Jégkorong: U18-as világbajnoki rajt pénteken a dánok ellen

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.06. 15:59
Címkék
Nemcsak a családtagoknak, barátoknak játszana az U18-as jégkorong-válogatott a pénteken kezdődő bledi divízió I/A csoportos világbajnokságon, hanem a sportág közösségének is bizonyítaná, mennyit fejlődött a magyar hoki.

Pusztai Viola „A győztesek hisznek magukban, a bajnokok bíznak a csapattársaikban” – ezzel a jelmondattal vág az U18-as jégkorong-válogatott az április 7-én kezdődő bledi divízió I/A csoportos világbajnokságnak. A csapat tavaly Asiagóban harcolta ki a feljutást, s nyilvánvalóan az a célja, hogy továbbra is a világ tizenhat legjobb együttes között maradjon.Pusztai Viola „A győztesek hisznek magukban, a bajnokok bíznak a csapattársaikban” – ezzel a jelmondattal vág az U18-as jégkorong-válogatott az április 7-én kezdődő bledi divízió I/A csoportos világbajnokságnak. A csapat tavaly Asiagóban harcolta ki a feljutást, s nyilvánvalóan az a célja, hogy továbbra is a világ tizenhat legjobb együttes között maradjon.

Nem lesz egyszerű dolga, hiszen sorrendben Dánia, Kazahsztán Franciaország, Németország és Norvégia válogatottjával játszik, azaz rendkívül erős ellenfelekkel kell felvenni a harcot. A héten a világbajnokságnak otthont adó Szlovénia korosztályos válogatottjával kétszer is összemérte az erejét. (A szlovénok a divízió I/B csoportban játszanak, de miután a divízió I/A csoportban szereplők közül senki sem pályázott a vb-rendezésre, elvállalták a házigazda szerepét – A szerk.)

Az U18-as jégkorong-válogatott Forrás: MJSZ
Az U18-as jégkorong-válogatott Forrás: MJSZ

Az U18-as jégkorong-válogatott  •  Forrás: MJSZ

Az első meccsen Glen Williamson együttese 5-2-es, a másodikon 3-2-es vereséget szenvedett, utóbbin úgy, hogy 2-0-ra vezetett a Tüskecsarnokban. Horváth András edző szerint a fiúk hasznos tapasztalatokat szereztek, a hibákból pedig tanulni kell.

„Az első napi eredmény olyan pofon volt, amely után a srácok látták, nem terül el előttünk az ellenfél azért, mert a világ legjobb tizenhat csapata között szerepelünk. Sőt, mindenki minket szeretne megverni. A második mérkőzésen pedig abból kaptunk ízelítőt, hogy húsz, harminc perc hoki nem elegendő már azon a szinten sem, ahol most állunk, nemhogy a divízió I/A-ban, ahol a szlovénoknál is erősebb csapatokkal játszunk” – nyilatkozta a szövetség honlapján.

Williamson és szakmai stábja a második mérkőzés után hirdette ki a végleges keretet. Nem tarthat a csapattal Bledbe a budapesti U20-as divízió I/B csoportos világbajnokság egyik legjobbja, Révész Marcell, aki a szlovénok elleni találkozón eltörte a karját.

„Nagy veszteség, nemcsak a játéka, hanem a személyisége miatt is – mondta a szövetségi edző. – Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy lesz, aki a helyére tud lépni, hiszen a jó csapatnak hat-hét kulcsjátékosa is van, nem csak egy.”

Az U18-as válogatott világbajnoki kerete:
Kapusok: Kovács Dávid (Langnau, SUI), Szeles Martin (IOGJA)
Hátvédek: Bugár Gábor (Bodens, SWE), Fejes Nándor (MAC), Kiss Roland (Casper Coyotes USA), Pokornyi Dávid (UTE), Sándor Flórián (IOGJA), Seregély Máté (MAC), Szécsi Patrik (Pesterzsébet), Vas Márk (IOGJA)
Csatárok: Dézsi Bence (IOGJA), Horváth Ákos (UTE), Kemény Patrik (UTE), Kovács Sebestyén (UTE), Kreisz Brúnó (MAC), Lőczi Árpád (MAC), Mihály Ákos (IOGJA), Nagy Ákos (IOGJA), Péter Andor (IOGJA), Szalma Zsolt (UTE), Szigeti Ákos (MAC), Vértes Nátán (IOGJA)

A tavalyi győztes csapatból tizenegyen szerepel idén is a világbajnokságon, így értelemszerűen ugyanennyien debütálnak pénteken, a dánok elleni, 20 órakor kezdődő mérkőzésen.

„Nagyon izgalmas évünk van, sokat fejlődtek a játékosok, nemcsak technikában, de emberileg is – magyarázza a kanadai szakember. – Úgy utazunk Bledbe, hogy nemcsak a szülőknek, a családtagoknak játszunk, hanem az egész hokiközösségnek is szeretnénk meghálálni a támogatást, és a legjobbat kihozni magunkból.”

Kezdés tehát a dánok ellen. Érdekesség, hogy két éve, amikor ugyancsak ebben a divízióban szerepelt a csapat, Debrecenben is az északiak voltak az első ellenfelek. A mérkőzésen 9-1-es vereséget szenvedett Glen Williamson együttese.

Az IIHF U18-as divízió I/A csoportos bledi világbajnokság programja:
Április 7., péntek, 20:00: Magyarország−Dánia
Április 8., szombat, 16:30: Kazahsztán−Magyarország
Április 10., hétfő, 13:00: Magyarország−Franciaország
Április 11., kedd, 16:30: Németország−Magyarország
Április 13., csütörtök, 13:00: Norvégia−Magyarország

Egyéb korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik