HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.10.06 12:27 Frissítve: 2017.10.06 12:29

Jégkorong: a 2008-as szapporói hősök a ma utánpótlás-nevelésében

Csaknem tíz év eltelt a magyar jégkorong legnagyobb sikere, a szapporói B divíziós világbajnoki cím óta. A játékosok nagy része azóta már visszavonult, ugyanakkor nem szakadt el a sportágtól, sőt, többen a hazai utánpótlásban kezdtek dolgozni.

HIRDETÉS

Bruckner VinceEgészen biztos, hogy minden magyar jégkorongbarát szívesen emlékszik vissza a sportág történetének legnagyobb sikerére, a 2008-as szapporói csodára, amikor a felnőttválogatott először harcolta ki az A csoportos tagságot, a feljutásért 2-0-ra győzve le az ukránokat. Azóta már eltelt csaknem tíz év, és az akkori éljátékosok nagy része visszavonult.

A szövetség 90. születésnapja alkalmából tartott gálán azonban Ladányiék bizonyították, hogy még mindig nagyon tudnak. Ami nem is csoda, hiszen nem szakadtak el a sportágtól, és a hazai hoki szempontjából mindenképpen reménykeltő, hogy többen közülük az utánpótlásban helyezkedtek el az aktív játék befejezése után.

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival Forrás: vasassc.hu

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival  •  Forrás: vasassc.hu

A Vasasban nem is kérdés, hogy jó kezekben vannak-e a fiatalok, hiszen a szakosztály-igazgató Szuper Leventének, a szakmai igazgatót pedig Ladányi Balázsnak hívják. Előbbi amúgy kapusedző, utóbbi a klub U20-as együttesének a vezetőedzője. Mellettük Horváth András az U18-as, Peterdi Imre az U16-os csapatot irányítja. Horváth klubfeladatai mellett az U15-ös válogatottért felel, amelynek éppen a hétvégén tart edzőtábort.

A MAC Budapest környékén is pozitív helyzetről számolhatunk be, a klubot szakmai igazgatóként Kangyal Balázs irányítja az U18-as csapat vezetőedzői feladata mellett. Tokaji Viktor az U16-os társaságért felel, a felnőttcsapat másodedzőjeként dolgozó Svasznek Bence pedig az U16-os válogatottat vezeti.

Kiemelhető még a Kanadai-Magyar Hokiklubban dolgozó Sille Tamás, aki a felnőttek mellett az U20-asokkal dolgozik, valamint az U20-as válogatott mellett edzőként tevékenykedő Vas Márton is.

A sportágra nézve tehát mindenképpen kedvező, hogy az egykori példaképek a hazai utánpótlásban dolgoznak, ami részint motivációt jelent a fiataloknak, részint pedig garancia lehet a következő sikerekre, hiszen a szapporói hősök ismerik az addig vezető utat.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

2018.07.31 21:57:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szőke Alex a 87 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, míg Váncza István a 63 kilósok dobogójának a harmadik fokára állt fel a Rómában zajló junior birkózó Európa-bajnokság kötöttfogású küzdelmeinek második versenynapján. A 72 kilogrammos Lévai Tamás pedig bronzéremért lép szőnyegre szerdán.

2018.07.24 17:56:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az elmúlt szezon bronzérmes együttesében, Érden folytatja pályafutását a Nemzeti Kézilabda balszélsője, Schatzl Natalie. A 18 éves játékos a megtisztelő megkeresésről, a NEKÁ-ról és a következő évadról is beszélt az utanpotlassport.hu-nak. A játékos mindenekelőtt az augusztus eleji U18-as világbajnokságra koncentrál.

2018.07.24 12:06:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezárult a finnországi U19-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre, s meglepetéseket már most regisztrálhattunk. Ugyan az A-csoportban érvényesült a papírforma, azaz továbbjutott az olasz, illetve a portugál válogatott, a B jelű kvartettben az ukránok csoportelsőként, veretlenül zártak. Északkeleti szomszédunk meglepetéssikere egyben a címvédő angolok búcsúját is jelentette, a második helyen a franciák jutottak tovább.

2018.07.24 11:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Pusztai Liza jutott legtovább az utánpótláskorú magyarok közül a vuhszi felnőtt vívó-világbajnokságon. A BVSC-Zugló kardozója a tizenhat közé jutásért búcsúzott Kínában. Rajta kívül a másik három versenyző is jól helytállt élete első felnőttvébéjén.

HIRDETÉS
HIRDETÉS