Jégkorong, U20-as vb: Kiss Dávid, a válogatott edzője értékel

Vágólapra másolva!
2017.12.18. 20:27
Címkék
Nagy csaták után, öt vereséggel esett ki az U20-as válogatott a divízió I/A csoportból a franciaországi világbajnokságon. A válogatott másodedzője Kiss Dávid szerint egyelőre bravúr lett volna a bennmaradás, reális eredmény született. Ugyanakkor mégis látott pozitívumokat, amelyekre lehet építkezni.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Nem volt sikeres a franciaországi kirándulás, győzelem nélkül zárta az U20-as jégkorong-válogatott a szombaton véget ért divízió I/A-világbajnokságot. A Jarmo Tolvanen vezette társaság a tornán többször produkált biztató játékot, méltó ellenfele volt a világelithez tartozó csapatoknak, de mérkőzést nem tudott nyerni. Ahhoz a legközelebb egyébként a házigazda franciák ellen állt a társaság, amelyen négy perccel vége előtt még vezetett, végül hosszabbításban úszott el a meccs.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Nem volt sikeres a franciaországi kirándulás, győzelem nélkül zárta az U20-as jégkorong-válogatott a szombaton véget ért divízió I/A-világbajnokságot. A Jarmo Tolvanen vezette társaság a tornán többször produkált biztató játékot, méltó ellenfele volt a világelithez tartozó csapatoknak, de mérkőzést nem tudott nyerni. Ahhoz a legközelebb egyébként a házigazda franciák ellen állt a társaság, amelyen négy perccel vége előtt még vezetett, végül hosszabbításban úszott el a meccs.

Előrelépett az U20-as válogatott, de ez sem volt elég a bennmaradáshoz Franciaországban Forrás: MJSZ
Előrelépett az U20-as válogatott, de ez sem volt elég a bennmaradáshoz Franciaországban Forrás: MJSZ

Előrelépett az U20-as válogatott, de ez sem volt elég a bennmaradáshoz Franciaországban  •  Forrás: MJSZ

A válogatott edzője, Kiss Dávid szerint fájó a kiesés, azonban egyelőre el kell ismerni, ez a realitás:
„Egyértelmű, hogy a világ tizenhat legjobb csapata között szerettünk volna maradni, ugyanakkor be kell látnunk, bravúr lett volna, ha sikerül. Egyértelműen látható a fejlődés, de az is érezhető: további előrelépésre van szükség ahhoz, hogy meg tudjunk ragadni az elitben.”

A hatodik hely ellenére is látott pozitívumokat, amelyeket a játékosoknak is igyekeztek hangsúlyozni. Szerinte a későbbiekben ezekből kiindulva lehet építkezni:
„Sok előremutató dolgot láthattunk. A srácok bizonyították, hogy a világ élvonalába tartozó csapatok ellen is képesek jó mérkőzést játszani. Hatvan percen keresztül azonban ezt még nem tudjuk végrehajtani. Elsősorban ebben kell fejlődnünk, mert ezek a válogatottak a néhány perces megingásokat is azonnal kihasználják.”

Kiss Dávid szerint nemzetközi tapasztalat terén előttünk járnak az ellenfelek Fotó: Fehér Gábor
Kiss Dávid szerint nemzetközi tapasztalat terén előttünk járnak az ellenfelek Fotó: Fehér Gábor

Kiss Dávid szerint nemzetközi tapasztalat terén előttünk járnak az ellenfelek  •  Fotó: Fehér Gábor

Kijelenthető tehát, hogy a magyar csapat előtt végző riválisok egyelőre a mieink előtt járnak. Kiss Dávid szerint ennek legfőbb oka, hogy az ellenfelek komolyabb ligákban edződnek, mint a mi fiataljaink:
„Úgy látom, leginkább a rutin hiányzott a bennmaradáshoz. A többi csapat hokisai többnyire vagy nagyon erős juniorbajnokságokban vagy felnőtt másodosztályú bajnokságokban játszanak. Számunkra is itt az Erste Liga, fontos lenne, hogy ott minél több fiatal kapjon rendszeresen lehetőséget. A fő hiányosságot, ami mind az előbbiekből adódik, abban látom, hogy nem vagyunk elég gyorsak koronggal, valamint a helyzeteinket nagyon rossz arányban váltjuk gólra. Az pedig ezen a szinten nem fér bele.”

Jövőre a divízió I/B-ben folytatja az U20-as csapat, amely kiesőként a legmagasabban rangsorolt együttes lesz a tornán. A szakvezető óvatosan fogalmaz a 2018-as viadallal kapcsolatban.

„Nem szeretnék olyan kijelentést tenni, hogy nekünk jövőre azonnal vissza kell jutnunk az elitbe. Persze biztosan ez lesz a célunk, de egyik leendő riválisunkról sem lehet azt mondani, hogy könnyű ellenfél lenne. Nehéz feladat vár ránk.”

További korosztályos hírekJÉGKORONGBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik