utanpotlassport.hu 2017.09.13 16:38 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Íjászat: rátermett fiatalok egész sora bizonyított az országos 3D-bajnokságon

Összesen negyvenegy utánpótláskorú íjász képviselte magát a háromdimenziós íjászat országos bajnokságán, Kétvölgyben. A rendkívül technikás terepen különösen nehéz volt a távbecslés, ennek ellenére a fiatalok kitűnően megoldották a feladatot, szép eredményeket lőttek.

Krecsik Adrienn Színvonalas és igen technikás pályát építettek a szervezők a Vas megyei Kétvölgyben, a 3D szakág országos bajnokságára. Maximálisan kihasználták a terepviszonyokat, völgyekben elhelyezett, dombbal takart célokat raktak le, így roppant nehéz volt felmérni a valós távolságokat, de támpontot sem volt egyszerű találni a talajon. Ennek ellenére szép eredmények születtek, határozott fejlődést produkáltak az utánpótláskorú versenyzők, akik között huszonhat gyerek, tíz kadet, két ifjúsági és három mini versenyző indult.

Forrás: misz.hu

Állatvédők figyelmébe! A versenyzők természetesen nem élő nemesvadakra lőnek  •  Forrás: misz.hu

Az edzők gyakran maguk is részt vesznek a viadalokon a felnőttkorosztályban, így kísérik el a tanítványaikat. A fiatalok azonban a verseny közben teljesen magukra vannak utalva, semmilyen segítséget nem kaphatnak, sem a lövésben, sem a távbecslésben nem konzultálhatnak. A végén annál inkább érdemes! Nem történik ez másként Román Bálint esetében sem, aki az ob-n a kadetkorosztályban, a csigásíj-kategóriában nem talált legyőzőre. Az Uni SE kadet 3D világbajnoka abban a szerencsés helyzetben van, hogy édesapjával vitathatja meg a viadalok részleteit.

A 16 esztendős fiút Román Péter saját maga edzi, lévén versenyző és tréner. Elmondása szerint Bálint nagy tehetség, rendkívül fegyelmezett a lőállásban, már most hivatásszerűen űzi a sportágat:
– Bálint ezúttal tudatosan a magyar bajnoki címre hajtott. Az első napon nagyon koncentrált, másnap viszont lazíthatott, mert már a kezében volt a győzelem. Csak az volt a kérdés, mennyivel előzi meg társait.

Román Péter és Román Bálint

Román Péter és Román Bálint

Bálint, fiatal kora ellenére, az idén már felnőttkorosztályban indul a bajnokságon kívüli vetélkedőkön. Rettentő eltökélt a célja elérésében: felnőttvilágbajnoki címet nyerni. Már most kellően fegyelmezett, sportszerű versenyzőnek ismerik társai.

Érdekesség, hogy nem emlékszik arra az időszakra az életéből, amikor nem volt íj a kezében. Három és fél évesen kapta ugyanis az elsőt, amellyel négyévesen már meg felmérhette a tudását, természetesen szülői hozzájárulással.

Két ki nem mondott elv alapján működnek együtt édesapjával, ezt tartják sikerük titkának.

– Soha nem kérdőjelezi meg, amit kérek, és soha nem is tagadja meg. Ez a siker titka. Feltétel és kérdés nélkül végrehajtja, amit szeretnék, hiszen tudja: értelme és eredménye van. Ez vezet odáig, hogy a világ legjobb íjásza lehessen – mondta Román Péter.

Bálint a pályán kívül a 16 éves tinik életét éli, kikapcsolódás gyanánt némi küzdősportot is iktat a hétköznapjaiba. Utóbbiról azt mondja, remek kiegészítése az íjászatnak, ugyanis fegyelemre, összpontosításra nevel, és ami a legfontosabb: segít megtanulni akár a nulláról is felállni.

A legközelebbi célja a februári országos, majd űa világbajnokság.

3D ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, KÉTVÖLGY
A bajnokok
Mini korosztályban: Nisóczi Miklós Álmos (tradicionális hosszúíj), Egyed Barnabás (tradicionális reflexíj)
Gyermekkorosztály: Bogyó Gergő (csupasz reflexíj), Reiter Zoltán (csigás íj), ifj. Nagy Gábor (vadász íj), Szabó Szebasztián (olimpiai reflexíj), Tóth Eszter (olimpiai reflexíj), Mossóczy Miklós (primitív és lovasíj), Török Hanna (tradicionális hosszúíj), Vörös Gábor (tradicionális reflexíj), Molnár Karolin Ráchel (tradicionális reflexíj)
Kadetkorosztály: Román Bálint Dániel (csigás íj), Molnár Anna Éva (csigás íj), Szabó Ármin (olimpiai reflexíj), Dózsák Boglárka (olimpiai reflexíj), Kincses Zoltán (tradicionális reflexíj), Czigler Panna (tradicionális reflexíj)
Ifjúsági korosztály: Mossóczy Kristóf (tradicionális hosszúíj), ifj.Szántó Zoltán (tradicionális reflexíj)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.