utanpotlassport.hu 2018.01.18 20:06 Frissítve: 2018.01.18 21:15

Hoki: Kercsó Árpád egy éve az FTC utánpótlásával

Egy év sem telt el azóta, hogy Kercsó Árpádot nevezték ki az FTC jégkorong-szakosztályában utánpótlás-szakmai igazgatónak. A legendás edző munkája már most meglátszik a fiatalokon, akad olyan ferencvárosi együttes, amely a honi legjobbakkal is felveszi a versenyt. Az előrelépés nem csoda, hiszen Kercsó az FC Barcelona futballjának az általa a jégkorongba átmentett filozófiája szerint képezi az ifjú játékosokat.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu 2017 februárjában, azaz csaknem egy éve vette át az FTC jégkorong-utánpótlásának irányítását a legendás székelyföldi tréner, Kercsó Árpád. Dolgozott korábban a Dunaújváros, a Zalaegerszeg és a Fehérvár fiataljaival. Az újabb állomáshelyén azt a feladatot kapta, hogy szinte a nulláról építsen a klub nevéhez méltó részleget. Az új megbízatása ráadásul különösen kedves neki, hiszen gyerekkora óta Fradi-szurkoló.

Kercsó Árpád az élet nagy ajándékának tekinti, hogy az FTC fiatal hokisaival dolgozhat Fotó: Járai László

Kercsó Árpád az élet nagy ajándékának tekinti, hogy az FTC fiatal hokisaival dolgozhat  •  Fotó: Járai László

„Valóságos csoda, hogy itt dolgozhatok, nagy álmom vált valóra, hogy a klubnak immár a része lehetek. Majdnem egy éve töretlen lelkesedéssel jövök ide nap, mint nap, előfordul, hogy egész délután a jégen vagyok, de ez egyáltalán nem teher, örülök, hogy itt lehetek.”

Az új utánpótlás-szakmai igazgató munkája már a relatíve rövid idő alatt is érzékelhető javulást hozott a zöld-fehér szakosztályban. Akad olyan együttesük, amely már a legjobbakkal is felveszi a versenyt.

„Örömmel mondhatom, találtunk néhány ügyes gyereket, akik valóban megütik azt a szintet, amelyet én elvárok. Semmivel sem rosszabbak, mint például a Ladányi-féle sikergeneráció képviselői voltak ennyi idősen. A lényeg, hogy kialakult az a hat-hétfős mag, amelyre lehet építeni. Hogy mást nem mondjak, az U10-es csapatunk a mostani szezonban már kétszer is legyőzte a Volánt.

Kercsó gyakorlatilag akárhol járt, sikeres utánpótlásműhelyt hozott létre, Dunaújvárosban és Zalaegerszegen is hasonló helyzetből el indult, mint most.

Azt kérdeztük tőle, mi a sikerek titka:
„Saját módszertant fejlesztettem ki, csapataim minden ellenféllel szemben a sokmozgásos pozíciós játékot gyakorolják, ezt a felfogást egyébként a Barcelona focicsapatáéhoz tudnám hasonlítani. Emellett persze fontos a fegyelem, a következetesség, valamint az, hogy olyan edzők vannak körülöttem, akik ugyanazt vallják, mint én, így maximálisan megbízom mindenkiben.”

Az FTC mestere még a jégkorongedzők között is keménykezűnek számít, nem tűri pillanatra sem a fegyelmezetlenséget, azt mondja, ez a tényező is elengedhetetlen a sikerhez. S hát neki elhihetjük, hiszen az eddigi eredményei igazolják.

Ami a jövőt illeti, Kercsó egyetlen dolgot ígért: a keze alatt dolgozó gyerekek folyamatosan fejlődni fognak.
„Egy év múlva nyilvánvalóan sokkal jobbak leszünk. Konkrét jóslatokba nem mennék bele, a legfontosabb, hogy a kiemelkedő gyerekek elérjék a tőlük remélt szintet, s a klub felnőttcsapatának közvetlen utánpótlásává váljanak.”

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.