Jégkorong: a 2008-as szapporói hősök a ma utánpótlás-nevelésében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.06. 12:27
Címkék
Csaknem tíz év eltelt a magyar jégkorong legnagyobb sikere, a szapporói B divíziós világbajnoki cím óta. A játékosok nagy része azóta már visszavonult, ugyanakkor nem szakadt el a sportágtól, sőt, többen a hazai utánpótlásban kezdtek dolgozni.

Bruckner VinceEgészen biztos, hogy minden magyar jégkorongbarát szívesen emlékszik vissza a sportág történetének legnagyobb sikerére, a 2008-as szapporói csodára, amikor a felnőttválogatott először harcolta ki az A csoportos tagságot, a feljutásért 2-0-ra győzve le az ukránokat. Azóta már eltelt csaknem tíz év, és az akkori éljátékosok nagy része visszavonult.Bruckner VinceEgészen biztos, hogy minden magyar jégkorongbarát szívesen emlékszik vissza a sportág történetének legnagyobb sikerére, a 2008-as szapporói csodára, amikor a felnőttválogatott először harcolta ki az A csoportos tagságot, a feljutásért 2-0-ra győzve le az ukránokat. Azóta már eltelt csaknem tíz év, és az akkori éljátékosok nagy része visszavonult.

A szövetség 90. születésnapja alkalmából tartott gálán azonban Ladányiék bizonyították, hogy még mindig nagyon tudnak. Ami nem is csoda, hiszen nem szakadtak el a sportágtól, és a hazai hoki szempontjából mindenképpen reménykeltő, hogy többen közülük az utánpótlásban helyezkedtek el az aktív játék befejezése után.

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival Forrás: vasassc.hu
Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival Forrás: vasassc.hu

Ladányi Balázs a Vasas fiatal jégkorongozóival  •  Forrás: vasassc.hu

A Vasasban nem is kérdés, hogy jó kezekben vannak-e a fiatalok, hiszen a szakosztály-igazgató Szuper Leventének, a szakmai igazgatót pedig Ladányi Balázsnak hívják. Előbbi amúgy kapusedző, utóbbi a klub U20-as együttesének a vezetőedzője. Mellettük Horváth András az U18-as, Peterdi Imre az U16-os csapatot irányítja. Horváth klubfeladatai mellett az U15-ös válogatottért felel, amelynek éppen a hétvégén tart edzőtábort.

A MAC Budapest környékén is pozitív helyzetről számolhatunk be, a klubot szakmai igazgatóként Kangyal Balázs irányítja az U18-as csapat vezetőedzői feladata mellett. Tokaji Viktor az U16-os társaságért felel, a felnőttcsapat másodedzőjeként dolgozó Svasznek Bence pedig az U16-os válogatottat vezeti.

Kiemelhető még a Kanadai-Magyar Hokiklubban dolgozó Sille Tamás, aki a felnőttek mellett az U20-asokkal dolgozik, valamint az U20-as válogatott mellett edzőként tevékenykedő Vas Márton is.

A sportágra nézve tehát mindenképpen kedvező, hogy az egykori példaképek a hazai utánpótlásban dolgoznak, ami részint motivációt jelent a fiataloknak, részint pedig garancia lehet a következő sikerekre, hiszen a szapporói hősök ismerik az addig vezető utat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik