utanpotlassport.hu 2017.10.06 12:27 Frissítve: 2017.10.06 12:29

Jégkorong: a 2008-as szapporói hősök a ma utánpótlás-nevelésében

Csaknem tíz év eltelt a magyar jégkorong legnagyobb sikere, a szapporói B divíziós világbajnoki cím óta. A játékosok nagy része azóta már visszavonult, ugyanakkor nem szakadt el a sportágtól, sőt, többen a hazai utánpótlásban kezdtek dolgozni.

Bruckner VinceEgészen biztos, hogy minden magyar jégkorongbarát szívesen emlékszik vissza a sportág történetének legnagyobb sikerére, a 2008-as szapporói csodára, amikor a felnőttválogatott először harcolta ki az A csoportos tagságot, a feljutásért 2-0-ra győzve le az ukránokat. Azóta már eltelt csaknem tíz év, és az akkori éljátékosok nagy része visszavonult.

A szövetség 90. születésnapja alkalmából tartott gálán azonban Ladányiék bizonyították, hogy még mindig nagyon tudnak. Ami nem is csoda, hiszen nem szakadtak el a sportágtól, és a hazai hoki szempontjából mindenképpen reménykeltő, hogy többen közülük az utánpótlásban helyezkedtek el az aktív játék befejezése után.

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival Forrás: vasassc.hu

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival  •  Forrás: vasassc.hu

A Vasasban nem is kérdés, hogy jó kezekben vannak-e a fiatalok, hiszen a szakosztály-igazgató Szuper Leventének, a szakmai igazgatót pedig Ladányi Balázsnak hívják. Előbbi amúgy kapusedző, utóbbi a klub U20-as együttesének a vezetőedzője. Mellettük Horváth András az U18-as, Peterdi Imre az U16-os csapatot irányítja. Horváth klubfeladatai mellett az U15-ös válogatottért felel, amelynek éppen a hétvégén tart edzőtábort.

A MAC Budapest környékén is pozitív helyzetről számolhatunk be, a klubot szakmai igazgatóként Kangyal Balázs irányítja az U18-as csapat vezetőedzői feladata mellett. Tokaji Viktor az U16-os társaságért felel, a felnőttcsapat másodedzőjeként dolgozó Svasznek Bence pedig az U16-os válogatottat vezeti.

Kiemelhető még a Kanadai-Magyar Hokiklubban dolgozó Sille Tamás, aki a felnőttek mellett az U20-asokkal dolgozik, valamint az U20-as válogatott mellett edzőként tevékenykedő Vas Márton is.

A sportágra nézve tehát mindenképpen kedvező, hogy az egykori példaképek a hazai utánpótlásban dolgoznak, ami részint motivációt jelent a fiataloknak, részint pedig garancia lehet a következő sikerekre, hiszen a szapporói hősök ismerik az addig vezető utat.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.