hogy jó kezekben vannak-e a fiatalok, hiszen a szakosztály-igazgató Szuper Leventének, a szakmai igazgatót pedig Ladányi Balázsnak hívják. Előbbi amúgy kapusedző, utóbbi a klub U20-as együttesének a vezetőedzője. Mellettük Horváth András az U18-as, Peterdi Imre az U16-os csapatot irányítja. Horváth klubfeladatai mellett az U15-ös válogatottért felel, amelynek éppen a hétvégén tart edzőtábort.

A MAC Budapest környékén is pozitív helyzetről számolhatunk be, a klubot szakmai igazgatóként Kangyal Balázs irányítja az U18-as csapat vezetőedzői feladata mellett. Tokaji Viktor az U16-os társaságért felel, a felnőttcsapat másodedzőjeként dolgozó Svasznek Bence pedig az U16-os válogatottat vezeti.

Kiemelhető még a Kanadai-Magyar Hokiklubban dolgozó Sille Tamás, aki a felnőttek mellett az U20-asokkal dolgozik, valamint az U20-as válogatott mellett edzőként tevékenykedő Vas Márton is.

A sportágra nézve tehát mindenképpen kedvező, hogy az egykori példaképek a hazai utánpótlásban dolgoznak, ami részint motivációt jelent a fiataloknak, részint pedig garancia lehet a következő sikerekre, hiszen a szapporói hősök ismerik az addig vezető utat.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.22 15:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Czipó Vivien ötszörös utánpótlás Európa-bajnok dartsversenyzőt senkinek sem kell bemutatni a sportág hazai rajongóinak körében. Mostantól azonban a nemzetközi elit tagjai is alighanem megjegyzik majd a 17 éves versenyző nevét, miután a második helyen végzett a németországi Kalkarban rendezett rangos BDO-WDF verseny 112 fős felnőttmezőnyében.

2018.04.20 22:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Őrült meccseknek lehettünk tanúi a labdarúgó UEFA Ifjúsági Liga nyoni elődöntőjében. Előbb a Chelsea harcolta ki a fináléba jutást, miután 2−2-es rendes játékidőt követően a tizenegyesekben búcsúztatta a Porto gárdáját. A Manchester City és a Barcelona párharca kilenc gólt hozott, a katalánok 5−4-re diadalmaskodtak. A döntőt hétfőn rendezik.

2018.04.19 12:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés szezont fut az egriek 17 éves kézilabdázója, Tóth Rajmond. Az ígéretes irányító már 168 gólt szerzett az ifjúsági bajnokság 2017/18-as évadjában. Honlapunknak beszélt klubjáról, a korosztályos válogatottról és a céljairól is.

2018.04.07 08:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Berlinben ma kezdődik az ifjúsági cselgáncsozók Európa-kupája, amelyen tavaly olyan erős mezőny gyűlt össze, hogy több magyar reménység is érem nélkül maradt. Bíró Norbert szerint valamelyest azért gyengébb lesz a verseny, mint az egy évvel ezelőtti, és reméli sikeresebben zárják versenyzőink a megméretést, mint 2017-ben.

2018.04.04 21:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét Pusztai Lizáról szólt a kardozók versenye, a BVSC-Zugló versenyzője bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon Veronában. A 17 éves, még kadétkorú versenyző ezzel ötödik érmét szerezte meg az idei korosztályos világversenyeken. A fiúk közül klubtársa, Nagy Martin szerepelt a legjobban, ő a 27. helyen végzett.